Werbena cytrynowa (Aloysia citriodora), lub też lippia trójlistna, charakteryzuje się pięknym, cytrusowym zapachem, który zawdzięcza bogactwu olejków eterycznych. Jej zapach jest bardzo trwały, dlatego werbena cytrynowa jest szeroko stosowana nie tylko w zielarstwie i w kuchni, lecz także w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym oraz w kompozycjach zapachowych. Dawniej służyła do łagodzenia objawów przeziębienia, grypy oraz astmy, a także jako środek uśmierzający bóle głowy i brzucha.
Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy została przywieziona przez hiszpańskich odkrywców w XVII wieku. W Hiszpanii nazwano ją hierba Luisa na cześć Marii Ludwiki Parmeńskiej, ówczesnej księżnej Asturii, która została później żoną króla Hiszpanii.
Właściwości prozdrowotne:
Werbena cytrynowa – liście suszone 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Werbena cytrynowa jest niezwykle bogata w substancje bioaktywne. Należą do nich m.in. fenylopropanoidy, wśród których najważniejszy jest werbaskozyd, flawonoidy, terpineol, triterpenoidy, składniki polifenolowe. Olejek eteryczny zawiera citral, nerol i geraniol.
Werbena cytrynowa – herbata:
Najprościej jest przygotować napar z suszonych liści. Aromat werbeny cytrynowej jest intensywny, dlatego wystarczy szczypta suszu i kilka minut parzenia pod przykryciem.
Werbenę warto połączyć z ulubioną herbatą. Pasuje ona zarówno do herbat liściastych, szczególnie zielonych, jak i do ziół oraz herbat owocowych, a mieszkańcy Ameryki Południowej lubią dodawać ją razem z miętą do yerba mate. Do naparu z werbeny można też dodać imbir, trawę cytrynową lub nieco soku z cytryny, grejpfruta albo pomarańczy.
Werbena cytrynowa jako przyprawa:
Suszone liście werbeny cytrynowej warto wypróbować w kuchni. Pasują one idealnie do przyprawiania ryb, drobiu i mięsa. Można posypać nimi sałatkę, gotowane ziemniaki lub inne warzywa, a także ugotowany ryż lub kaszę tuż przed podaniem. Dodane do sosu, majonezu, octu lub oliwy nadadzą im cytrusowy zapach i przyjemny, świeży aromat. Dobrze komponują się też z jogurtem i z pesto oraz z różnego rodzaju nadzieniami. Werbena cytrynowa znakomicie sprawdzi się w deserach, dżemach i sałatkach owocowych. Warto dodać ją do wypieku ciasta lub chleba.
Kąpiel:
Mocny napar z werbeny można wykorzystać do przygotowania aromatycznej kąpieli. Wedle uznania można również dodać do naparu lawendę i rozmaryn, które razem z werbeną tworzą piękną kompozycję zapachową.
Werbena cytrynowa (Aloysia lub Lippia citriodora) pochodzi z Ameryki Południowej i rośnie głównie w Argentynie, Peru i Chile, ale uprawiana jest także w Azji i w Europie. Jest krzewem z rodziny werbenowatych i osiąga od 3 do 7 m wysokości. Jej liście są wąskie, mają lancetowaty kształt i drobne ząbki na brzegach oraz jasnozielony kolor. Kwiaty są drobne i białe, tworzą kwiatostany na szczytach pędów. Pojawiają się na krzewie od połowy lata do późnej jesieni.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Werbena cytrynowa liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. http://www.phytochemicals.info
2. http://www.superbherbs.net
3. http://www.czytelniamedyczna.pl
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://www.przyprawowy.pl
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas