Nanga

Kakao Criollo ziarno prażone Bio

Theobroma cacaoTo nietypowa przekąska dla koneserów. Całe nasiona są bardzo gorzkie i chrupiące. Wystarczy zjeść kilka nasion, aby poczuć wyraźne pobudzenie!
48,90 zł
  • Cena za 100g:19,56 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności mailem.

Kakao Criollo ziarno prażone Bio
Kakao Criollo ziarno prażone Bio
Kakao Criollo ziarno prażone Bio
Kakao Criollo ziarno prażone Bio
Kakao Criollo ziarno prażone Bio
Kakao Criollo ziarno prażone Bio

Opis produktu

Nasiona kakao ekologiczne – smak, działanie i wartość odżywcza

Kakao, ziarno kakaowe – nasiona z owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao). Kakaowiec jest tropikalną rośliną, którego ziarna używane są w przemyśle spożywczym (czekolada!), farmacji i kosmetyce. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie uprawiana jest również w Afryce i Azji [1].

Po zebraniu ziarna są poddawane fermentacji (która warunkuje charakterystyczny smak i kolor kakao), suszeniu (które redukuje poziom wilgoci w ziarnach) i prażeniu. Proces prażenia wydobywa smak i aromat ziaren kakaowych, wzbogaca je także o nowe nuty smakowe. Każdy z etapów obróbki ziaren wpływa na ich skład biochemiczny, a warto wiedzieć, że w kakao wykryto ponad 300 różnych składników aktywnych! W skład tej złożonej mieszaniny wchodzą:

  • kwasy tłuszczowe – głównie oleinowy, stearynowy i palmitynowy – to tzw. masło kakaowe;
  • aminokwasy, m.in. arginina, leucyna, tyrozyna, tryptofan;
  • węglowodany (glukoza, fruktoza, skrobia, błonnik);
  • witaminy (tiamina, ryboflawina, witamina E i K);
  • składniki mineralne (magnez, żelazo, cynk);
  • substancje pobudzające, takie jak teobromina, kofeina i teofilina;
  • polifenole (flawanole, antocyjany) [2,3];

Jak widać, skład ziaren czyni z nich niezwykle odżywczy pokarm, wywierający korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Bardzo wysoka zawartość polifenoli (10-20%) przekłada się na aktywność przeciwutleniającą ziaren kakao, a zawartość błonnika wpływa na poprawę perystaltyki jelit.


SMAK ZIAREN KAKAO


Prażone nasiona kakao mają wyjątkowy i złożony aromat, który może się różnić w zależności od odmiany ziarna i sposobu jego przetwarzania. W surowej postaci nasiona kakao mają gorzki i orzechowy smak i zazwyczaj nie są spożywane samodzielnie. Jednak po uprażeniu i przetworzeniu nasiona kakao przekształcają się w to, co znamy jako czekoladę, a ich aromat staje się bardziej różnorodny i przyjemny. W wysokiej jakości ziarnach jest on bogaty, intensywny i może zawierać nuty goryczy, słodyczy, owoców i ziemistości.

Niektóre popularne nuty smakowe występujące w wysokiej jakości kakao to:

  • owocowy: niektóre odmiany kakao mają nuty owocowe – np. jagodowe, cytrusowe;
  • orzechowy: ziarna mogą mieć orzechowy smak, m.in. z nutą migdałów, orzechów laskowych czy włoskich;
  • ziemisty: nasiona kakao mogą mieć ziemisty smak z nutami ziemi, drewna lub mchu;
  • kwiatowy: niektóre odmiany kakao mają podtekst kwiatowy, taki jak nuty jaśminu lub róży [4];

Ogólnie rzecz biorąc, smak nasion kakao może być dość złożony i przyjemny. W związku z tym są one często używane jako kluczowy składnik wielu deserów i wypieków.


WŁAŚCIWOŚCI PSYCHOAKTYWNE KAKAO


Jak nadmieniłam wyżej, nasiona kakao zawierają pewne związki psychoaktywne: kofeinę, teobrominę i niewielkie ilości związku zwanego fenyloaminą, który jest prekursorem neuroprzekaźnika dopaminy. Związki te mogą mieć łagodne działanie stymulujące na ośrodkowy układ nerwowy i mogą powodować uczucie czujności i poprawę nastroju [5, 6].
Istnieją również doniesienia o tym, że spożywanie kakao przed lub podczas doświadczenia z psylocybiną może wzmocnić efekty działania substancji psychodelicznej [7].


KAKAO A ŚWIADOME ŚNIENIE


Niektórzy ludzie wierzą, że spożywanie kakao może zwiększyć doświadczenia senne, w tym umożliwić świadomy sen (zdolność do uświadomienia sobie, że dana osoba właśnie śni) [8]. Jednak badania naukowe wspierające te twierdzenia są ograniczone.
Jedna z teorii mówi, że związki zawarte w kakao mogą zwiększać przepływ krwi i stymulować aktywność mózgu, co może potencjalnie prowadzić do bardziej wyrazistych snów. Inna teoria głosi, że kakao może zwiększyć poziom serotoniny w mózgu, co może promować bardziej zrelaksowany i kreatywny stan psychiczny, który sprzyja uzyskaniu kontroli nad snami.


NASIONA KAKAOJAK SPOŻYWAĆ?


Na początek zjedz 5 nasion kakao i sprawdź, jak na Ciebie zadziałają. Uważaj z ilością, ponieważ zaledwie kilka ziaren wystarczy, aby wywołać efekt mocnego pobudzenia.

Uwaga: nasiona kakao spożyte w trakcie „tripa” mogą wzmocnić efekty :)


DOSTĘPNE WERSJE



Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Criollo to najlepsza odmiana kakao. Największym producentem Criollo jest Wenezuela. Plony tej odmiany nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.


ŹRÓDŁA


1. Kakaowiec właściwy. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kakaowiec_w%C5%82a%C5%9Bciwy
2. Kakao – wszystko, co musisz wiedzieć o napoju bogów. https://dietetycy.org.pl/kakao/
3. Composition of Cacao Beans. https://www.researchgate.net/publication/278703417_Composition_of_Cacao_Beans
4. How to Taste Craft Chocolate For Beginners. https://damecacao.com/how-to-taste-chocolate/
5. [Is cocoa a psychotropic drug? Psychopathologic study of a population of subjects self-identified as chocolate addicts]. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11407271/
6. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. https://www.worldcocoafoundation.org/wp-content/uploads/files_mf/1388091372Scholey2013HumanNutritionCognitiveFunction.pdf
7. The Potential Health Benefits of Microdosing Psilocybin With Chocolate. https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-brain-food/202210/the-potential-health-benefits-microdosing-psilocybin-chocolate
8. Cacao and the Art of Conscious Dreaming. https://www.keithscacao.com/blogs/keiths-cacao-blog/cacao-and-the-art-of-conscious-dreaming



Właściwości

Opinie (14)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more