Olejek cytrynowy BIO jest tłoczony na zimno ze skórek cytryn (Citrus limon), pochodzących z ekologicznych upraw we Włoszech. Charakteryzuje go wysoka jakość i cudowny, soczysty zapach. Ponadto, jest zgodny z zaleceniami Farmakopei Polskiej.
Olejek cytrynowy BIO posiada certyfikat organiczny wydany przez Soil Association, co oznacza, że został wyprodukowany zgodnie z najwyższymi standardami etycznymi i środowiskowymi. To szczególnie ważne w przypadku olejków tłoczonych na zimno, ponieważ oprócz frakcji lotnej, przedostają się tam także związki nielotne (m.in. węglowodory, sterole, kwasy tłuszczowe, woski, karotenoidy, kumaryny) i istnieje większe prawdopodobieństwo zanieczyszczeń środowiskowych, niż w olejkach destylowanych.
Zapach olejku cytrynowego, zdawałoby się pospolity, jest jak przypomnienie radosnego lata, słońce zamknięte w wonnych molekułach. Mimo, że jest to aromat dość powszechny – nie ma w tym nic złego – jest uwielbiany przez przeważającą większość ludzi. Jeśli miałabym wskazać olejek o natychmiastowym działaniu rozweselającym, wybrałabym właśnie ten.
Inhalacja olejkiem cytrynowym obniża poziom stresu, niweluje uczucie lęku i poprawia nastrój. To także dobry sposób, aby wesprzeć organizm podczas infekcji dróg oddechowych – olejek wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Olejek może działać fotouczulająco; z tego powodu należy uważać i po nałożeniu go na skórę, nie powinno się wystawiać jej na promieniowanie słoneczne przez najbliższe 12 godzin.
Warto pamiętać, że tak jak inne olejki cytrusowe, olejek cytrynowy ma niestabilny skład i jest wrażliwy na warunki, w jakich jest przechowywany; szybko ulega oksydacji i psuje się. Aby wydłużyć termin jego przydatności, dobrze jest trzymać szczelnie zamkniętą buteleczkę w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce).
W sprzedaży posiadamy również olejek cytrynowy z upraw konwencjonalnych.
Olejek eteryczny z cytryny zwyczajnej 100% z upraw ekologicznych. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
olejkiem kasjowym, cynamonowym z kory, geraniowym, lawendowym, kolendrowym, goździkowym, z gałki muszkatołowej oraz z innymi cytrusowymi olejkami (neroli, petitgrain, bergamotkowym, pomarańczowym, mandarynkowym, z grejpfruta różowego).
Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Do użytku zewnętrznego. Olejek może być fototoksyczny – po aplikacji na skórę nie należy wystawiać jej na działanie promieni słonecznych przez kolejne 12 godzin. Stosować rozcieńczony.
Cytryna zwyczajna (Citrus limon) to wiecznie zielone drzewo z rodziny rutowatych (Rutaceae), pochodzące z Chin, mimo, że dziś już tam nie występuje. Posiada skórzaste, jajowato-lancetowate liście oraz białe kwiaty o silnym, przepięknym zapachu. Owoce, znane chyba każdemu, to owalne, zielone jagody, które podczas dojrzewania zmieniają kolor na żółty. Zewnętrzna część skórki cytryny jest źródłem olejku eterycznego (zawiera go ok. 0,6 – 0,8 %).
Kraj pochodzenia Włochy, uprawa organiczna
Metoda pozyskiwania tłoczony na zimno
Użyta część rośliny skórka owocu
Kolor jasnożółty
Zapach charakterystyczny zapach świeżej cytryny
Konsystencja rzadka
Temperatura zapłonu 49 °C
Gęstość względna 0,845 – 0,858 g/ml
Alergeny cytral (geranial + neral) ≤ 3 , geraniol ≤ 0,1, limonen ≤ 70 %, linalol ≤ 0,2 %
Główne składniki limonen + beta-felandren 68,59 %, beta-pinen 11,93 %, gamma-terpinen 9,37 %, geranial 1,56 %, beta-mircen 1,48 %, alfa-pinen 1,4 %, sabinen 1,39 %
1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition (2014)
2. J. Góra, A. Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, Część I, Monografie Politechniki Łódzkiej (2019)
3. M. Klimek-Szczykutowicz i in., Citrus limon (Lemon) Phenomenon – A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmacological, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies, Plants (Basel), Jan; 9(1):119 (2020)
4. M. Komiya i in., Lemon oil vapor causes and anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice, Behavioural Brain Research 172 (2006)
5. L. Tan i in., Essential oils for treating anxiety: a systematic review of randomized controlled trials and network meta-analysis, Frontiers in Public Health (2023)
6. P. Yavari kia i in., The Effect on Lemon Inhalation Aromatherapy on Nausea and Vomiting of Pregnancy: A Double-Blinded, Randomized, Controlled Clinical Trial, Iran Red Crescent Med J. (2014)
Kraj pochodzenia: | Włochy |
---|---|
Aromat: | charakterystyczny zapach świeżej cytryny |
Zastosowanie: | aromatyzacja pomieszczeń, masaże i kąpiele, inhalacje uspokajające i poprawiające nastrój, pielęgnacja skóry trądzikowej, inhalacje podczas nudności i infekcji dróg oddechowych, jako składnik ekologicznych środków czystości |
Ostrzeżenia: | do użytku zewnętrznego, olejek fotouczulający, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym |
Krótki opis produktu: | Soczysty zapach świeżej cytryny, który wprawia w dobry nastrój i koi nerwy. Olejek pochodzi z upraw ekologicznych i jest zgodny zaleceniami Farmakopei Polskiej. |
Nazwa łacińska: | Citrus limon |