Nasz sklep oferuje naturalne oleje roślinne przeznaczone do spożycia oraz do celów kosmetycznych. Są to oleje nierafinowane najwyższej jakości, wytłaczane na zimno w celu zachowania wszystkich wartościowych składników. Sprzedajemy wyłącznie świeże oleje o najdłuższej możliwej dacie ważności. Wśród naszych propozycji znajdują się zarówno lokalne polskie produkty, jak i zagraniczne rarytasy.
Każdy z naszych olejów posiada swój unikalny zapach, smak i właściwości. Dzięki tłoczeniu na zimno, wszystkie te oleje zawierają bogactwo cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które oddziałują korzystnie na pracę mózgu i serca, pomagają uregulować gospodarkę lipidową i przyczyniają się do pięknego wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Oleje roślinne pozyskiwane są z różnych części roślin, takich jak nasiona, orzechy, owoce czy kiełki. Proces tłoczenia na zimno pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze, ponieważ odbywa się bez użycia wysokiej temperatury i chemikaliów. Na przykład olej lniany pochodzi z nasion lnu, oliwa z oliwek z owoców oliwek, a olej kokosowy z miąższu kokosa.
Oleje nierafinowane stosowane w pielęgnacji skóry wyjątkowo skutecznie ją odżywiają, zapewniają jej miękkość i elastyczność, hamują starzenie się i łagodzą podrażnienia. Doskonale nadają się również do masażu.
Zachęcamy do zapoznania się z naszą różnorodną ofertą! W naszym sklepie znajdziesz najwyższej jakości oleje o unikalnych właściwościach. Klasycznym wyborem może być wszechstronny olej kokosowy lub aromatyczny olej sezamowy, a spośród naszych perełek polecamy luksusowy olej sacha inchi z Peru, przepyszny olej z pestek dyni, pełen wartości odżywczych olej z pestek granatu oraz egzotyczny, wyjątkowy olej z opuncji figowej.
Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać olej, pomyśl najpierw, do czego chcesz go wykorzystać. Ważne, aby dany olej odpowiadał Twoim potrzebom i był odpowiedni do konkretnego zastosowania.
Do spożywania na surowo warto wybrać oleje jadalne bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 czy omega-6, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową. Są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu sercowo-naczyniowego, a ponadto działają przeciwzapalnie. Do olejów takich należą m.in olej z lnianki, olej konopny czy olej rzepakowy zimnotłoczony. Oleje tłoczone na zimno świetnie smakują w sałatkach oraz w połączeniu z dobrym pieczywem i solą.
Warto zwrócić uwagę na zdrowe tłuszcze roślinne o specjalnym przeznaczeniu: olej z ostropestu dba o dobrą kondycję wątroby. olej z czarnuszki ma wyjątkowy smak i aromat, poprawia odporność, działa przeciwbólowo i przeciwalergicznie. Olej z wiesiołka i olej z ogórecznika wykazują szereg dobroczynnych właściwości: łagodzą podrażnienia i ubytki w śluzówce przewodu pokarmowego, a także wspomagają gojenie się skóry i redukują zmiany zapalne.
Do celów kosmetycznych nadają się właściwie wszystkie naturalne oleje. To, jaki będzie dla Ciebie najlepszy, zależy od typu i kondycji Twojej skóry. Jeden olej będzie pasował skórze suchej, inny dojrzałej, tłustej lub trądzikowej. Warto wypróbować kilka olejów i sprawdzić, który z nich nasza skóra polubi najbardziej. Z naszej strony polecamy olej z kiełków pszenicy o cennych właściwościach odmładzających, olej sacha inci o fenomenalnych właściwościach nawilżających oraz prozdrowotny i bogaty w składniki odżywcze olej z nasion pietruszki.
Sprawdź: Oleje kosmetyczne.
Najlepszym tłuszczem do smażenia nie jest ani masło, ani smalec. Tłuszcz do smażenia nie powinien zawierać cholesterolu, gdyż utleniający się w wysokich temperaturach cholesterol staje się bardzo toksyczny. Z tego powodu powinniśmy wybierać oleje pochodzenia roślinnego.
Bardzo ważną cechą oleju do smażenia jest zawartość nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Im jest ich więcej, tym lepiej, ponieważ kwasy te są stabilne i nie rozpadają się w wysokiej temperaturze przez długi czas. Olejami, które spełniają ten warunek, są oliwa z oliwek, olej z awokado i olej kokosowy. Za nimi plasuje się rafinowany olej rzepakowy, gdyż ma nieco więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale wciąż jest dosyć stabilny. Unikać powinniśmy natomiast smażenia na oleju słonecznikowym, sojowym i oleju z pestek winogron, jako że zawierają one najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które podczas smażenia na patelni ulegają utlenieniu i przekształceniu w szkodliwe tłuszcze trans.
Niekiedy mówi się też o punkcie dymienia – jest to temperatura, w której olej zaczyna się spalać. Przypalony olej jest szkodliwy, podobnie jak olej użyty kilka razy, ponieważ zawiera utlenione tłuszcze trans i substancje rakotwórcze. Dobrze więc, aby olej do smażenia cechował się wysokim punktem dymienia, ale jest to cecha drugorzędna w odniesieniu do dwóch powyższych. Wysoki punkt dymienia mają oleje rafinowane, które dzięki oczyszczeniu są bardziej odporne na wysokie temperatury. Składniki obecne w surowych olejach, inne niż kwasy tłuszczowe (np. związki zapachowe) szybko spalają się na patelni i przekształcają do substancji toksycznych.
(Źródło: https://www.damianparol.com)
Olej do pieczenia wybieramy na podobnej zasadzie co olej do smażenia. Oba procesy co prawda mocno się różnią, ale ich temperatura jest podobnie wysoka. W pieczeniu ciast dobrze sprawdza się rafinowany olej kokosowy, który zastyga w temperaturze pokojowej, może więc zastąpić masło.
W naszej ofercie znajdziesz najzdrowsze oleje roślinne, które łączą najlepsze właściwości smakowe i odżywcze. To idealny wybór dla osób dbających o zdrowie i samopoczucie, zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji ciała. Przekonaj się, jak różnorodność naturalnych olejów może wzbogacić Twoją codzienność i pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji. Zapraszamy do odkrycia wyjątkowych produktów, które wspierają zdrowy styl życia!
Nasz sklep oferuje naturalne oleje roślinne przeznaczone do spożycia oraz do celów kosmetycznych. Są to oleje nierafinowane najwyższej jakości, wytłaczane na zimno w celu…