Granat – kwiat pokruszony
Kwiat granatu (Flos Granati) pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy i lipidów, jest bogatym źródłem antyoksydantów i dba o kondycję naczyń krwionośnych oraz serca. Surowiec ten obecny był w medycynie Ajurwedy i Unani już bardzo dawno temu jako naturalny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Z kolei w Chinach stosowano go, aby zahamować siwienie włosów u mężczyzn, gdyż wierzono w jego właściwości odmładzające. W Europie kwiaty granatu są jeszcze mało znane, ale pojawia się coraz więcej badań naukowych, które potwierdzają, że surowiec ten może być cennym elementem dietoterapii.
KWIATY GRANATU – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
- Wspiera metabolizm lipidów i pomaga w uregulowaniu poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi.
- Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
- Dba o prawidłową strukturę tętnic.
- Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.
[1, 2, 3]
SKŁAD
Kwiat granatu (Punica granatum) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
GRANAT KWIAT – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Granat herbata:
1-2 łyżeczki surowca zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, przykryć i odstawić na kilka minut do naciągnięcia. Do naparu można dodać zioła, np. miętę, tymianek, czy rumianek, ulubioną herbatę liściastą, trawę cytrynową, miód. Kwiat granatu jest wyrazisty w smaku i nieco cierpki.
Doustnie:
Zmielony kwiat granatu można przyjmować doustnie w ilości 1-2 łyżeczek dziennie. Proszek można wymieszać z jogurtem, dodać do soku, koktajlu albo posypać nim sałatkę owocową.
PRZECIWWSKAZANIA
Kwiat granatu jest bezpieczny i może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Granat właściwy (Punica granatum) należy do rodziny krwawnicowatych. Naturalnym obszarem jego występowania są Indie, Azja Zachodnia, Kaukaz i Bliski Wschód. Obecnie spotkać go możemy w wielu krajach świata o ciepłym i suchym klimacie, najczęściej w uprawie.
Granat jest małym drzewem lub krzewem dorastającym do wysokości 3-5 m. Rosną na nim podłużne, jasnozielone liście o lancetowatym kształcie i lśniącej powierzchni. Ich długość wynosi 3-8 cm. Kwiaty granatu wyrastają na szczytach gałązek w ilości od jednej do trzech sztuk. Mają krwistoczerwony lub biało-czerwony kolor i dzwonkowaty kształt, a ich średnica sięga 4 cm. Składają się z 5-8 płatków osadzonych w lśniącym, pomarańczowo-czerwonym kielichu. Szerokie dno kwiatowe pokryte jest licznymi pręcikami o żółtych główkach i czerwonych nitkach. Po zapyleniu płatki korony opadają, a kielich przekształca się w owoc granatu, który zaliczany jest do jagód. Owoce granatu są okrągłe i pokryte grubą łupiną, która jest jasno- lub ciemnoróżowa od zewnątrz i biaława od wewnątrz. Wielkość owoców wynosi 5-12 cm. Wewnątrz nich znajduje się aż kilkaset nasion, które pokryte są soczystymi osnówkami w kolorze czerwonym, różowym lub żółtym.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Granat kwiat dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. Pomegranate flower: a unique traditional antidiabetic medicine with dual PPAR-alpha/-gamma activator properties. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Pomegranate flower extracts also show heart benefits. http://www.nutraingredients.com
3. 55-Week Treatment of Mice with the Unaniand Ayurvedic Medicine Pomegranate Flower Ameliorates Ageing-Associated Insulin Resistance and Skin Abnormalities. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. https://pl.wikipedia.org
5. https://en.wikipedia.org