Olejek lawendowy 100% olejek eteryczny Nanga
- Cena za 100ml:181,50 zł
Olejek lawendowy
Naturalny olejek eteryczny lawendowy pozyskiwany jest z kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia), znanej też jako lawenda lekarska. Jest to jeden z najpopularniejszych, cennych olejków eterycznych o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Ma przyjemny zapach, który lubi chyba każdy, kto się z nim zetknął. Jest mocno ziołowy, wyrazisty, ale nieprzytłaczający.
Relaks
Nastrój
Sen
Masaż

Jak stosować olejek lawendowy
- Aromatyzacja powietrza – to idealny wybór do dyfuzora aromaterapeutycznego: użyj w kominku do aromaterapii lub dodaj olejek lawendowy do wody w dyfuzorze ultradźwiękowym i ciesz się przepięknym, kwiatowym zapachem.
- Inhalacja parowa – kilka kropli olejku dodaj do miski z gorącą wodą; opary wdychaj z zamkniętymi oczami pod przykryciem z ręcznika. Taka mieszanka to doskonały sposób na wieczorny relaks.
- Inhalacja „na szybko” – skrop olejkiem wacik lub chusteczkę i inhaluj się nią w chwili niepokoju, spadku nastroju lub gdy potrzebujesz małej przerwy na oddech. Aromat lawendy pomaga się wyciszyć po intensywnym dniu.
- Kąpiel – 3 – 10 kropli olejku lawendowego dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
- Masaż – wykonaj masaż z olejkiem lawendowym: 15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 – 100 ml oleju bazowego (np wymieszaj z olejem ze słodkich migdałów – może być też morelowy, jojoba lub kokosowy). Olej możesz nieco podgrzać. Delikatnie wmasuj gotową mieszankę w skórę, np. ramion czy karku.
- Sposób na mole – nanieś olejek na wacik i włóż do szafy, by odpędzić mole i nadać aromatu czystości..
- Dodatek do kosmetyków – to idealny dodatek do gotowego kosmetyku lub kosmetyków DIY, np. odżywki do włosów, szamponu, płynu do mycia, mydła w płynie etc.
- Świece i woski zapachowe – dodaj kilkadziesiąt kropli olejku lawendowego do domowych świec sojowych aby nadać wnętrzu relaksujący, kwiatowy aromat.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.

Skład
Olejek eteryczny lawendowy 100 % w butelce z ciemnego szkła -najwyższe możliwe stężenie, bez rozcieńczenia. Wariant 10 ml lub 50 ml. Bez dodatków. Najwyższa jakość!

Synergia
Zobacz inne olejki, które dobrze korespondują z aromatem lawendy:

Przed użyciem sprawdź
Olejek eteryczny to skoncentrowana substancja o wysokim stężeniu naturalnych związków zapachowych. Przed pierwszym kontaktem ze skórą zawsze rozcieńcz go w oleju bazowym i wykonaj próbę uczuleniową, aby mieć pewność, że jego stosowanie będzie bezpieczne. Rozcieńczony olejek działa łagodnie i jest przyjazny nawet dla delikatnej skóry.
Produkt nie jest zalecany dla kobiet w ciąży w pierwszym trymestrze. Tylko do użytku zewnętrznego. Trzymać poza zasięgiem dzieci.
Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie
Naturalny olejek eteryczny lawendowy pozyskiwany jest z kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia), znanej też jako lawenda lekarska. Jest to jeden z najpopularniejszych, cennych olejków eterycznych o niezwykle wszechstronnym zastosowaniu. Posiada intrygującą woń, którą lubi chyba każdy, kto się z nią zetknął. Jest mocno ziołowy, wyrazisty, ale nieprzytłaczający. Przypomina aromat rozgrzanej letnim słońcem, zarośniętej łąki. Natychmiastowo wywołuje pozytywne myśli i na chwilę zatrzymuje czas, przynosząc spokój i uważność.
Czytaj dalej ▾
Lawenda pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiana jest od bardzo dawna. Nietrudno zgadnąć, że wykorzystywano ją już w czasach starożytnych. Napary z jej kwiatów od dawna towarzyszyły ludziom wieczorami, w chwilach niepokoju i podczas potrzeby wytchnienia dla zmęczonego ciała. Właściwości lawendy badane są od wielu lat, dlatego Komisja E zatwierdziła w jej monografii informacje, że roślina ta pozytywnie wpływa na samopoczucie i sen, krążenie, przewód pokarmowy i apetyt.
Dziś lawenda to nie tylko ceniony surowiec zielarski, ale też kosmetyczny, perfumeryjny i dekoracyjny. Kwiaty lawendy i pozyskany z nich olejek znajdziemy w licznych kosmetykach i produktach zapachowych. Dodaje się je do toników i kremów, a także aromatyzuje się nimi mydła, sole do kąpieli, pościel i saszetki do szafy odstraszające mole. W perfumiarstwie olejek lawendowy to komponent, który doskonale łączy kompozycje.
Lubisz aromat lawendy? Koniecznie sprawdź nasz hydrolat lawendowy.
Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia), zwana również lekarską, jest półkrzewem z rodziny jasnotowatych. Jej ojczyzną są Francja, Włochy, Hiszpania i Andora. Dziś jest szeroko uprawiana na całym świecie. Lubi stanowiska na otwartej przestrzeni i dobrze nasłonecznione, wręcz spieczone słońcem, oraz wapienne gleby. Osiąga około 1 m wysokości. Jej pędy i liście mają srebrzysto-zielony kolor i pokryte są włoskami. Liście są dość krótkie i wąskie. Kwiaty drobne, fioletowe, zebrane w grona na szczytach pędów, miododajne. Owocami lawendy są rozłupki.
Badania laboratoryjne
Otwórz certyfikat (PDF)
Produkt przebadany
Każda partia surowca i produktu gotowego przechodzi kontrolę jakości i bezpieczeństwa. Poniżej udostępniamy przykładowe certyfikaty i wyniki badań laboratoryjnych.
- skład olejku
- czystość mikrobiologiczną (bakterie, grzyby, patogeny chorobotwórcze)
- potwierdzamy tożsamość i wykonujemy szereg analiz fizykochemicznych
O tym jak wygląda nasze laboratorium więcej przeczytasz tutaj.
Olejek lawendowy – przechowywanie
Olejek lawendowy – informacje dodatkowe
Kraj pochodzenia: Francja, Bułgaria
Metoda pozyskiwania: destylacja z parą wodną
Użyta część rośliny: kwitnące szczyty
Kolor: od bezbarwnego do bladożółtego
Zapach: ziołowo-kwiatowy
Konsystencja: rzadka
Główne składniki: octan linalilu, linalol
Źródła
- Lavender essential oil: A review — researchgate.net
- Ambient odors of orange and lavender reduce anxiety and improve mood in a dental office — ncbi.nlm.nih.gov
- Lavender fragrance cleansing gel effects on relaxation — ncbi.nlm.nih.gov
- Effects of Silexan on the Serotonin-1A Receptor and Microstructure of the Human Brain: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Cross-Over Study with Molecular and Structural Neuroimaging — ncbi.nlm.nih.gov
- Effect of Inhaled Lavender and Sleep Hygiene on Self-Reported Sleep Issues: A Randomized Controlled Trial — ncbi.nlm.nih.gov
- A single-blinded, randomized pilot study evaluating the aroma of Lavandula augustifolia as a treatment for mild insomnia — ncbi.nlm.nih.gov
- Comparison of the effect of lavender and bitter orange on sleep quality in postmenopausal women: A triple-blind, randomized, controlled clinical trial — ncbi.nlm.nih.gov
- Lavender fragrance essential oil and the quality of sleep in postpartum women — ncbi.nlm.nih.gov
- Aromatherapy: The Effect of Lavender on Anxiety and Sleep Quality in Patients Treated With Chemotherapy — ncbi.nlm.nih.gov
- The Effect of Lavender Aromatherapy on the Pain Severity of Primary Dysmenorrhea: A Triple-blind Randomized Clinical Trial — ncbi.nlm.nih.gov
- Effect of Lavender Oil Aroma in the Early Hours of Postpartum Period on Maternal Pains, Fatigue, and Mood: A Randomized Clinical Trial — ncbi.nlm.nih.gov
- The effectiveness of lavender essence on strernotomy related pain intensity after coronary artery bypass grafting — ncbi.nlm.nih.gov
- Effect of aromatherapy massage with lavender essential oil on pain in patients with osteoarthritis of the knee: A randomized controlled clinical trial — ncbi.nlm.nih.gov
- Lavender (Lavandula angustifolia Mill.) Essential Oil Alleviates Neuropathic Pain in Mice With Spared Nerve Injury — ncbi.nlm.nih.gov
- https://pl.wikipedia.org — pl.wikipedia.org
- https://pfaf.org — pfaf.org