Owoce bzu czarnego (Sambuci Fructus) to bogactwo antyoksydantów o pozytywnym wpływie na odporność, układ krążenia i układ pokarmowy. Warto pamiętać o tym, że świeże, szczególnie niedojrzałe owoce spożyte na surowo mogą spowodować problemy żołądkowe ze względu na obecność sambunigryny i sambucyny, które zaliczane są do glikozydów cyjanogennych. Obróbka termiczna niszczy te substancje, dlatego owoce ugotowane lub wysuszone są bezpieczne.
Bez czarny (Sambucus nigra) to roślina znajdująca wszechstronne zastosowanie medyczne, kosmetyczne i ozdobne. Wykorzystuje się jej owoce, kwiaty i korę. Czarny bez ceniony jest od bardzo wielu lat i był dawniej otaczany ogromnym szacunkiem. Wierzono, że posiada magiczną moc ochronną, dlatego sadzono go przy domach i noszono amulety wytwarzane z jego drewna.
Właściwości prozdrowotne:
Owoce bzu czarnego są niezwykle bogate w substancje bioaktywne o działaniu prozdrowotnym. Zawierają antocyjany, które nadają im ciemny kolor, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminę C i witaminy z grupy B oraz pektyny.
Dzięki nim, owoce bzu czarnego:
Czarny bez – owoce suszone 100%.
Czarny bez owoce – napar:
1-2 łyżeczki suszonych owoców czarnego bzu zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do naciągnięcia na 10-15 minut. Napar można pić kilka razy dziennie po szklance.
Napar z czarnego bzu, cynamonu i kurkumy:
Składniki:
- pół litra wody
- 2 łyżki suszonych owoców bzu czarnego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- opcjonalnie 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki oprócz miodu umieścić w niewielkim garnku i doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do wystudzenia. Na koniec dodać miód, wymieszać, odcedzić i wypić. Napar można schłodzić i spożywać na zimno.
Syrop ze świeżych lub suszonych owoców:
Jako dodatek:
Suszone owoce czarnego bzu nadają naparom przyjemny, delikatnie słodko-kwaśny smak. Warto dodawać je do ulubionych herbat liściastych i ziołowych. Dobrze komponują się z rumiankiem, suszonymi malinami i miętą. Owoce te można wykorzystać również *do aromatyzowania alkoholi oraz dodawać do wypieków.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na owoce bzu czarnego.
Czarny bez należy do rodziny piżmaczkowatych. Nazywany bywa również bzem leczniczym i bzem dzikim. Występuje w całej Europie, a także w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. W Polsce jest pospolity. Czarny bez to rozłożysty krzew dorastający do wysokości 10 m. Jego liście składają się zwykle z 5 mniejszych listków o eliptycznym kształcie i ostrych końcach, których długość wynosi od 3 do 9 cm. Kwiaty bzu czarnego są drobne, białe i złożone z 5 płatków. Tworzą charakterystyczne, płaskie kwiatostany nazywane baldachogronami. Owocami bzu są okrągłe pestkowce w kolorze fioletowo-czarnym, o średnicy 6-8 mm. Wszystkie części bzu czarnego zawierają trującą sambunigrynę i sambucynę.
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Czarny bez owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
1. http://farmaceuta-radzi.pl
2. http://klaudynahebda.pl
3. https://wellnessmama.com
4. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas