Herbaty białe – bai cha – powstają z pąków oraz jednego lub dwóch najmłodszych listków krzewu herbacianego, a te najbardziej ekskluzywne składają się z samych pąków. Pąki i młode listki pokrywa drobny, biały meszek, który widoczny jest w suszu dobrej herbaty białej. To od niego pochodzi nazwa tej kategorii herbat.
Herbata biała produkowana jest prawie wyłącznie w Chinach i powstaje na drodze prostej, dwuetapowej obróbki. Świeżo zebrane liście poddaje się najpierw długiemu procesowi więdnięcia na słońcu, podczas którego zachodzi minimalna, spontaniczna fermentacja. Po zwiędnięciu liście są suszone. Dużą uwagę przykłada się do tego, aby nie uszkodzić delikatnych listków i pąków.
Wysokiej jakości biała herbata składa się z pięknego, niepołamanego suszu. Wybierając białą herbatę możemy kierować się tym, czy składa się wyłącznie z pąków, czy też z pąków i młodych listków. Najwyżej cenionymi herbatami białymi są Pai Mu Tan – Biała Piwonia oraz Silver Needle – Srebrna Igła, jedna z najdroższych herbat świata.
Herbaty białe – bai cha – powstają z pąków oraz jednego lub dwóch najmłodszych listków krzewu herbacianego, a te najbardziej ekskluzywne składają się z samych pąków. Pąki i młode listki pokrywa…