Boswellia serrata

Olejek Frankincense 100% Nanga

  • W magazynie: 6 sztuk
    24,90
    W magazynie: 6 sztuk
    24,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Frankincense 100% Nanga

Olejek frankincense to jeden z najpotężniejszych i najcenniejszych olejków eterycznych na świecie. Otrzymywany jest z żywicy drzew kadzidłowych, należących do rodzaju Boswellia, na drodze destylacji parowej. Stanowi esencję związków lotnych, które odpowiedzialne są za zapach i właściwości prozdrowotne tej wyjątkowej żywicy.

Żywica frankincense, bądź też olibanum (obie nazwy stosowane są zamiennie), pozyskiwana jest z kilku gatunków drzew. Są to: Boswellia serrata, B. carteri, B. sacra i B. frereana. Drzewa te rosną na Półwyspie Arabskim, w Indiach i w Północnej Afryce. Żywicę pozyskuje się z nich dwa razy w roku. W tym celu wykonuje się specjalne nacięcia w korze, które umożliwiają wyciekanie żywicy, ale jednocześnie szybko się „goją”. Żywica ścieka do bambusowego koszyka, gdzie pozostawiana jest na miesiąc, aby stwardniała. Gotowe grudki są starannie sortowane na podstawie wielkości, kształtu, zapachu i koloru. Wszystkie można palić jako kadzidło, ale tylko najwyższy sort przeznaczany jest na cele medyczne. Muzułmanie i Hindusi zalewają grudki żywicy gorącą wodą i wypijają taki napój, po czym zalewają i piją ponownie, tyle razy, aż żywica całkowicie się rozpuści. Spożywają ją także w postaci sproszkowanej, albo żują w ustach.

Oferowany przez nas olejek frankincense pochodzi z żywicy indyjskiego gatunku kadzidłowca – Boswellia serrata, która nazywana jest żywicą shallaki, salai guggul lub Indian frankincense. Żywica ta stanowi niezwykle ważny element tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej i Unani (islamskiej). Wykorzystywana jest jako środek przeciwzapalny, przeciwreumatyczny, przeciwbólowy i antyseptyczny. Poza tym, stosowana jest oczywiście jako kadzidło w ceremoniach religijnych, ale także w codziennym życiu mieszkańców krajów arabskich i Indii. Jest również powszechnie dodawana do kosmetyków i perfum.

Uwaga – w naszej ofercie dostępne są trzy olejki z kadzidłowca:

  • Olejek Olibanum Premium to nasz najlepszy olejek kadzidłowy o prawdziwie magicznym zapachu. Pozyskiwany jest z gatunku Boswellia carteri.
  • Olejek Frankincense to najwyższej jakości olejek pozyskiwany z gatunku Boswellia serrata.
  • Olejek z Kadzidłowca to również olejek z Boswellia serrata, ale nie tak szlachetny jak dwa poprzednie. Pochodzi od mniej renomowanego dostawcy, dlatego jego cena jest najniższa.

WŁAŚCIWOŚCI


Olejek eteryczny frankincense w aromaterapii

  • Uspokaja układ nerwowy i podnosi nastrój. Łagodzi stany lękowe i niepokój. Sprzyja wejściu w stan medytacji.
  • Działa wykrztuśnie i pomaga udrożnić drogi oddechowe oraz zatoki.

Olejek eteryczny frankincense w masażu

  • Łagodzi ból i redukuje napięcie.
  • Pozytywnie wpływa na kondycję stawów, czego dowodem są nie tylko liczne badania, ale też mnogość suplementów z ekstraktem z boswellii, przeznaczonych dla zdrowia stawów.
  • Działa przeciwdrobnoustrojowo. Warto wykorzystać go w przypadku infekcji i zakażeń skóry, skóry głowy, paznokci oraz jamy ustnej [1, 2, 3, 4].


ZASTOSOWANIE

  • Aromaterapia
  • Masaż
  • Do wyrobu perfum


SPOSÓB UŻYCIA

  • Kominek – do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj kilka kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.
  • Kąpiel – 3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Inhalacja – kilka kropel olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę.
  • Masaż – 15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. kokosowego) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Następnie powoli wmasuj go w mięśnie i stawy, szczególnie w miejsca bolące i napięte. Możesz też wetrzeć olejek w klatkę piersiową przy kaszlu i trudnościach z oddychaniem.
  • Inne – olejek możesz wcierać bezpośrednio w skórę w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz grzybic. Olejek nie jest drażniący.


SKŁAD

Olejek eteryczny frankincense (Boswellia serrata) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


Lawenda, mirra, słodka pomarańcza, czarny pieprz, różowy grejpfrut, róża, drzewo sandałowe.


BIBLIOGRAFIA


1. Boswellia Serrata, A Potential Antiinflammatory Agent: An Overview. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. https://examine.com
3. https://klaudynahebda.pl
4. https://pl.wikipedia.org
5. http://www.worldagroforestry.org

***

Kraj pochodzenia: Indie
Aromat: owocowy, pikantny, drzewny, świeży
Nuta zapachowa: Nuta bazy
Zastosowanie: Masaż, Do kąpieli, Do kremów, balsamów, Inhalacje, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy, Dla cery suchej i wrażliwej, Dla cery tłustej, Rany i otarcia
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Natalia , W dniu: 07.03.2019

    Olejek bardzo dobrej jakości, polecam bardzo serdecznie !

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna P., W dniu: 04.03.2019

    dobra jakość olejku

  • Ocena: (5/5)

    Irena, W dniu: 24.10.2018

    Super olejek.Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Rafał W., W dniu: 19.07.2016

    Olejek bardzo ladnie i intensywnie pachnie,smaruje nim bolace stawy tez,polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 27.10.2015

    Jakość tego olejku jest bardzo dobra. Cena trochę za wysoka. Daje 5 gwiazdek za jakość i działanie.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK