Olejek kasjowy 100% eteryczny Nanga
Olejek kasjowy otrzymywany jest z liści i gałązek cynamonowca wonnego, zwanego też cynamonowcem chińskim (Cinnamomum cassia). W zapachu bardzo przypomina olejek cynamonowy z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum), jednak jest w porównaniu do niego o wiele słodszy. Oba te olejki charakteryzują się wysoką zawartością aldehydu cynamonowego, stąd podobny korzenny zapach oraz właściwości. Olejek kasjowy posiada znacznie wyższe stężenie aldehydu cynamonowego, który będąc silnym antyseptykiem, jest jednocześnie silnie drażniący. Maksymalne zalecane stężenie olejku kasjowego przy zastosowaniu na skórę to 0,05% (R. Tisserand oraz IFRA).
W naszym sklepie znajdziesz także inne olejki cynamonowe: olejek z liści cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum) o wysokiej zawartości eugenolu oraz olejek z drzewa Ho, czyli z cynamonowca kamforowego (Cinnamomum camphora).
Cynamonowiec wonny zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej, jako środek pobudzający trawienie i przyspieszający gojenie się ran. Najstarsze wzmianki na jego temat pochodzą z 2800 roku p.n.e.; został opisany w zielarskiej księdze chińskiego cesarza Shen-Nong. Kora cynamonowca chińskiego była wysoko ceniona przez starożytnych Egipcjan i Fenicjan. Aktualnie, wymieniana jest w Farmakopei Chińskiej Republiki Ludowej i wchodzi w skład ponad 500 preparatów ziołowych, stosowanych w leczeniu chorób zapalnych, układu pokarmowego oraz układu krążenia.
Olejek eteryczny kasjowy 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
Cynamonowiec to roślina biblijna i choć nie znajdziemy w Biblii dokładniej klasyfikacji botanicznej, to wymienia się tam zarówno cynamon, jak i kasję, będące towarami handlowymi oraz składnikami świętego oleju do namaszczania.
Olejkiem cytrynowym, olejkiem z pomarańczy słodkiej, olejkiem bergamotkowym, olejkiem kolendrowym, olejkiem kadzidłowym, olejkiem rozmarynowym, olejkiem goździkowym, olejkiem sosnowym, olejkiem z kory cedru atlaskiego i olejkiem z cedru himalajskiego.
Stosować wyłącznie rozcieńczony. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Nie powinien być używany przez kobiety karmiące, w ciąży oraz dzieci. Tylko do użytku zewnętrznego.
Cynamonowiec wonny, zwany też cynamonowcem chińskim (Cinnamomum cassia) to aromatyczne, wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae), dorastające do ok. 10 metrów wysokości. Pochodzi z południowych Chin; z jego liści i młodych gałązek otrzymuje się olejek kasjowy, zaś z kory (zwijającej się w pojedynczą laskę) przyprawę cynamon – gorszej jakości w porównaniu do cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum), którego kora zwija się z dwóch stron, tworząc tzw. “dwururkę”.
Kraj pochodzenia Chiny
Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
Użyta część rośliny listki i gałązki
Kolor pomarańczowy
Zapach słodki, korzenny, cynamonowy
Konsystencja lepki płyn
Temperatura zapłonu >100 °C
Gęstość względna 1,0566 g/ml
Alergeny benzoesan benzylu 0,2%, aldehyd cynamonowy 89%, alkohol cynamonowy 1,5%, kumaryna 3,5%, eugenol 1,5%, limonen 0,2%
1. J. Góra, A. Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, Część I, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019
2. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition, 2014
3. C. Zhang i in., Cinnamomum cassia Presl: A Review of Its Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology and Toxicology, Molecules 2019, 24, 3473
4. https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamonowiec_wonny
Kraj pochodzenia: | Chiny |
---|---|
Aromat: | słodki, korzenny, cynamonowy |
Zastosowanie: | aromatyzacja pomieszczeń, masaże rozgrzewające i przeciwreumatyczne, inhalacje podczas przeziębień i grypy, do produkcji świec sojowych |
Ostrzeżenia: | do użytku zewnętrznego, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym, nie dla dzieci, stosować mocno rozcieńczony, nie dla kobiet w ciąży i karmiących |
Krótki opis produktu: | Ostry, słodko-cynamonowy aromat o rozgrzewającym działaniu. Wspiera układ trawienny i pobudza krążenie. |
Nazwa łacińska: | Cinnamomum cassia |