Bluszczyk kurdybanek
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego i oddechowego. Można go bez trudu znaleźć na polskich łąkach i w okolicach pól. Często traktowany jest jako chwast. Zbiera się go w okresie kwitnienia, czyli od kwietnia do czerwca i wykorzystuje w postaci świeżej lub suszy w niskiej temperaturze, aby zachować cenne związki.
Bluszczyk kurdybanek to roślina dobrze znana polskiej i europejskiej medycynie ludowej. Stosowano go dawniej w przypadku niestrawności i zaparć, w chorobach nerek, a także w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli, kaszlu i chrypki. Był też bardzo popularną przyprawą, zanim dotarła do nas włoszczyzna. Lubiany był szczególnie w rejonie Karpat. Dodawano go do rosołu i innych zup oraz tam, gdzie dodajemy teraz natkę pietruszki, która ostatecznie wyparła kurdybanek z kuchni.

BLUSZCZYK KURDYBANEK – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Substancje bioaktywne obecne w zielu kurdybanka to olejki eteryczne, garbniki, cholina, glechomina – substancja gorzka, saponiny, żywice i oleje mineralne. Dzięki synergii tych substancji, bluszczyk kurdybanek:
- sprzyja usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii z organizmu,
- ułatwia oddychanie w przypadku dolegliwości ze strony układu oddechowego, łagodzi chrypkę, wspomaga odkrztuszanie,
- pozytywnie wpływa na pracę wątroby, wspiera produkcję oraz wydzielanie żółci,
- wspomaga pracę jelit i pobudza wydzielanie soków trawiennych,
- pozytywnie wpływa na skórę i gojenie się ran.

BLUSZCZYK KURDYBANEK – ZASTOSOWANIE
Ziele kurdybanka pomoże w oczyszczaniu organizmu oraz w dolegliwościach ze strony układu oddechowego i pokarmowego. Stosowany jest również zewnętrznie, aby przyspieszyć gojenie się siniaków i niewielkich ran oraz wyprysków. Poza tym to wspaniała, aromatyczna przyprawa.

SKŁAD
Bluszczyk kurdybanek 100%. Surowiec najwyższej jakości!

BLUSZCZYK KURDYBANEK – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Bluszczyk kurdybanek – herbata (ziele cięte):
1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 15 minut. Spożywać 2 razy dziennie po szklance.
Mocny napar z nieco większej ilości ziela kurdybanka może posłużyć do przygotowania okładów na siniaki, rany i wypryski. Wyciąg olejowy z ziela również można wcierać w siniaki, a dodatkowo także w bolące mięśnie.
W kuchni:
Zapomniany kurdybanek posiada ciekawy, ziołowy aromat i gorzkawy smak, dlatego najlepiej dodawać go pod koniec gotowania. Suszone ziele warto wykorzystać podczas gotowania zup, zwłaszcza rosołu i pomidorowej. Świetnie pasuje również do serków i twarożków oraz do sosów jogurtowych. Można posypać nim sałatkę, gotowane ziemniaki i makaron, a także wykorzystać do przygotowania masła i oleju ziołowego.
Olej do użytku zewnętrznego:
- 50 g suchego ziela kurdybanka
- 1 l oliwy z oliwek
Ziele umieścić w blenderze lub w moździerzu i ucierać, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Przelać do słoika, zamknąć i pozostawić do maceracji na około 1 miesiąc. Przefiltrować i przelać do czystego naczynia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

SYNERGIA
W przypadku kaszlu i innych dolegliwości ze strony układu oddechowego warto połączyć kurdybanek z podbiałem pospolitym, omanem wielkim lub szantą zwyczajną.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża – kurdybanek posiada właściwości poronne.
Epilepsja.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Bluszczyk kurdybanek należy do rodziny jasnotowatych. Rodzimym obszarem jego występowania jest cała Europa, Syberia i południowo-zachodnia Azja. Obecnie można go spotkać również w Ameryce Północnej. Kurdybanek osiąga 10-20 cm wysokości. Jego łodyga tworzy ulistnione rozłogi sięgające nawet do 1 m długości. Liście mają sercowaty kształt i karbowane brzegi. Ich powierzchnia zwykle jest zielona, ale te, które rosną w słońcu, wyglądają jakby były poplamione kolorem bordowym, co świadczy o wyższej zawartości aktywnych związków. Kwiaty kurdybanka wyrastają w kątach liści po 2-4 sztuki. Składają się z dwuwargowego kielicha w kolorze niebieskim, fioletowym lub różowym. Owocami kurdybanka są rozłupnie z czterema rozłupkami, do których rozsiewania przyczyniają się mrówki.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Bluszczyk kurdybanek ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. http://www.pfaf.org
2. http://www.herbs2000.com
3. http://rozanski.li
4. http://www.herbiness.com
5. https://pl.wikipedia.org
6. https://en.wikipedia.org