Olejek jałowcowy z igieł 100% eteryczny Nanga 10ml

Łagodzi stany zapalne skóry, działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Przynosi ukojenie cierpiącym na chroniczne zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

    • ; 1
  • W magazynie: 131 sztuk
    26,08
    W magazynie: 131 sztuk
    26,08
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek jałowcowy z igieł 100% Nanga Juniperus communis

Naturalny olejek eteryczny jałowcowy otrzymywany jest igieł jałowca pospolitego (Juniperus communis). To niewielkie drzewo posiada bogatą historię w tradycyjnym lecznictwie na terenach półkuli północnej. Leśny i pełen świeżości aromat olejku jałowcowego koi nerwy i działa uspokajająco. Jest świetnym antyseptykiem; skutecznie dezynfekuje powietrze. Warto dyfuzować go w pomieszczeniach, a także dodawać do ekologicznych środków czystości. Kąpiele i masaże z jego dodatkiem poprawiają krążenie, ściągają skórę, działają oczyszczająco oraz antycellulitowo. Takie zabiegi łagodzą stany zapalne skóry, problemy trądzikowe, a także bóle reumatyczne i artretyczne. Docenią go także osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie oraz wyczerpanie psychiczne. Jego cudowna, drzewna woń łagodzi napięcie nerwowe i dodaje sił.


WŁAŚCIWOŚCI

  • przeciwzapalny
  • antybakteryjny
  • kojący nerwy
  • odtruwający
  • oczyszczający organizm
  • poprawiający krążenie
  • tonizujący
  • ściągający


ZASTOSOWANIE

  • infekcje górnych dróg oddechowych
  • uczucie ciężkich nóg
  • cellulit
  • reumatyzm
  • trądzik
  • stany zapalne skóry
  • wyczerpanie psychiczne
  • chroniczne zmęczenie
  • napięcie nerwowe


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel olejku do wody w parowniku aromaterapeutycznym. Rozpylony w powietrzu dezynfekuje je i nadaje mu cudowny, drzewny aromat.
  • Masaż antycellulitowy i poprawiający krążenie – 15-20 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów.
  • Kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry problematycznej i trądzikowej.


SKŁAD


Olejek z igieł jałowca pospolitego (Juniperus communis) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


CIEKAWOSTKI


Już w Starożytnym Egipcie jałowiec traktowany był jako roślina lecznicza, a w średniowieczu jego gałązkami okadzano domy chorych, by wypędzić zarazę.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


olejkiem bazyliowym, kardamonowym, lawendowym, geraniowym, z szałwii muszkatołowej, frankincense, olejkami cytrusowymi i z innych drzew iglastych.


OSTRZEŻENIA


Nie powinien być używany przez kobiety w ciąży i karmiące, dzieci oraz osoby z chorobami nerek. Może działać drażniąco na skórę, przed użyciem rozcieńczyć. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jałowiec pospolity (Juniperus communis) należy do rodziny cyprysowatych (Cupressaceae) i występuje na wszystkich kontynentach. Preferuje jałowe i ubogie gleby – to właśnie od tego pochodzi jego polska nazwa. To roślina zimozielona i długowieczna. W zależności od warunków przybiera postać krzewu lub drzewa, dorasta maksymalnie do 15 m wysokości.


INFORMACJE TECHNICZNE


Kraj pochodzenia Bułgaria

Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną

Użyta część rośliny igły jałowca pospolitego

Kolor jasnożółty do przezroczystego

Zapach intensywny, drzewny, świeży

Główne składniki α-pinen (34,13%), β-pinen (17,97%), terpinen-4-ol (7,19%), limonen (6,54%)

Konsystencja rzadka

Temperatura zapłonu 68 °C

Gęstość względna 0,860 g/ml


BIBLIOGRAFIA


1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition, 2014
2. J.Góra, A.Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, część I, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2019
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6920849/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6268778/



Kraj pochodzenia: Bułgaria
Aromat: drzewny, świeży
Zastosowanie: aromatyzacja i dezynfekcja pomieszczeń, pielęgnacja skóry trądzikowej, masaże antycellulitowe i przeciwbólowe (reumatyzm, bóle mięśni), inhalacje podczas infekcji układu oddechowego
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym, nie dla kobiet w ciąży, karmiących, w okresie połogu, nie dla osób z chorobami nerek, nie dla dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Beata P., W dniu: 21.12.2021

    Piękny zapach

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK