Miodunka plamista – ziele
Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis) łagodzi podrażnienia dróg oddechowych i przewodu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości śluzów. Nazwa gatunkowa tej rośliny nawiązuje do ciekawego wyglądu jej liści, których powierzchnia pokryta jest białymi plamkami. Z tego względu miodunka bywa uprawiana jako roślina ozdobna.
Dawniej miodunkę nazywano płucnikiem, a jej nazwa łacińska także wskazuje na związek z płucami. W medycynie ludowej miodunka była popularnym zielem w leczeniu kaszlu, chrypki, a nawet gruźlicy i wielu innych dolegliwości ze strony układu oddechowego. Miodunkę stosowano również w celu złagodzenia wrzodów żołądka i jelit oraz by zatrzymać biegunkę. Napary z ziela służyły też do przemywania ran ze względu na działanie ściągające.
MIODUNKA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Miodunka to ziele bogate w substancje śluzowe, które powlekają błony śluzowe warstwą ochronną, nawilżają je i łagodzą obecne w nich podrażnienia. Właściwość tę warto wykorzystać w przypadku uciążliwego kaszlu, który powoduje podrażnienie gardła, krtani i tchawicy. Ponadto śluzy i saponiny miodunki działają wykrztuśnie, ułatwiając pozbycie się wydzieliny zalegającej w płucach i drogach oddechowych.
- Miodunka działa także powlekająco i ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego. Dzięki alantoinie i flawonoidom sprzyja gojeniu się podrażnień w żołądku i w jelitach, a dzięki garbnikom ogranicza nadmierną pracę jelit.
[1, 2]
![](https://files.nanga.pl/ikonki/zastosowanie_s.png)
MIODUNKA – ZASTOSOWANIE
- łagodzenie kaszlu i chrypki
- podrażnione drogi oddechowe
- podrażnienia i ubytki w błonie śluzowej żołądka i jelit
- nadmierna perystaltyka jelitowa
![](https://files.nanga.pl/ikonki/sklad_s.png)
SKŁAD
Miodunka plamista – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Aktywne substancje miodunki to śluzy, saponiny, alantoina, flawonoidy, garbniki i krzemionka.
Kraj pochodzenia:
- Ziele cięte – Serbia
- Ziele mielone – Serbia
MIODUNKA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Miodunka – herbata (ziele cięte):
1-2 łyżki ziela zalać 1 szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Odstawić na 30 minut, przecedzić. Spożywać 2 szklanki dziennie w małych porcjach (po pół-ćwierć szklanki).
![](https://files.nanga.pl/ikonki/caps/synergia.png)
SYNERGIA
Dla zdrowia układu oddechowego warto połączyć miodunkę ze ślazem, podbiałem, poziewnikiem, prawoślazem, omanem, tymiankiem lub babką wąskolistną.
![](https://files.nanga.pl/ikonki/przeciwwskazania_s.png)
PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, laktacja, nadwrażliwość na roślinę.
![](https://files.nanga.pl/ikonki/charakterystyka.png)
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Miodunka plamista, zwana też miodunką lekarską, to mała roślina zielna należąca do rodziny ogórecznikowatych. Występuje prawie w całej Europie, ale w Polsce spotykana jest rzadko. Rośnie w lasach liściastych i w zaroślach, lubi miejsca zacienione i wilgotne. Preferuje gleby próchnicze.
Miodunka osiąga 15-30 cm wysokości. Pod ziemią tworzy ciemnobrązowe, mocno rozgałęzione kłącze. Posiada wzniesioną łodygę, dość grubą, mięsistą i gęsto owłosioną. Liście miodunki mają kształt sercowaty lub łezkowaty. Ich powierzchnia jest lśniąca, ciemnozielona i nakrapiana białymi plamkami, a spód jaśniejszy i owłosiony. Kwiaty miodunki są dwubarwne – na początku są czerwone, a z upływem czasu stają się fioletowe. Mają dzwonkowaty kształt i wyrastają na gęsto owłosionych szypułkach. Tworzą kwiatostany zwane dwustronnymi sierpikami. Owoc miodunki złożony jest z czterech ciemnych rozłupek.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Miodunka ziele dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
![](https://files.nanga.pl/ikonki/bibliografia.png)
BIBLIOGRAFIA
1. http://rozanski.li
2. https://www.webmd.com
3. https://pl.wikipedia.org