• Olejek limonkowy 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek limonkowy 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Citrus aurantifolia

Olejek limonkowy 100% eteryczny Nanga

Rześki, tropikalny zapach limonki, przynoszący radość i ukojenie. Tonizuje i oczyszcza skórę, łagodzi bóle reumatyczne.

    • ; 1
  • W magazynie: 139 sztuk
    9,86
    W magazynie: 139 sztuk
    9,86
    Dodaj
    do ulubionych
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek limonkowy 100% eteryczny Nanga

Nasz olejek limonkowy pochodzi z Meksyku i wytłaczany jest na zimno ze skórek owoców limonki, zwanej także limetką kwaśną (Citrus aurantifolia). Choć w ofercie posiadamy już sporo olejków cytrusowych, to charakterystyczny, tropikalny zapach olejku limonkowego jest nie do zastąpienia! :)

Limonka pochodzi z Azji, najprawdopodobniej z terenów Archipelagu Malajskiego; do Europy została sprowadzona przez kupców Arabskich, a następnie popłynęła razem z Hiszpanami do krajów Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie aktualnie jest uprawiana na masową skalę.

W handlu dostępne są dwa typy olejku limonkowego: wytłaczany na zimno (jak nasz) oraz pozyskiwany w wyniku destylacji z parą wodną. Cytrusowe olejki tłoczone na zimno są preferowane przez aromaterapeutów, destylowanych najczęściej używa się do aromatyzowania potraw i napojów; olejku limonkowego dodaje się m.in. do coca-coli. Należy jednak pamiętać, że olejek tłoczony z limonki zawiera więcej kumaryn niż inne olejki cytrusowe i jest fototoksyczny dla ludzi. Po nałożeniu go na skórę, nie powinno się jej wystawiać na promieniowanie słoneczne przez kolejne 12 godzin. Dla porównania, olejek destylowany nie zawiera związków fotouczulających lub zawiera ich nieznaczną ilość, przez co jest bezpieczny do używania na słońcu.

Tak jak inne olejki cytrusowe, olejek eteryczny z limonki dość szybko się utlenia. Warto trzymać go w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), aby wydłużyć czas jego przydatności.


WŁAŚCIWOŚCI:

  • antyseptyczny
  • antywirusowy
  • ściągający
  • przeciwreumatyczny
  • poprawiający trawienie
  • antycellulitowy
  • podnoszący na duchu


ZASTOSOWANIE

  • Wdychanie olejku limonkowego podnosi na duchu i łagodzi uczucie niepokoju. Inhalacja na ciepło jest pomocna w trakcie infekcji dróg oddechowych.
  • Masaż ciała z dodatkiem tego olejku działa antycellulitowo, odświeża skórę i łagodzi bóle reumatyczne.
  • Do aromatyzacji pomieszczeń – dezynfekuje powietrze, nadaje mu rześkiego i tropikalnego aromatu. Warto dyfuzować gdy domownicy przechodzą przeziębienie, czy grypę.
  • Jako składnik naturalnych perfum (nuta górna) oraz domowych kosmetyków np. jako środek ściągający i oczyszczający skórę w maseczce na bazie glinki. Szczególnie sprawdzi się u osób z cerą tłustą i problematyczną.
  • Kąpiel z olejkiem limonkowym koi nerwy i oczyszcza skórę, działa przeciwreumatycznie.
  • Warto dodawać go do ekologicznych środków czystości.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel do wody w dyfuzorze ultradźwiękowym i ciesz się orzeźwiającym zapachem olejku limonkowego.
  • Masaż – max. 7 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów.
  • Kąpiel – 5 – 7 kropli olejku rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Gorący kompres przeciwreumatyczny – do miski z ciepłą wodą dodaj kilka kropli olejku, całość wymieszaj, następnie zwilż ręcznik lub bawełnianą ścierkę w wodzie i przyłóż do objętego bólem miejsca. Dla wzmocnienia efektu warto połączyć np. z olejkiem kolendrowym lub olejkiem rozmarynowym.
  • Inhalacja – 3 – 4 krople olejku dodaj do miski z gorącą wodą, wdychaj pod przykryciem z ręcznika z zamkniętymi oczami.


SKŁAD


Olejek eteryczny z limonki 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


CIEKAWOSTKI


Z racji na wysoką zawartość witaminy C, owoce limonki były zabierane na statek przez marynarzy, dzięki temu mogli uniknąć typowej choroby żeglarzy: szkorbutu. To właśnie na statku powstał słynny cocktail Gimlet – na bazie soku z limonki oraz ginu.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


olejkiem lawendowym, geraniowym, kardamonowym, imbirowym, elemi, olibanum premium, z gałki muszkatołowej oraz z innymi cytrusowymi olejkami (neroli, petitgrain, bergamotkowym, pomarańczowym, cytrynowym, z grejpfruta różowego).


OSTRZEŻENIA


Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Do użytku zewnętrznego. Olejek jest fototoksyczny – po aplikacji na skórę nie należy wystawiać jej na działanie promieni słonecznych przez kolejne 12 godzin. Stosować rozcieńczony.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Limeta kwaśna (Citrus aurantifolia) to wiecznie zielone drzewo lub krzew z rodziny rutowatych (Rutaceae), najprawdopodobniej pochodzące z Archipelagu Malajskiego. Dorasta do ok. 5 m wysokości, a jego gałęzie pokryte są ostrymi kolcami. Liście są pachnące, owalno-eliptyczne o długości do 9 cm, kwiaty zaś żółte – również wydzielające przyjemną woń. Żółtawozielone owoce limety to okrągłe lub jajowate jagody o średnicy 3-5 cm; ich miąższ jest pachnący, soczysty i bardzo kwaśny.


INFORMACJE TECHNICZNE


Kraj pochodzenia Meksyk

Metoda pozyskiwania tłoczenie na zimno

Użyta część rośliny skórka owocu

Kolor od bezbarwnego do jasnozielonego

Zapach świeży, tropikalny, cytrusowy

Konsystencja rzadka

Temperatura zapłonu 46 °C

Gęstość względna 0,853 g/ml

Alergeny cytral 2,23 %, limonen 59,32 %, linalol 0,01 %


BIBLIOGRAFIA


1. J. Góra, A. Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, Część I, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019
2. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2nd edition, 2014
3. S. Price, L. Price, Aromatherapy for Health Professionals, 3rd edition, Churchill Livingstone, 2007
4. V.A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016



Kraj pochodzenia: Meksyk
Aromat: cytrusowy, świeży, tropikalny
Zastosowanie: aromatyzacja pomieszczeń, masaże i kąpiele relaksacyjne, dodatek do środków czystości, kompresy antyreumatyczne
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, olejek fotouczulający, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK