Miodunka plamista – ziele
Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis) łagodzi podrażnienia dróg oddechowych i przewodu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości śluzów. Nazwa gatunkowa tej rośliny nawiązuje do ciekawego wyglądu jej liści, których powierzchnia pokryta jest białymi plamkami. Z tego względu miodunka bywa uprawiana jako roślina ozdobna.
Dawniej miodunkę nazywano płucnikiem, a jej nazwa łacińska także wskazuje na związek z płucami. W medycynie ludowej miodunka była popularnym zielem w leczeniu kaszlu, chrypki, a nawet gruźlicy i wielu innych dolegliwości ze strony układu oddechowego. Miodunkę stosowano również w celu złagodzenia wrzodów żołądka i jelit oraz by zatrzymać biegunkę. Napary z ziela służyły też do przemywania ran ze względu na działanie ściągające.
MIODUNKA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Miodunka to ziele bogate w substancje śluzowe, które powlekają błony śluzowe warstwą ochronną, nawilżają je i łagodzą obecne w nich podrażnienia. Właściwość tę warto wykorzystać w przypadku uciążliwego kaszlu, który powoduje podrażnienie gardła, krtani i tchawicy. Ponadto śluzy i saponiny miodunki działają wykrztuśnie, ułatwiając pozbycie się wydzieliny zalegającej w płucach i drogach oddechowych.
- Miodunka działa także powlekająco i ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Dzięki alantoinie i flawonoidom sprzyja gojeniu się podrażnień w żołądku i w jelitach, a dzięki garbnikom ogranicza nadmierną pracę jelit.
[1, 2]

MIODUNKA – ZASTOSOWANIE
- łagodzenie kaszlu i chrypki
- podrażnione drogi oddechowe
- podrażnienia i ubytki w błonie śluzowej żołądka i jelit
- nadmierna perystaltyka jelitowa

SKŁAD
Miodunka plamista – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Aktywne substancje miodunki to śluzy, saponiny, alantoina, flawonoidy, garbniki i krzemionka.
MIODUNKA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Miodunka – herbata (ziele cięte):
1-2 łyżki ziela zalać 1 szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Odstawić na 30 minut, przecedzić. Spożywać 2 szklanki dziennie w małych porcjach (po pół-ćwierć szklanki).
Zimny wyciąg (ziele cięte):
Pół szklanki ziela zalać 2 szklankami przegotowanej, chłodnej wody. Odstawić na 5-6 godzin, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki. Macerat można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Zimny wyciąg (ziele mielone):
1-2 łyżeczki ziela zalej szklanką przegotowanej, chłodnej wody, przykryj i odstaw na 5-6 h. Wypijaj 1-2 szklanki dziennie w małych porcjach. Wyciąg możesz spożyć razem z zielem.

SYNERGIA
Dla zdrowia układu oddechowego warto połączyć miodunkę ze ślazem, podbiałem, poziewnikiem, prawoślazem, omanem, tymiankiem lub babką wąskolistną.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Miodunka plamista, zwana też miodunką lekarską, to mała roślina zielna należąca do rodziny ogórecznikowatych. Występuje prawie w całej Europie, ale w Polsce spotykana jest rzadko. Rośnie w lasach liściastych i w zaroślach, lubi miejsca zacienione i wilgotne. Preferuje gleby próchnicze.
Miodunka osiąga 15-30 cm wysokości. Pod ziemią tworzy ciemnobrązowe, mocno rozgałęzione kłącze. Posiada wzniesioną łodygę, dość grubą, mięsistą i gęsto owłosioną. Liście miodunki mają kształt sercowaty lub łezkowaty. Ich powierzchnia jest lśniąca, ciemnozielona i nakrapiana białymi plamkami, a spód jaśniejszy i owłosiony. Kwiaty miodunki są dwubarwne – na początku są czerwone, a z upływem czasu stają się fioletowe. Mają dzwonkowaty kształt i wyrastają na gęsto owłosionych szypułkach. Tworzą kwiatostany zwane dwustronnymi sierpikami. Owoc miodunki złożony jest z czterech ciemnych rozłupek.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Miodunka ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. https://www.webmd.com
3. https://pl.wikipedia.org