Citrus nobilis

Olejek mandarynkowy 100% eteryczny Nanga 10 ml

Słodki, cytrusowy zapach, który podnosi na duchu. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi napięcia nerwowe oraz pomaga uporać się z bezsennością.

    • ; 1
  • W magazynie: 143 sztuk
    9,38
    W magazynie: 143 sztuk
    9,38
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek mandarynkowy 100% eteryczny Nanga

Nasz olejek mandarynkowy wytłaczany jest na zimno ze skórek owoców mandarynki (Citrus nobilis) we Włoszech. Jego zapach, uwielbiany przez wielu, jest intensywny i słodki, charakterystycznie cytrusowy. W aromaterapii doceniany jest ze względu na swoje uspokajające, przeciwlękowe i nasenne właściwości, a także za dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i wygląd skóry.

To jeden z niewielu olejków eterycznych bezpiecznych dla dzieci. Delikatny masaż brzuszka z jego dodatkiem jest pomocny przy kolkach i innych dolegliwościach przewodu pokarmowego. W przypadku malutkich dzieci bardzo ważne jest, aby olejek mocno rozcieńczyć. Dla przykładu, aromaterapeutka Valerie Ann Worwood w swojej książce The complete book of essential oils and aromatherapy, proponuje, by rozcieńczyć olejek mandarynkowy w 30 ml oleju bazowego (np. oleju ze słodkich migdałów) następująco: u dzieci do dwóch miesięcy – 1 kroplę olejku / 30 ml; u dzieci od trzeciego do szóstego miesiąca – 2 krople olejku / 30 ml; u dzieci od siódmego miesiąca do drugiego roku życia – 3-4 krople olejku / 30 ml; u dzieci od trzeciego do piątego roku życia – 4-6 kropli / 30ml.

Warto pamiętać, że tak jak wszystkie wyciskane na zimno cytrusy, olejek mandarynkowy może być fotouczulający. Jest to najmniej fototoksyczny olejek cytrusowy, jednak nadal należy uważać i po nałożeniu go na skórę, nie powinno wystawiać się jej na promieniowanie słoneczne przez 12 godzin; to szczególnie ważne w przypadku małych dzieci, których skóra już sama w sobie jest bardzo delikatna.

Olejek mandarynkowy bardzo szybko ulega oksydacji i psuje się. Aby wydłużyć termin jego przydatności warto trzymać go w ciemnym i chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). To samo dotyczy innych olejków cytrusowych (w naszym sklepie znajdziesz m.in olejek cytrynowy, bergamotkowy, z pomarańczy słodkiej i gorzkiej, z grejpfruta różowego).


WŁAŚCIWOŚCI:

  • antyseptyczny
  • uspokajający
  • poprawiający trawienie
  • łagodnie nasenny
  • rozkurczowy
  • podnoszący na duchu
  • przeciwgrzybiczy


ZASTOSOWANIE

  • Wdychanie olejku mandarynkowego poprawia nastrój, łagodzi napięcia nerwowe i działa delikatnie nasennie. Warto go mieć przy sobie w trudnych momentach i dyfuzować wieczorem w sypialni, najlepiej w duecie z olejkiem lawendowym.
  • Masaż w okolicy brzucha z dodatkiem olejku ma efekt rozkurczowy i wspomaga trawienie. Taki zabieg sprawdzi się podczas niestrawności, zaparć, wzdęć i innych problemów żołądkowo-jelitowych (także tych spowodowanych nerwami).
  • Masaż całego ciała z dodatkiem olejku mandarynkowego działa antycellulitowo, a także pomaga zmniejszyć widoczność rozstępów i blizn.
  • Kąpiel z olejkiem działa uspokajająco i oczyszczająco na skórę.
  • Do aromatyzacji pomieszczeń – nadaje przestrzeni pięknego, cytrusowego aromatu, uwielbianego przez większość ludzi.
  • Inhalacja olejkiem działa antyseptycznie i wspomaga kurację infekcji układu oddechowego.
  • To wspaniały dodatek do kosmetyków naturalnych; szczególnie tych do cery problematycznej i trądzikowej.
  • Warto dodawać go do ekologicznych środków czystości.
  • Sprawdza się jako składnik naturalnych perfum (nuta głowy).


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel do wody w dyfuzorze aromaterapeutycznym i ciesz się pięknym zapachem olejku mandarynkowego.
  • Masaż relaksacyjny – 10-15 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów.
  • Kąpiel – max. 10 kropli olejku rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Inhalacja na zimno – wdychaj olejek prosto z buteleczki w stresujących sytuacjach lub przed pójściem spać.
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry tłustej oraz trądzikowej (wieczorem).


SKŁAD


Olejek eteryczny z mandarynki 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


CIEKAWOSTKI


Słowo “mandarynka” pochodzi od… mandarynów, czyli urzędników z czasów cesarskich Chin. Podobno to właśnie owoce mandarynki tradycyjnie ofiarowano im w prezencie.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


olejkiem lawendowym, kasjowym, cynamonowym z kory, geraniowym, kolendrowym, goździkowym, z gałki muszkatołowej oraz z innymi cytrusowymi olejkami (neroli, petitgrain, bergamotkowym, pomarańczowym, cytrynowym, z grejpfruta różowego).


OSTRZEŻENIA


Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Do użytku zewnętrznego. Olejek może być fototoksyczny – po aplikacji na skórę nie należy wystawiać jej na działanie promieni słonecznych przez kolejne 12 godzin. Stosować rozcieńczony.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Mandarynka (Citrus nobilis lub Citrus reticulata Blanco) to małe, wiecznie zielone drzewo z rodziny rutowatych (Rutaceae), pochodzące najprawdopodobniej z Azji Południowej. Dorasta maksymalnie do 8 m wysokości; jest mniejsze od drzewka pomarańczowego, o drobniejszych od niego owocach i liściach. Jego niewielkie, pięciopłatkowe kwiaty są barwy białej.


INFORMACJE TECHNICZNE


Kraj pochodzenia Włochy

Metoda pozyskiwania tłoczenie na zimno

Użyta część rośliny skórka owocu

Kolor pomarańczowy

Zapach cytrusowy, słodki, świeży

Konsystencja rzadka

Temperatura zapłonu 43 °C

Gęstość względna 0,844 g/ml

Alergeny cytral 0,11 %, limonen 94,25 %, linalol 0,18 %


BIBLIOGRAFIA


1. J. Góra, A. Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, Część I, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019
2. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2nd edition, 2014
3. V.A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
4. N.S. Dosoky, W.N. Setzer, Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils, International Journal of Molecular Sciences, 2018, 19, 1966
5. M. Bacanli, A. A. Basaran, N. Basaran, Effects and Usage of a Citrus Compound, Limonene, Department of Pharmaceutical Toxicology, Faculty of Pharmacy, Hacettepe University, Ankara, Turkey



Kraj pochodzenia: Włochy
Aromat: cytrusowy, świeży, słodki
Zastosowanie: aromatyzacja pomieszczeń, masaże i kąpiele, pielęgnacja skóry trądzikowej, inhalacje uspokajające i poprawiające nastrój, zabiegi antycellulitowe
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, olejek fotouczulający, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK