• Kakao Criollo ziarno prażone Bio
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo ziarno prażone Bio
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo ziarno prażone Bio
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Kakao Criollo ziarno prażone Bio

To nietypowa przekąska dla koneserów. Całe nasiona są bardzo gorzkie i chrupiące. Wystarczy zjeść kilka nasion, aby poczuć wyraźne pobudzenie!

    • ; 1
  • W magazynie: 41 sztuk
    45,39
    W magazynie: 41 sztuk
    45,39
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Nasiona kakao ekologiczne – smak, działanie i wartość odżywcza

Kakao, ziarno kakaowe – nasiona z owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao). Kakaowiec jest tropikalną rośliną, którego ziarna używane są w przemyśle spożywczym (czekolada!), farmacji i kosmetyce. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie uprawiana jest również w Afryce i Azji [1].

Po zebraniu ziarna są poddawane fermentacji (która warunkuje charakterystyczny smak i kolor kakao), suszeniu (które redukuje poziom wilgoci w ziarnach) i prażeniu. Proces prażenia wydobywa smak i aromat ziaren kakaowych, wzbogaca je także o nowe nuty smakowe. Każdy z etapów obróbki ziaren wpływa na ich skład biochemiczny, a warto wiedzieć, że w kakao wykryto ponad 300 różnych składników aktywnych! W skład tej złożonej mieszaniny wchodzą:

  • kwasy tłuszczowe – głównie oleinowy, stearynowy i palmitynowy – to tzw. masło kakaowe;
  • aminokwasy, m.in. arginina, leucyna, tyrozyna, tryptofan;
  • węglowodany (glukoza, fruktoza, skrobia, błonnik);
  • witaminy (tiamina, ryboflawina, witamina E i K);
  • składniki mineralne (magnez, żelazo, cynk);
  • substancje pobudzające, takie jak teobromina, kofeina i teofilina;
  • polifenole (flawanole, antocyjany) [2,3];

Jak widać, skład ziaren czyni z nich niezwykle odżywczy pokarm, wywierający korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Bardzo wysoka zawartość polifenoli (10-20%) przekłada się na aktywność przeciwutleniającą ziaren kakao, a zawartość błonnika wpływa na poprawę perystaltyki jelit.


SMAK ZIAREN KAKAO


Prażone nasiona kakao mają wyjątkowy i złożony aromat, który może się różnić w zależności od odmiany ziarna i sposobu jego przetwarzania. W surowej postaci nasiona kakao mają gorzki i orzechowy smak i zazwyczaj nie są spożywane samodzielnie. Jednak po uprażeniu i przetworzeniu nasiona kakao przekształcają się w to, co znamy jako czekoladę, a ich aromat staje się bardziej różnorodny i przyjemny. W wysokiej jakości ziarnach jest on bogaty, intensywny i może zawierać nuty goryczy, słodyczy, owoców i ziemistości.

Niektóre popularne nuty smakowe występujące w wysokiej jakości kakao to:
  • owocowy: niektóre odmiany kakao mają nuty owocowe – np. jagodowe, cytrusowe;
  • orzechowy: ziarna mogą mieć orzechowy smak, m.in. z nutą migdałów, orzechów laskowych czy włoskich;
  • ziemisty: nasiona kakao mogą mieć ziemisty smak z nutami ziemi, drewna lub mchu;
  • kwiatowy: niektóre odmiany kakao mają podtekst kwiatowy, taki jak nuty jaśminu lub róży [4];

Ogólnie rzecz biorąc, smak nasion kakao może być dość złożony i przyjemny. W związku z tym są one często używane jako kluczowy składnik wielu deserów i wypieków.


WŁAŚCIWOŚCI PSYCHOAKTYWNE KAKAO


Jak nadmieniłam wyżej, nasiona kakao zawierają pewne związki psychoaktywne: kofeinę, teobrominę i niewielkie ilości związku zwanego fenyloaminą, który jest prekursorem neuroprzekaźnika dopaminy. Związki te mogą mieć łagodne działanie stymulujące na ośrodkowy układ nerwowy i mogą powodować uczucie czujności i poprawę nastroju [5, 6].
Istnieją również doniesienia o tym, że spożywanie kakao przed lub podczas doświadczenia z psylocybiną może wzmocnić efekty działania substancji psychodelicznej [7].


KAKAO A ŚWIADOME ŚNIENIE


Niektórzy ludzie wierzą, że spożywanie kakao może zwiększyć doświadczenia senne, w tym umożliwić świadomy sen (zdolność do uświadomienia sobie, że dana osoba właśnie śni) [8]. Jednak badania naukowe wspierające te twierdzenia są ograniczone.
Jedna z teorii mówi, że związki zawarte w kakao mogą zwiększać przepływ krwi i stymulować aktywność mózgu, co może potencjalnie prowadzić do bardziej wyrazistych snów. Inna teoria głosi, że kakao może zwiększyć poziom serotoniny w mózgu, co może promować bardziej zrelaksowany i kreatywny stan psychiczny, który sprzyja uzyskaniu kontroli nad snami.


NASIONA KAKAOJAK SPOŻYWAĆ?


Na początek zjedz 5 nasion ekologicznych i sprawdź, jak na Ciebie zadziałają. Uważaj z ilością, ponieważ zaledwie kilka ziaren kakao wystarczy, aby wywołać efekt mocnego pobudzenia.

Uwaga: nasiona kakao spożyte w trakcie „tripa” mogą wzmocnić efekty :)


DOSTĘPNE WERSJE


Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Criollo to najlepsza odmiana kakao. Największym producentem Criollo jest Wenezuela. Plony tej odmiany nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.

Wytwórnia czekolady SALDAC pragnąc dostarczyć produkty najwyższej jakości, przywiązuje szczególną wagę do warunków produkcji i kieruje się wartościami FAIR TRADE.


ŹRÓDŁA


1. Kakaowiec właściwy. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kakaowiec_w%C5%82a%C5%9Bciwy
2. Kakao – wszystko, co musisz wiedzieć o napoju bogów. https://dietetycy.org.pl/kakao/
3. Composition of Cacao Beans. https://www.researchgate.net/publication/278703417_Composition_of_Cacao_Beans
4. How to Taste Craft Chocolate For Beginners. https://damecacao.com/how-to-taste-chocolate/
5. [Is cocoa a psychotropic drug? Psychopathologic study of a population of subjects self-identified as chocolate addicts]. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11407271/
6. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. https://www.worldcocoafoundation.org/wp-content/uploads/files_mf/1388091372Scholey2013HumanNutritionCognitiveFunction.pdf
7. The Potential Health Benefits of Microdosing Psilocybin With Chocolate. https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-brain-food/202210/the-potential-health-benefits-microdosing-psilocybin-chocolate
8. Cacao and the Art of Conscious Dreaming. https://www.keithscacao.com/blogs/keiths-cacao-blog/cacao-and-the-art-of-conscious-dreaming



Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw ekologicznych
Kraj pochodzenia: Peru
Zdrowie: Prawidłowy cholesterol, Zdrowe serce
Zastosowanie: wsparcie wydolności, pamięć, energia, odprężenie i nastrój, po treningu

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Paweł K., W dniu: 28.12.2020

    Ma moc !

  • Ocena: (5/5)

    Grzegorz P., W dniu: 13.12.2020

    Ok

  • Ocena: (5/5)

    Ula, W dniu: 07.09.2020

    Pyszny smak, świetna przekąska lub dodatek do ceremonialnego napoju

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka D., W dniu: 19.07.2020

    Moje ulubione, świetne jako dodatek do smoothie i zdrowych batoników. Fantastyczny stosunek jakości do ceny!

  • Ocena: (5/5)

    Marek W., W dniu: 06.07.2020

    Ziarno jest odpowiednie wyprażone, przez dominuje smak kakao. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna W., W dniu: 08.06.2020

    smak gorzkawy, lekko kwaskowy, wciągający, kilka ziaren jednorazowo w zupełności wystarcza

  • Ocena: (5/5)

    Jacek L., W dniu: 10.01.2020

    rewlacja, super przekaska

  • Ocena: (5/5)

    Hanna G., W dniu: 21.10.2019

    Polecam, szybka obsługa.

  • Ocena: (5/5)

    Dorota G., W dniu: 02.09.2019

    szybka wysyłka, wszystko solidnie zapakowane, produkty wysokiej jakości

  • Ocena: (5/5)

    zenon s., W dniu: 22.07.2019

    polecam na odblokowanie szyszynki..

  • Ocena: (5/5)

    Dawid C., W dniu: 12.09.2018

    Zdrowa przekąska, na długo wystarcza, polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Iza, W dniu: 10.04.2018

    Wychodzi przepyszne kakao - już po dodaniu 1 łyżeczki do kubka. Dobrze rozpuszcza się w ciepłym mleku. Ma jasny kolor i super zapach. Zdecydowanie lepsze i delikatniejsze w smaku od standardowego.

  • Ocena: (5/5)

    Mikołaj B., W dniu: 07.08.2017

    Uwielbiam jako przekąskę. Czuję się o wiele lepiej, gdy do swojej diety dokładam 5 ziaren dziennie, które gryzę i czasem, później dla odmiany smaku, zapijam gorącym kakao, przyrządzonym na wodzie :)

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata K., W dniu: 19.01.2017

    Smaczne, chrupiące, trudno się oprzeć.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK