• Olejek bergamotkowy bez bergaptenu 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek bergamotkowy bez bergaptenu 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek bergamotkowy bez bergaptenu 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Citrus aurantium bergamia

Olejek bergamotkowy bez bergaptenu 100% eteryczny Nanga

Świeży, podnoszący na duchu aromat, znany z herbaty Earl Grey. Wersja bez związku fotouczulającego - bergaptenu. Wykazuje właściwości antyseptyczne, dezodorujące i uspokajające.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 137 sztuk
    9,68
    W magazynie: 137 sztuk
    9,68
    W magazynie: 43 sztuk
    36,49
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek eteryczny bergamotkowy bez bergaptenu 100% Nanga

Naturalny olejek bergamotkowy pozyskiwany jest ze skórek owoców pomarańczy bergamoty (Citrus aurantium bergamia), drobnego drzewa uprawianego głównie we Włoszech. Ten wspaniały, rześki aromat bardzo dobrze znany jest smakoszom herbaty Earl Grey. W aromaterapii olejek ceniony jest przede wszystkim za swoje podnoszące na duchu i uspokajające właściwości. Warto zatem dodawać go do masaży, kąpieli oraz dyfuzować w pomieszczeniach – poprawia nastrój i cudownie pachnie. Pielęgnacja skóry wzbogacona o olejek bergamotkowy przynosi dobre rezultaty, szczególnie w przypadku cery tłustej i trądzikowej.

Czym różni się ten olejek od klasycznego olejku bergamotkowego?
Podczas procesu destylacji olejek został pozbawiony bergaptenu – związku wykazującego działanie fotouczulające, czyli zwiększającego wrażliwość komórek skóry na promieniowanie słoneczne. Dzięki temu jest bezpieczny przy stosowaniu miejscowym, nawet tuż przed wystawieniem skóry na światło słoneczne.


WŁAŚCIWOŚCI

  • antyseptyczny
  • antybakteryjny
  • uspokajający
  • antydepresyjny
  • przeciwlękowy
  • przeciwstresowy
  • dezodorujący
  • poprawiający ukrwienie
  • przeciwskurczowy
  • odstraszający owady
  • wiatropędny


ZASTOSOWANIE

  • Do pielęgnacji cery tłustej i problematycznej.
  • Masaż z dodatkiem olejku ma efekt uspokajający i przeciwdepresyjny.
  • Sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków, w tym naturalnego dezodorantu – jest antybakteryjny i pięknie pachnie.
  • Pomaga pozbyć się przykrego zapachu stóp – działa antyseptycznie.
  • Warto dodawać go do ekologicznych środków czystości.
  • Kąpiel z olejkiem wspomaga kurację stanów zapalnych skóry.
  • Do aromatyzacji pomieszczeń – dezynfekuje powietrze i nadaje mu świeży, cytrusowy zapach; działa odstraszająco na owady.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel olejku do wody w dyfuzorze ultradźwiękowym. Rozpylony w powietrzu dezynfekuje je oraz nadaje mu świeży, cytrusowy zapach.
  • Masaż pielęgnacyjno-relaksacyjny – 15 – 20 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów. Działa uspokajająco i przeciwlękowo.
  • Kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Kąpiel stóp (działa odkażająco i niweluje przykry zapach) – 3 – 4 krople olejku rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego (np. kokosowego, z pestek winogron), a następnie dodaj do miski z ciepłą wodą. Zanurz stopy w wodzie na co najmniej 15 minut.
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry tłustej oraz trądzikowej.
  • Inhalacja na zimno – wdychaj olejek prosto z buteleczki w stanach obniżonego nastroju.
  • Inhalacja parowa – 3 – 5 kropli olejku wkrop do miski z gorącą wodą; opary wdychaj z zamkniętymi oczami pod przykryciem z ręcznika.


SKŁAD


Olejek eteryczny bergamotkowy bez bergaptenu 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z


Olejkiem lawendowym, cyprysowym, geraniowym, rozmarynowym, wetiwerowym, imbirowym, ylang-ylang, frankincense, z pieprzu czarnego, z szałwii muszkatołowej oraz innymi olejkami cytrusowymi.


CIEKAWOSTKI


Olejek bergamotkowy używany jest do aromatyzowania słynnej herbaty Earl Grey. Jego nazwa pochodzi od włoskiego miasta Bergamo w Lombardii, w którym po raz pierwszy pojawił się w sprzedaży.


OSTRZEŻENIA


Stosować wyłącznie rozcieńczony. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Nie powinien być używany przez kobiety karmiące oraz w ciąży. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Pomarańcza bergamota (Citrus aurantium bergamia) to małe drzewko dorastające do 5 m wysokości, należące do rodziny rutowatych. Uprawiana jest głównie we Włoszech – w regionie Calabria oraz na Sycylii. Słodko pachnące kwiaty bergamotki są drobne, koloru białego, owoce zaś posiadają żółto-zieloną skórkę i kwaśny miąższ, z wyglądu przypominają limonki.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Włochy
  • Metoda pozyskiwania tłoczenie na zimno i destylacja molekularna
  • Użyta część rośliny skórka z owocu
  • Kolor żółto-zielony
  • Intensywność zapachu świeży, cytrusowy
  • Główne składniki limonen, octan linalilu, linalol
  • Konsystencja rzadka
  • Temperatura zapłonu 58 °C
  • Gęstość względna 0,862 g/ml
  • Alergeny linalol 15%, limonen 45%


BIBLIOGRAFIA


1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition, 2014
2. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
3. P. Davis, Aromaterapia od A do Z czyli poradnik leczenia zapachami, Wydawnictwo Opus, Łódź 1993
4. A. Huete, Aromaterapia praktyczny przewodnik po olejkach eterycznych, Wydawnictwo Jedność, 2015
5. https://pl.wikipedia.org
6. https://rozanski.li



Kraj pochodzenia: Włochy
Aromat: cytrusowy, słodki
Nuta zapachowa: Nuta głowy
Zastosowanie: masaż, do kąpieli, inhalacje, do kominków, do środków czystości, odprężenie i nastrój, dla cery tłustej, trądzik, repelent na owady
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK