Olejek kamforowy biały powstaje podczas destylacji frakcyjnej z drewna cynamonowca kamforowego (Cinnamomum camphora), występującego naturalnie na terenach Indii, Chin i Korei Południowej. Drzewo kamforowe zajmuje tam ważne miejsce jako roślina lecznicza; cenione jest także ze względu na drewno, wykorzystywane do wyrobu mebli. Ponadto, gatunek Cinnamomum camphora jest nierozerwalną częścią tamtejszej kultury i religii od tysięcy lat. Występuje on w pięciu chemotypach – borneol, nerolidol, kamfora, 1,8-cyneol i linalol; w handlu dostępne są olejki eteryczne z trzech ostatnich.
W lecznictwie tradycyjnym wykorzystywano różne części rośliny (liście, łodygi oraz owoce) do przygotowywania preparatów, takich jak: olejki, maści, ekstrakty o właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych.
Proces powstawania olejku kamforowego różni się od innych. Olejek kamforowy jest rozdzielany na cztery różne „olejki eteryczne” w trakcie destylacji frakcyjnej, po usunięciu surowych kryształów kamfory przez filtrację. Frakcje znane są jako biały olejek kamforowy (frakcja lekka), brązowy (frakcja średnia), żółty (także frakcja średnia) i niebieski (frakcja ciężka).
Tylko biały olejek kamforowy powinien być używany w aromaterapii! Nie należy mylić go z popularnym w aptekach “olejkiem kamforowym”, który jest tak naprawdę czystą kamforą rozpuszczoną w oleju (np. w rzepakowym). W białym olejku kamforowym nie ma tej kamfory zbyt wiele, zazwyczaj około 2%.
W naszej ofercie znajduje się także naturalna kamfora (substancja krystaliczna wyizolowana z drzewa kamforowego) oraz olejek eteryczny z cynamonowca kamforowego o chemotypie linalol, czyli inaczej olejek eteryczny z drzewa Ho.
Olejek eteryczny z cynamonowca kamforowego 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
Drzewa kamforowe są wyjątkowo cenione w Azji, zarówno pod względem ekonomicznym, jak i kulturowym. Wśród pomników przyrody (ang. natural monument) na koreańskiej wyspie Jeju znajduje się m.in. drzewo kamforowe, cenione dzięki swoim właściwościom leczniczym oraz ze względu na wysoką wartość kulturową. W hinduizmie cynamonowiec kamforowy wykorzystywany jest podczas rytuałów i ceremonii zaślubin.
olejkiem lawendowym, bazyliowym, eukaliptusowym, goździkowym, rozmarynowym, elemi, olibanum, z mięty pieprzowej, ravensara, z drzewa herbacianego i cedru atlaskiego.
Stosować wyłącznie rozcieńczony. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Nie powinien być używany przez kobiety karmiące, w ciąży oraz dzieci. Tylko do użytku zewnętrznego.
Cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora) to wiecznie zielone drzewo liściaste z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae), pochodzące z terenów Indii, Chin i Korei Południowej. Drzewa kamforowe osiągają nawet do 40 m wysokości i 3 m średnicy; zwykle rosną na 900-2500 m n.p.m. Ich kora jest barwy brązowej lub żółtawej; liście są skórzaste, błyszczące, jajowate lub eliptyczne, o długości do 10 cm. Kwiaty są drobne, niepozorne, białawe; produkują kulisty, granatowo-czarny owoc o wonnym miąższu. Cynamonowiec kamforowy to gatunek długowieczny, dożywa nawet do 1000 lat.
Kraj pochodzenia Chiny
Metoda pozyskiwania destylacja frakcyjna
Użyta część rośliny drewno
Kolor od przezroczystego do jasnożółtego
Zapach intensywny, świeży
Konsystencja rzadka
Temperatura zapłonu 46 °C
Gęstość względna 0,879 g/ml
Alergeny limonen max. 35,3 %
1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2nd edition, 2014
2. V.A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
3. Sang-Hwan Lee i in., Phytochemistry and Applications of Cinnamomum camphora Essential Oils, Molecules 2022, 27, 2695
4. https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec_kamforowy
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas