Nasiona kakao ekologiczne – smak, działanie i wartość odżywcza
Kakao, ziarno kakaowe – nasiona z owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao). Kakaowiec jest tropikalną rośliną, którego ziarna używane są w przemyśle spożywczym (czekolada!), farmacji i kosmetyce. Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie uprawiana jest również w Afryce i Azji [1].
Po zebraniu ziarna są poddawane fermentacji (która warunkuje charakterystyczny smak i kolor kakao), suszeniu (które redukuje poziom wilgoci w ziarnach) i prażeniu. Proces prażenia wydobywa smak i aromat ziaren kakaowych, wzbogaca je także o nowe nuty smakowe. Każdy z etapów obróbki ziaren wpływa na ich skład biochemiczny, a warto wiedzieć, że w kakao wykryto ponad 300 różnych składników aktywnych! W skład tej złożonej mieszaniny wchodzą:
- kwasy tłuszczowe – głównie oleinowy, stearynowy i palmitynowy – to tzw. masło kakaowe;
- aminokwasy, m.in. arginina, leucyna, tyrozyna, tryptofan;
- węglowodany (glukoza, fruktoza, skrobia, błonnik);
- witaminy (tiamina, ryboflawina, witamina E i K);
- składniki mineralne (magnez, żelazo, cynk);
- substancje pobudzające, takie jak teobromina, kofeina i teofilina;
- polifenole (flawanole, antocyjany) [2,3];
Jak widać, skład ziaren czyni z nich niezwykle odżywczy pokarm, wywierający korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Bardzo wysoka zawartość polifenoli (10-20%) przekłada się na aktywność przeciwutleniającą ziaren kakao, a zawartość błonnika wpływa na poprawę perystaltyki jelit.

SMAK ZIAREN KAKAO
Prażone nasiona kakao mają wyjątkowy i złożony aromat, który może się różnić w zależności od odmiany ziarna i sposobu jego przetwarzania. W surowej postaci nasiona kakao mają gorzki i orzechowy smak i zazwyczaj nie są spożywane samodzielnie. Jednak po uprażeniu i przetworzeniu nasiona kakao przekształcają się w to, co znamy jako czekoladę, a ich aromat staje się bardziej różnorodny i przyjemny. W wysokiej jakości ziarnach jest on bogaty, intensywny i może zawierać nuty goryczy, słodyczy, owoców i ziemistości.
Niektóre popularne nuty smakowe występujące w wysokiej jakości kakao to:
- owocowy: niektóre odmiany kakao mają nuty owocowe – np. jagodowe, cytrusowe;
- orzechowy: ziarna mogą mieć orzechowy smak, m.in. z nutą migdałów, orzechów laskowych czy włoskich;
- ziemisty: nasiona kakao mogą mieć ziemisty smak z nutami ziemi, drewna lub mchu;
- kwiatowy: niektóre odmiany kakao mają podtekst kwiatowy, taki jak nuty jaśminu lub róży [4];
Ogólnie rzecz biorąc, smak nasion kakao może być dość złożony i przyjemny. W związku z tym są one często używane jako kluczowy składnik wielu deserów i wypieków.

WŁAŚCIWOŚCI PSYCHOAKTYWNE KAKAO
Jak nadmieniłam wyżej, nasiona kakao zawierają pewne związki psychoaktywne: kofeinę, teobrominę i niewielkie ilości związku zwanego fenyloaminą, który jest prekursorem neuroprzekaźnika dopaminy. Związki te mogą mieć łagodne działanie stymulujące na ośrodkowy układ nerwowy i mogą powodować uczucie czujności i poprawę nastroju [5, 6].
Istnieją również doniesienia o tym, że spożywanie kakao przed lub podczas doświadczenia z psylocybiną może wzmocnić efekty działania substancji psychodelicznej [7].

KAKAO A ŚWIADOME ŚNIENIE
Niektórzy ludzie wierzą, że spożywanie kakao może zwiększyć doświadczenia senne, w tym umożliwić świadomy sen (zdolność do uświadomienia sobie, że dana osoba właśnie śni) [8]. Jednak badania naukowe wspierające te twierdzenia są ograniczone.
Jedna z teorii mówi, że związki zawarte w kakao mogą zwiększać przepływ krwi i stymulować aktywność mózgu, co może potencjalnie prowadzić do bardziej wyrazistych snów. Inna teoria głosi, że kakao może zwiększyć poziom serotoniny w mózgu, co może promować bardziej zrelaksowany i kreatywny stan psychiczny, który sprzyja uzyskaniu kontroli nad snami.
NASIONA KAKAO – JAK SPOŻYWAĆ?
Na początek zjedz 5 nasion ekologicznych i sprawdź, jak na Ciebie zadziałają. Uważaj z ilością, ponieważ zaledwie kilka ziaren kakao wystarczy, aby wywołać efekt mocnego pobudzenia.
Uwaga: nasiona kakao spożyte w trakcie „tripa” mogą wzmocnić efekty :)
DOSTĘPNE WERSJE
Z hiszpańskiego „criollo” oznacza „lokalnego pochodzenia”. Criollo to najlepsza odmiana kakao. Największym producentem Criollo jest Wenezuela. Plony tej odmiany nie są duże. Criollo stanowi tylko 3% światowego zbioru kakao. Jest bardzo drogie. Szacuje się, że ostatnich, czystych okazów drzew Criollo pozostało tylko kilka sztuk. Nasiona Criollo mają lekko czerwonawy kolor, pozbawione są goryczy a ich smak to połączenie karmelu, orzechów, wanilii i tytoniu.

ŹRÓDŁA
1. Kakaowiec właściwy. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kakaowiec_w%C5%82a%C5%9Bciwy
2. Kakao – wszystko, co musisz wiedzieć o napoju bogów. https://dietetycy.org.pl/kakao/
3. Composition of Cacao Beans. https://www.researchgate.net/publication/278703417_Composition_of_Cacao_Beans
4. How to Taste Craft Chocolate For Beginners. https://damecacao.com/how-to-taste-chocolate/
5. [Is cocoa a psychotropic drug? Psychopathologic study of a population of subjects self-identified as chocolate addicts]. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11407271/
6. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. https://www.worldcocoafoundation.org/wp-content/uploads/files_mf/1388091372Scholey2013HumanNutritionCognitiveFunction.pdf
7. The Potential Health Benefits of Microdosing Psilocybin With Chocolate. https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-brain-food/202210/the-potential-health-benefits-microdosing-psilocybin-chocolate
8. Cacao and the Art of Conscious Dreaming. https://www.keithscacao.com/blogs/keiths-cacao-blog/cacao-and-the-art-of-conscious-dreaming