Powiadom mnie o dostępności mailem.
Asafetyda (Asafoetida, syn. Ferula assa-foetida) – oryginalna przyprawa wykorzystywana w kuchni orientalnej. Posiada bardzo intensywny zapach przypominający nieco zgniły czosnek i cebulę, który zanika wraz z gotowaniem potrawy, pozostawiając przyjemną, czosnkowo-cebulową nutę.
Asafetyda dodawana jest najczęściej do indyjskich potraw wegetariańskich, zwłaszcza w sattwicznej kuchni bramińskiej, w której używanie czosnku i cebuli ze względu na ich pobudzający charakter jest niedozwolone. Asafetyda dobrze komponuje się w daniach z soczewicą. Dodawana jest również do potraw curry, zup, marynat, potraw z ryb i najróżniejszych przystawek. Często łączy się ją wraz z korzeniem kurkumy. Bywa podgrzewana na oleju lub maśle ghee, co łagodzi jej intensywność smaku i zapachu.
W tradycyjnej kuchni hinduskiej asafetyda bywa również dodawana do potraw w celu zharmonizowania podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i pikantnego.
Asafetyda pozyskiwana jest z gumożywicy wyciekającej po nacięciu z łodyg i korzeni zapalniczki cuchnącej – gigantycznej rośliny przypominającej koper, należącej do rodziny selerowatych. Do Europy asafetyda, nazywana „śmierdzącym palcem”, trafiła podobno już w 4 r p.n.e. za sprawą Aleksandra Wielkiego.
W czystej postaci asafetyda ma tak mocy aromat, że należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, żeby jej zapach nie przedostał się do innych przypraw i ich nie zdominował. Wiele produktów dostępnych na rynku jest celowo mieszanych z mąką w celu złagodzenia zapachu.
Asafetyda dostępna w naszej ofercie to produkt czysty, bez żadnych dodatków.
Asafetyda skutecznie redukuje wzdęcia i poprawia trawienie, dlatego warto dodawać ją do potraw ciężkostrawnych, np. z roślin strączkowych.
</https:>
Asafetyda 100%. Surowiec najwyższej jakości!
</https:>
Zapaliczka cuchnąca, zakrzewka cuchnąca, asant cuchnący (Ferula assa-foetida) – okazała bylina należąca do rodziny selerowatych. Naturalnym obszarem jej występowania są piaszczyste i kamieniste pustynie w północnych Indiach, Iranie i Afganistanie. Bywa uprawiana w południowej Europie. Wyglądem przypomina przerośnięty koper. Wydziela intensywny i gryzący zapach, który wraz gotowaniem stopniowo zanika.
</https:>
1. https://examine.com [dostęp 18.01.2017r]
2. Iranshahy, M., and Iranshahi, M. (2011). Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of asafoetida (Ferula assa-foetida oleo-gum-resin) – A review. Journal of Ethnopharmacology 134, 1-10.
3. Mahendra, P., and Bisht, S. (2012). Ferula asafoetida: Traditional uses and pharmacological activity. Pharmacognosy reviews 6, 141-6.
4. http://www.przyprawowy.pl [dostęp 18.01.2017r]
5. http://www.thelivingcentre.com [dostęp 18.01.2017r]
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00