• Olej Copaiba 30ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej Copaiba 30ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej Copaiba 30ml

Działa leczniczo na skórę: łagodzi stany zapalne, usuwa szkodliwe bakterie i grzyby, redukuje trądzik i stymuluje procesy regeneracji.

Olejek copaiba

Olejek copaiba, zwany również balsamem copaiba, ceniony jest za skuteczne działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne w odniesieniu do skóry. Powstaje w wyniku destylacji oleożywicy pochodzącej z drzewa Copaifera officinalis. Jest to zatem czysty olejek eteryczny, który należy stosować w rozcieńczeniu. Pomimo, iż bywa nazywany balsamem, nie jest aż tak gęsty.

Copaifera officinalis to wysokie (15 – 30 m) drzewo tropikalne występujące naturalnie oraz uprawiane w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii, Argentynie, Wenezueli, Gujanie i Kolumbii. Rośnie w miejscach gorących i wilgotnych, najchętniej w amazońskiej dżungli. Miejscowa ludność od wieków zbiera wydzielaną przez niego żywicę i wykorzystuje do celów medycznych i spożywczych oraz… jako paliwo samochodowe. Copaifera produkuje żywicę bardzo wydajnie, dlatego jest to surowiec szybko odnawialny, a jego pozyskiwanie nie wpływa negatywnie na środowisko. W ciągu roku z jednego drzewa można zebrać aż 40 litrów żywicy.

Oleożywica z drzewa copaifera stosowana była dawniej przez Indian na wiele mniejszych i większych dolegliwości – głównie w leczeniu ran, ale też wewnętrznie w przypadku kaszlu, infekcji dróg oddechowych, płuc i pęcherza, zakażeń przewodu pokarmowego oraz bólu. Wiele właściwości tej żywicy udokumentowano badaniami, a najważniejsze z nich to działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Jako że olejek copaiba to skoncentrowany wyciąg tej żywicy, posiada te same właściwości co ona.

Warto wspomnieć nieco o składzie chemicznym olejku copaiba. To, co przykuwa uwagę badaczy i farmakologów, to obecny w nim beta-kariofilen. Związek ten jest kannabinoidem obecnym także w konopiach oraz w mniejszych ilościach w olejku ylang-ylang, pieprzowym, czy melisowym. Olejek copaiba wyróżnia się jego wysoką zawartością, która sięga aż 50%! Beta-kariofilen w głównej mierze odpowiada za pozytywne właściwości tego olejku.


OLEJEK COPAIBADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

Olejek copaiba słynie z wybitnych właściwości pielęgnacyjnych za sprawą wysokiej zawartości beta-kariofilenu i cennych związków lotnych. Dzięki unikalnym składnikom olejek copaiba:

  • łagodzi stany zapalne skóry,
  • działa silnie antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo – pomaga uporać się z infekcjami skóry i zapobiega ich nawrotom,
  • likwiduje trądzik,
  • stymuluje gojenie i procesy naprawcze skóry,
  • koi podrażnienia, owrzodzenia i oparzenia,
  • łagodzi nerwobóle.


OLEJEK COPAIBAZASTOSOWANIE

  • do codziennej pielęgnacji cery trądzikowej
  • do nakładania na zmiany zapalne i alergiczne, grzybicę, podrażnienia, zaczerwienienia, oparzenia i owrzodzenia
  • do aromaterapii
  • do masażu
  • jako składnik perfum – nie tylko pięknie pachnie, jest też świetnym utrwalaczem


SKŁAD


Czysty olejek copaiba 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


SPOSÓB UŻYCIA


Kosmetycznie:

30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z migdałów) i wymieszaj. Stosuj zamiast kremu do cery trądzikowej, nanoś na zmiany grzybicze, bakteryjne, zapalne. Możesz także użyć do masażu.

Wanna:

3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Kominek:

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 2 – 4 kropli olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

Perfumy:

Stosuj jako butę bazową i utrwalacz zapachu.


SYNERGIA


Olejek CBD, ylang-ylang, melisowy, z czarnego pieprzu, goździkowy.


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na olejek.


PRZECHOWYWANIE

W zacienionym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.aromastrona.pl
2. Copaiba oil-resin (Copaifera reticulata Ducke) modulates the inflammation in a model of injury to rats’ tongues. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. http://tropical.theferns.info



Kraj pochodzenia: Hiszpania
Zastosowanie: masaż, do kąpieli, do kremów, balsamów
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, bezpieczny dla starszych dzieci, do użytku zewnętrznego, olejek fotouczulający

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Barbara K., W dniu: 26.10.2021

    Świetny olejek. Taki niepozorny, bo ma bardzo delikatny zapach, ale to tylko pozory. Stosuję do maści, mieszanek przeciwzapalnych. Jest bardzo łagodny, ma bardzo wysoki limit dermalny, więc jest nie tylko łagodny dla skóry, ale też śluzówek, co otwiera ciekawe możliwości. Genialny w połączeniu z lawendą lekarską, co przetestowałam na swoich żylakach (i nie tylko swoich) łamiąc pewne schematy. W połączeniu z robioną maścią z ziół i surowców dedykowanych tym problemom, zaskakuje szybkością działania zwłaszcza przy bólu żylaków. Sama maść tak nie działa ;)

  • Ocena: (5/5)

    Marzena K., W dniu: 04.10.2020

    Piękny zaoach

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech W., W dniu: 18.08.2019

    Przyjemna konsystencja. Na problemy skórne mieszam razem z olejkiem Neem.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK