• Asafetyda
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Asafetyda
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Asafetyda
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Ferula assa-foetida

Asafetyda

  • W magazynie: 37 sztuk
    11,75
    W magazynie: 37 sztuk
    11,75
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Asafetyda (Asafoetida, syn. Ferula assa-foetida) oryginalna przyprawa najczęściej wykorzystywana w kuchni orientalnej. Posiada bardzo intensywny zapach przypominający nieco zgniły czosnek i cebulę, który zanika wraz z gotowaniem potrawy, w smaku pozostawiając cebulową nutę.

Asafetyda najczęściej dodawana jest do indyjskich potraw wegetariańskich, zwłaszcza satwicznej kuchni bramińskiej, w której używanie czosnku i cebuli, ze względu na ich pobudzający charakter jest niedozwolone. Asafetyda dobrze komponuje się w daniach z soczewicą – jednocześnie poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom. Dodawana jest również do zup, marynat, potraw z ryb a także przyprawia się nią indyjski przysmak – papadamus.

Asafetyda pozyskiwana jest z gumożywicy wyciekającej (po nacięciu) z łodyg i korzeni zapalniczki cuchnącej – gigantycznego kopru, należącego do rodziny selerowatych. Do Europy asafetyda – nazywana „śmierdzącym palcem”, trafiła podobno już w 4 r p.n.e. za sprawą Aleksandra Wielkiego.

W czystej postaci asafetyda ma tak mocy aromat, że należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, żeby jej zapach nie przedostał się do innych przypraw i ich nie zdominował. Wiele spośród produktów dostępnych na rynku jest celowo mieszana z mąką w celu złagodzenia zapachu.

Asafetyda dostępna w naszej ofercie to produkt czysty, nie zawiera żadnych dodatków.


DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Oryginalna przyprawa
  • Przeciwdziała wzdęciom
  • Wspomaga trawienie

Asafetyda jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, w szczególności dodawana jest do dań z soczewicy i curry – takich jak np. dal, jak również do licznych wegetariańskich potraw. Często łączy się ją wraz z korzeniem kurkumy. Asafetyda bywa również podgrzewana na oleju lub maśle klarowanym ghee, co znacznie łagodzi intensywność smaku i zapachu.

W tradycyjnej kuchni hinduskiej asafetyda bywa również dodawana do potraw w celu zharmonizowania podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i pikantnego.

Asafetyda skutecznie przeciwdziała wzdęciom i poprawia trawienie, dlatego warto dodawać ją do ciężkostrawnych, potraw np. z warzyw strączkowych.


INTERAKCJE I DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE

Asafetydy nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące oraz małe dzieci.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Zapaliczka cuchnąca, zakrzewka cuchnąca, asant cuchnący (Ferula assa-foetida) – okazała bylina należąca do rodziny selerowatych. Naturalnym obszarem występowania są piaszczyste i kamieniste pustynie w północnych Indiach, Iranie i Afganistanie. Zapalniczka cuchnąca bywa czasami uprawiana w południowej Europie. Roślina wydziela intensywny i gryzący zapach, który wraz gotowaniem stopniowo zanika. Roślina wykorzystywana jest głównie w sztuce kulinarnej jako przyprawa.


LITERATURA CYTOWANA


1. https://examine.com [dostęp 18.01.2017r]
2. Iranshahy, M., and Iranshahi, M. (2011). Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of asafoetida (Ferula assa-foetida oleo-gum-resin) – A review. Journal of Ethnopharmacology 134, 1-10.
3. Mahendra, P., and Bisht, S. (2012). Ferula asafoetida: Traditional uses and pharmacological activity. Pharmacognosy reviews 6, 141-6.
4. http://www.przyprawowy.pl [dostęp 18.01.2017r]
5. http://www.thelivingcentre.com [dostęp 18.01.2017r]

***

Część rośliny: inne
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Pakistan
Zdrowie: Trawienie
Zastosowanie: Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Nie stosować u małych dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ewa R., W dniu: 06.05.2019

    Przyprawa sprawdza się znakomicie jako alternatywa dla cebuli. Potrawy smakują wyśmienicie, będę kupować . Dobra cena.

  • Ocena: (5/5)

    Wioletta F., W dniu: 04.05.2019

    świetna przyprawa

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK