Kurkuma kłącze
- Cena za 100g:13,92 zł
:fill(white)/14218a5bc2ffbe461c64be16f444d762.jpg)
:fill(white)/93e97c3f70490167eccbbfc9e4415280.jpg)
:fill(white)/e15b1115c18e600f0d04d5e3c5ba44d6.jpg)
:fill(white)/5dda1fd8e0f4f5d9fe6fc089e4a0488e.jpg)
:fill(white)/3d638ace99759e55d1adb7961f62cbc5.jpg)
:fill(white)/14218a5bc2ffbe461c64be16f444d762.jpg)
:fill(white)/93e97c3f70490167eccbbfc9e4415280.jpg)
:fill(white)/e15b1115c18e600f0d04d5e3c5ba44d6.jpg)
:fill(white)/5dda1fd8e0f4f5d9fe6fc089e4a0488e.jpg)
:fill(white)/3d638ace99759e55d1adb7961f62cbc5.jpg)

Kurkuma – przyprawa
Kurkuma (Curcuma longa) nazywana jest inaczej ostryżem długim, ostryżem Zohary lub szafranem indyjskim. Jest to intensywnie żółta przyprawa o gorzkim smaku, znana w Azji Południowo-Wschodniej już od czasów starożytnych. Do dziś jest szeroko wykorzystywana w kuchni oraz medycynie tradycyjnej i współczesnej. Pełni także rolę naturalnego barwnika, któremu przypisano symbol E100.
Kurkuma jest tematem wielu badań naukowych. Już dawno temu zaobserwowano, że spożywający ją regularnie Hindusi bardzo rzadko zapadają na nowotwory, a ponadto wyróżniają się najmniejszym na świecie wskaźnikiem zachorowalności na chorobę Alzheimera.

KURKUMA – DZIAŁANIE
- Kurkuma stanowi doskonałe uzupełnienie diety chroniącej przed nowotworami.
- Wspiera organizm w walce ze stanami zapalnymi.
- Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego poprzez stymulację wydzielania żółci i soków trawiennych.
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi. Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
- Wpływa ochronnie na układ nerwowy i poprawia jego funkcjonowanie. Hamuje rozwój chorób neurodegeneracyjnych.

KURKUMA – ZASTOSOWANIE
- na trawienie, szczególnie po tłustym, ciężkostrawnym posiłku
- dla zdrowia wątroby
- dla zdrowia stawów
- dla prawidłowego poziomu cholesterolu i triglicerydów
- dla poprawy funkcjonowania układu nerwowego, szczególnie u osób uczących się, pracujących umysłowo i w podeszłym wieku

SKŁAD
Kurkuma – kłącze suszone 100%, całe lub mielone. Surowiec najwyższej jakości!
Kurkuma bogata jest w kurkuminoidy – silne substancje bioaktywne, którym udowodniono wiele cennych właściwości. Najważniejszą z nich jest kurkumina, która odpowiada za żółty kolor kurkumy.

SPOSÓB UŻYCIA
Kurkuma jest bardzo powszechnym dodatkiem do potraw Dalekiego i Bliskiego Wschodu. Stanowi składnik mieszanki przyprawowej curry i jest wykorzystywana w daniach typu curry. Z powodzeniem można jej używać również w potrawach polskich i europejskich.
Kurkuma nadaje się do zup, sosów i każdego rodzaju mięsa. Wspaniale pasuje do ryby i niweluje jej charakterystyczny zapach. Warto dodawać kurkumę do gotowania ryżu, kaszy, warzyw, soczewicy i innych strączkowych. Pasuje też do owsianki, naleśników i innych potraw na słodko. Kurkuma nada każdej potrawie pięknej, ciepłej, żółtawej barwy, co można wykorzystać przy wypieku chleba, ciast i ciastek, a także w farszach, np. na pierogi ruskie. Można ją również dodawać do jogurtów, majonezów i musztardy, a nawet posypywać nią kanapki.
Kurkuma doskonale komponuje się z przyprawami takimi jak imbir, liść kolendry, kmin rzymski, cynamon cejloński, nasiona kardamonu, czosnek, pieprz czarny i papryka.
Całe kłącze kurkumy najdłużej zachowuje smak i aromat przyprawy. Można dodać je do garnka w całości, ale najlepiej zmielić je bezpośrednio przed wykorzystaniem. Kurkumę należy stosować w kuchni ostrożnie, gdyż jej nadmiar może przytłoczyć gorzkim smakiem. Optymalna porcja na małą potrawę to ćwierć łyżeczki, a w przypadku większych można dodać pół łyżeczki.
Uwaga!
Kurkumę można stosować prozdrowotnie jako codzienny suplement. W tym celu spożywa się od pół do całej łyżeczki kurkumy dziennie. Aby prozdrowotne substancje się wchłonęły, kurkumę należy koniecznie połączyć z hojną szczyptą pieprzu albo papryki słodkiej lub ostrej i z łyżeczką oliwy z oliwek.
Sprawdź również nasz suplement: kurkumina z piperyną.

SYNERGIA
Pieprz czarny, papryka chilli i oliwa z oliwek zwiększają wchłanialność bioaktywnych składników kurkumy nawet o 2000 razy.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kurkuma pozyskiwana jest z kłączy Curcuma longa, azjatyckiej byliny należącej do rodziny imbirowatych. Występuje głównie w klimacie subtropikalnym, dlatego większość upraw znajduje się w Azji południowo-wschodniej, czyli w Indiach, na Sri Lance, w Chinach, na Jawie, na Tajwanie, w Indonezji, Tajlandii i na Filipinach. Można ją również spotkać w Peru i w Australii.
Podziemne kłącze kurkumy mierzy od 2,5 do 7 cm długości i 2,5 cm średnicy. Wyrastają z niego mniejsze odgałęzienia. Kłącze otoczone jest szorstką, złoto-brązową skórką, a wewnątrz jest intensywnie pomarańczowe. Po zebraniu kłącze suszy się i sprzedaje w całości lub w postaci zmielonej. Kurkuma dorasta do 1 m długości. Posiada prostą, nierozgałęzioną łodygę, na szczycie której wyrastają kłosy kwiatowe w kolorze biało-różowym. Łodygę otaczają u dołu długie, półmetrowe liście.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Na Wasze życzenie do produktu Kurkuma kłącze dział jakości naszego MagLabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
Jeśli chcesz otrzymać takie dokumenty, napisz do nas na kontakt@maglab.pl.
BIBLIOGRAFIA
1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://www.e-biotechnologia.pl
3. http://www.webmd.com
4. https://examine.com
5. https://pl.wikipedia.org