Olejek kurkumowy 100% eteryczny Nanga
Olejek kurkumowy pozyskiwany jest z bulwiastych kłączy ostryżu długiego, czyli kurkumy (Curcuma longa). Kurkuma pochodzi z Indii, a historia jej wykorzystania jako rośliny przyprawowej, leczniczej i barwierskiej sięga aż 4 tysięcy lat. W Ajurwedzie, tradycyjnej medycynie Indii, kurkuma stosowana jest jako środek przeciwzapalny, oczyszczający skórę i narządy wewnętrzne, chroniący wątrobę, a także regulujący ciśnienie krwi. Badania medycyny współczesnej potwierdzają działanie lecznicze tej rośliny, wskazując nawet na działanie przeciwnowotworowe.
Zapach olejku kurkumowego można krótko określić jako ziemisto-mentolowo-pikantny. Niewątpliwie kojarzy się z zapachem sproszkowanej kurkumy przyprawowej, jednak ma w sobie coś więcej. Jest zdecydowanie bogatszy i pełniejszy. Czuć w nim niewiarygodną świeżość i lekkość, czego zupełnie nie spodziewałam się po olejku z gorzkiej przyprawy korzennej. Ta świeżość w połączeniu z czystym, żółtym kolorem olejku przywodzi na myśl słoneczne, letnie dni.
Olejek kurkumowy, dzięki swojej gorzkości i ziemistości, wyjątkowo dobrze łączy się z olejkami o bardzo słodkim, wręcz przytłaczająco słodkim zapachu. Doskonale przełamuje i uzupełnia słodycz. Polecam połączyć go z olejkiem melisowym lub pomarańczowym (do kurkumy dodawaj melisę/pomarańczę po jednej kropli aż kompozycja wyda Ci się odpowiednia). Taka mieszanka świetnie sprawdzi się jako perfumy, ale używaj jej oszczędnie.

WŁAŚCIWOŚCI
- Olejek kurkumowy zastosowany w aromaterapii, kąpieli i masażu całego ciała pozytywnie wpływa na nastrój, relaksuje i koi układ nerwowy.
- Zastosowany w pielęgnacji skóry działa na nią przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dodaje jej blasku i pomaga zagoić się zmianom zapalnym, alergicznym, atopowym, egzemowym. Koi zmiany łuszczycowe. Pozytywnie wpływa na kondycję skóry głowy.
- Właściwości przeciwzapalne olejku kurkumowego warto wykorzystać w masażu mięśni i stawów dotkniętych stanem zapalnym.
- Olejek kurkumowy wmasowany w brzuch wspomaga trawienie. Zawarte w nim związki aktywne pobudzają wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.

ZASTOSOWANIE
- Dla relaksu.
- Do masażu stawów i mięśni przy stanach zapalnych.
- Do pielęgnacji problematycznej skóry.
- Na trawienie.

SPOSÓB UŻYCIA
- Kominek aromaterapeutyczny – do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 8 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.
- Inhalacja na zimno – 2-3 krople olejku nanieś na chusteczkę i głęboko wdychaj.
- Kąpiel – 5 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
- Masaż – 15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. kokosowego) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Zastosuj do masażu bolących mięśni i stawów lub do odprężającego masażu całego ciała.
- Inne – 1 kroplę olejku dodaj do porcji szamponu lub kremu do twarzy tuż przed użyciem.

SKŁAD
Olejek kurkumowy 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!

DOBRZE ŁĄCZYĆ Z
Z każdymi ostrymi zapachami: Olejkiem imbirowym, olejkiem z liści cynamonu, olejkiem ylang ylang i olejkiem z szałwii dalmatyńskiej.

CIEKAWOSTKI
W Ajurwedzie, Kurkuma znana jest pod nazwą ‘Kanchani’, co w sanskrycie oznacza ‘Złota Bogini’. Olejek tradycyjnie stosowany był do usuwania nadmiernego owłosienia twarzy u kobiet.

OSTRZEŻENIA
Kobiety w ciąży oraz karmiące, przed użyciem olejku kurkumowego, powinny skonsultować się z lekarzem. Olejek powinien być przechowywany poza zasięgiem dzieci.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kurkuma (Curcuma longa) to azjatycka bylina należąca do rodziny imbirowatych – Zingiberaceae. Występuje głównie w klimacie subtropikalnym, dlatego większość upraw znajduje się w Azji południowo-wschodniej, czyli w Indiach, na Sri Lance, w Chinach, na Jawie, na Tajwanie, w Indonezji, Tajlandii i na Filipinach. Można ją również spotkać w Peru i w Australii.
Podziemne kłącze kurkumy mierzy od 2,5 do 7 cm długości i 2,5 cm średnicy. Wyrastają z niego mniejsze odgałęzienia. Kłącze otoczone jest szorstką, złoto-brązową skórką, a wewnątrz jest intensywnie pomarańczowe. Po zebraniu kłącze suszy się i sprzedaje w całości lub w postaci zmielonej. Kurkuma dorasta do 1 m długości. Posiada prostą, nierozgałęzioną łodygę, na szczycie której wyrastają kłosy kwiatowe w kolorze biało-różowym. Łodygę otaczają u dołu długie, półmetrowe liście.

INFORMACJE TECHNICZNE
- Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
- Użyta część rośliny bulwiaste kłącza
- Kolor bladożółty do pomarańczowo żółtego
- Intensywność zapachu drzewny, ziemisty zapach
- Główne składniki turmerony łącznie 10 – 40%
- Gęstość względna 0,9238 g/ml
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.
Do produktu olejek kurkumowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Specyfikację jakościową
- Certyfikat analizy
- Listę alergenów
- IFRA
- Kartę charakterystyki (MSDS)
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

BIBLIOGRAFIA
1. Vijayastelter B. Liju, Kottarapat Jeena, and Ramadasan Kuttan, An evaluation of antioxidant, anti-inflammatory, and antinociceptive activities of essential oil from Curcuma longa. L, Indian J Pharmacol. 2011 Sep-Oct; 43(5): 526–531.
2. Anti-Arthritic Effects and Toxicity of the Essential Oils of Turmeric (Curcuma longa L.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. https://pl.wikipedia.org