Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.

  OK
  • Chmiel szyszki
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Chmiel szyszki
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Humulus lupulus

Chmiel szyszki

  • W magazynie: 51 sztuk
    6,90
    W magazynie: 51 sztuk
    6,90
    W magazynie: 20 sztuk
    15,75
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Szyszki chmielu ( Lupuli flos) to obok ziela melisy jeden z najpopularniejszych w Europie surowców zielarskich stosowanych w celu złagodzenia napięcia nerwowego i ułatwiających zasypianie. Chmiel uprawiano już w starożytnej Grecji i Rzymie, a jego szyszki stosowano w przypadku bezsenności, braku apetytu oraz w celu obniżenia pobudliwości płciowej jako anty-afrodyzjak. Dopiero kilka wieków później, w czasach słowiańskich, zaczęto wykorzystywać szyszki chmielu w browarnictwie.

Szyszki chmielu to żeńskie kwiaty tej rośliny. Złożone są z jasnozielonych łusek, których powierzchnia pokryta jest włoskami gruczołowymi wytwarzającymi lupulinę. Lupulina to żywica, która posiada charakterystyczną woń i gorzkawy smak, co wykorzystuje się w procesie aromatyzowania piwa. Natomiast zawarte w lupulinie substancje bioaktywne mają znaczenie w zielarstwie.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Głównymi substancjami bioaktywnymi obecnymi w szyszkach chmielu są kwasy goryczowe, terpeny i chalkony. Znajdują się w nich także flawonoidy i katechiny, zaliczane do silnych antyoksydantów.

  • Uspokojenie

Synergistyczne działanie substancji czynnych zawartych w szyszkach chmielu wpływa hamująco na aktywność ośrodkowego układu nerwowego, a dodatkowo spowalnia przenoszenie bodźców do mózgu. Dzięki temu napar z szyszek chmielu ułatwia relaksację umysłu i ciała oraz sprzyja zasypianiu.

  • Trawienie

Wyciągi wodne z szyszek chmielu wykazują pozytywny wpływ na procesy trawienne. Zawarte w szyszkach substancje czynne pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz enzymów trzustkowych i jelitowych, dlatego napary z chmielu łagodzą dolegliwości trawienne, takie jak zgaga, wzdęcia i związany z tym ból brzucha oraz przynoszą ulgę po obfitym posiłku.

  • Hormony

Szyszki chmielu zawierają fitoestrogeny, czyli hormony roślinne o działaniu podobnym do estrogenów. Działanie to nie jest bardzo silne, ale bywa wykorzystywane pomocniczo w celu złagodzenia objawów menopauzy.


ZASTOSOWANIE

  • Trudności w zasypianiu
  • Wyczerpanie nerwowe
  • Podwyższone napięcie nerwowe
  • Stres
  • Irytacja
  • Osłabione wydzielanie enzymów trawiennych
  • Dolegliwości trawienne
  • Łagodzenie objawów menopauzy


SKŁAD

Szyszki chmielu 100%. Surowiec najwyższej jakości.


SPOSÓB UŻYCIA

Napar

1-2 łyżki szyszek chmielu zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 15 minut. Przecedzić. Spożywać 2-3 razy dziennie przed posiłkami, aby pobudzić trawienie, albo 1 raz dziennie przed snem.


SYNERGIA

Działanie uspokajające wzmocni melisa, kozłek lekarski i ashwagandha


PRZECIWWSKAZANIA

Nie powinno się stosować chmielu jednocześnie z syntetycznymi lekami uspokajającymi.

Z uwagi na działanie nasenne, nie zaleca się stosowania chmielu przez osoby kierujące pojazdami i obsługujące urządzenia mechaniczne w ruchu.

Ze względu na brak wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa, nie zaleca się stosowania chmielu kobietom w ciąży i karmiącym oraz podawania go dzieciom do 12. roku życia.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Chmiel zwyczajny ( Humulus lupulus) to roślina wieloletnia, pnąca lub płożąca się. Należy do rodziny konopiowatych. Pochodzi najprawdopodobniej z Chin, gdzie występują wszystkie odmiany chmielu, ale rozprzestrzeniła się również w strefie umiarkowanej i ciepłej całej Eurazji oraz w niektórych częściach Afryki, Ameryki Południowej i Australii.

Chmiel osiąga do 6m długości. Jego łodyga jest szorstka i pokryta włoskami, wije się zawsze w prawo. Liście chmielu są duże i mają dłoniasty kształt, ale w miejscu, gdzie wyrastają kwiaty, liście są mniejsze i mają kształt sercowaty. One także pokryte są włoskami. Chmiel jest rośliną rozdzielnopłciową, a więc na jednej pnączy wyrastają tylko kwiaty męskie lub tylko żeńskie. Męskie kwiaty są bardzo drobne i składają się z 5 płatków. Tworzą wiechowate kwiatostany. Żeńskie kwiaty wyglądają jak zielone szyszki i osiągają długość 3cm. To właśnie one stanowią surowiec zielarski nazywany potocznie szyszkami chmielu. Owocem chmielu jest okrągły orzeszek o wielkości 2mm.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. http://rozanski.li
3. http://www.webmd.com
4. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: inne
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz, W dniu: 05.01.2018

    Klasyk, znana i nieegzotyczna, działająca pewnie i optymalnie uniwersalna roślina.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 18.02.2016

    Zalet chmielu nie trzeba chyba wymieniać. Ta bardzo uniwersalna roślina zielna należy do rodziny konopiowatych.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof J., W dniu: 05.02.2016

    Chmiel jak chmiel zawsze przydatny w domowej "apteczce" :)

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz, W dniu: 05.01.2018

    Klasyk, znana i nieegzotyczna, działająca pewnie i optymalnie uniwersalna roślina.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 18.02.2016

    Zalet chmielu nie trzeba chyba wymieniać. Ta bardzo uniwersalna roślina zielna należy do rodziny konopiowatych.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof J., W dniu: 05.02.2016

    Chmiel jak chmiel zawsze przydatny w domowej "apteczce" :)