Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK

Oleje roślinne

Oleje nierafinowane – sklep

Nasz sklep oferuje oleje roślinne przeznaczone do spożycia oraz do celów kosmetycznych. Są to oleje nierafinowane najwyższej jakości, wytłaczane na zimno w celu zachowania wszystkich wartościowych składników. Sprzedajemy wyłącznie świeże oleje o najdłuższej możliwej dacie ważności. Wśród naszych propozycji znajdują się zarówno lokalne polskie produkty, jak i zagraniczne rarytasy.

Oleje roślinne – właściwości

Każdy z naszych olejów posiada swój unikalny zapach, smak i właściwości. Dzięki tłoczeniu na zimno, wszystkie te oleje zawierają bogactwo cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które oddziałują korzystnie na pracę mózgu i serca, pomagają uregulować gospodarkę lipidową i przyczyniają się do pięknego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Oleje nierafinowane stosowane w pielęgnacji skóry wyjątkowo skutecznie ją odżywiają, zapewniają jej miękkość i elastyczność, hamują starzenie się i łagodzą podrażnienia. Doskonale nadają się również do masażu.

Oleje roślinne – sklep

Zachęcamy do zapoznania się z naszą różnorodną ofertą! Klasycznym wyborem może być wszechstronny olej kokosowy lub aromatyczny olej sezamowy, a spośród naszych perełek polecamy luksusowy olej sacha inchi z Peru, przepyszny olej z pestek dyni, niezwykle zdrowy olej z pestek granatu, syberyjski olej cedrowy oraz egzotyczny olej z opuncji figowej.

Czym się kierować przy wyborze oleju?

Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać olej, pomyśl najpierw, do czego chcesz go wykorzystać.

Do spożywania na surowo warto wybrać oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową, są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu sercowo-naczyniowego, a ponadto działają przeciwzapalnie. Do olejów takich należy słynny olej lniany, a także olej konopny, olej z lnianki i zimnotłoczony olej rzepakowy. Każdy z nich świetnie smakuje w sałatkach oraz w połączeniu z dobrym pieczywem i solą.

Do celów kosmetycznych nadają się właściwie wszystkie oleje. To, jaki będzie dla Ciebie najlepszy, zależy od typu i kondycji Twojej skóry. Jeden olej będzie pasował skórze suchej, inny dojrzałej, tłustej lub trądzikowej. Warto wypróbować kilka olejów i sprawdzić, który z nich nasza skóra polubi najbardziej. Z naszej strony polecamy olej z kiełków pszenicy o działaniu odmładzającym, olej makowy wspomagający regenerację, olej sacha inci o fenomenalnych właściwościach nawilżających oraz bogaty w składniki odżywcze olej z nasion pietruszki.

Warto zwrócić uwagę na oleje o specjalnym przeznaczeniu:
- olej z ostropestu dba o dobrą kondycję wątroby,
- olej z czarnuszki poprawia odporność, działa przeciwbólowo i przeciwalergicznie,
- oleje z rokitnika, wiesiołka i ogórecznika łagodzą podrażnienia i ubytki w śluzówce przewodu pokarmowego, a także wspomagają gojenie się skóry i redukują zmiany zapalne.

Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy?

Najlepszym tłuszczem do smażenia nie jest ani masło, ani smalec :) Tłuszcz do smażenia nie powinien zawierać cholesterolu, gdyż utleniający się w wysokich temperaturach cholesterol staje się bardzo toksyczny. Z tego powodu powinniśmy wybierać oleje roślinne.

Bardzo ważną cechą oleju do smażenia jest zawartość nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Im jest ich więcej, tym lepiej, ponieważ kwasy te są stabilne i nie rozpadają się w wysokiej temperaturze przez długi czas. Olejami, które spełniają ten warunek, są oliwa z oliwek, olej z awokado i olej kokosowy. Za nimi plasuje się rafinowany olej rzepakowy, gdyż ma nieco więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale wciąż jest dosyć stabilny. Unikać powinniśmy natomiast smażenia na oleju słonecznikowym, sojowym i z pestek winogron, jako że te oleje zawierają najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które podczas smażenia na patelni ulegają utlenieniu i przekształceniu w szkodliwe tłuszcze trans.

Niekiedy mówi się też o punkcie dymienia – jest to temperatura, w której olej zaczyna się spalać. Przypalony olej jest szkodliwy, podobnie jak olej użyty kilka razy, ponieważ zawiera utlenione tłuszcze trans i substancje rakotwórcze. Dobrze więc, aby olej do smażenia cechował się wysokim punktem dymienia, ale jest to cecha drugorzędna w odniesieniu do dwóch powyższych. Wysoki punkt dymienia mają oleje rafinowane, które dzięki oczyszczeniu są bardziej odporne na wysokie temperatury. Składniki obecne w surowych olejach, inne niż kwasy tłuszczowe (np. związki zapachowe) szybko spalają się na patelni i przekształcają do substancji toksycznych.

(Źródło: https://www.damianparol.com)

Jaki olej do pieczenia?

Olej do pieczenia wybieramy na podobnej zasadzie co olej do smażenia. Oba procesy co prawda mocno się różnią, ale ich temperatura jest podobnie wysoka. W pieczeniu ciast dobrze sprawdza się rafinowany olej kokosowy, który zastyga w temperaturze pokojowej, może więc zastąpić masło.

Oleje nierafinowane – sklep

Nasz sklep oferuje oleje roślinne przeznaczone do spożycia oraz do celów kosmetycznych. Są to oleje nierafinowane najwyższej jakości, wytłaczane na zimno w celu…

[Zobacz więcej]

Filtrowanie

Producent
Flaga
Cena
od do
Rozmiar
Kraj pochodzenia
Smak
Ostrzeżenia
Zastosowanie
Zdrowie
Choroba
Twój wybór: Usuń wszystko