Przejdź do głównej treści
Nanga

Olejek ylang ylang 100% eteryczny Nanga

22,71 zł
  • Cena za 100ml:227,10 zł
Wybierz pojemność

nanga

Olejek ylang ylang 100% eteryczny Nanga

Olejek eteryczny ylang-ylang (olejek ilangowy) pozyskiwany jest z wielkich, pachnących kwiatów tropikalnego drzewa Cananga odorata czyli jagodlinu wonnego. Z tego samego gatunku, ale z innej odmiany, powstaje olejek cananga. Ylang-ylang pochodzi z odmiany genuina, a cananga z odmiany macrophylla. Oba olejki otrzymywane są z kwiatów. Różnią się zapachem i właściwościami [1].

Spokój i stres

Olejek ylangowy pogłębia spokój, relaksuje, wycisza umysł. Łagodzi odczuwanie stresu.

Spokój i stres

Olejek ylang ylang to tradycyjny afrodyzjak.

Skóra

Pozytywnie wpływa na skórę i włosy.

Jak stosować

Olejek ylangowy nie jest ani drażniący, ani toksyczny, ale ze względu na intensywny zapach, zalecamy stosować go w dużym rozcieńczeniu.

  • Kominek aromaterapeutyczny – do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 1-3 krople olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

  • Inhalacja „na szybko” – nanieś kilka kropli olejku na chusteczkę i powoli, głęboko wdychaj.

  • Kąpiel – 2-3 krople olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

  • Masaż – 2-3 krople olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. kokosowego) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Zastosuj do odprężającego masażu całego ciała.

Inne

  • Szybkie, naturalne perfumy – wymieszaj 1-2 krople olejku z łyżeczką oleju kokosowego i wetrzyj w szyję oraz nadgarstki

  • Odżywka do włosów – 1-2 krople olejku wymieszaj z 1-2 łyżkami oleju bazowego i wmasuj w skórę głowy oraz włosy. Po 10 minutach spłucz. Odżywkę możesz też wcierać w same końcówki bez spłukiwania.

Skład

Olejek ylang ylang III (Cananga odorata var. genuina) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!

Synergia

Olejkiem jaśminowym, olejkiem lawendowym, olejkiem paczulowym, olejkiem z drzewa sandałowego, olejkiem bergamotkowym, olejkiem neroli, olejkiem ze słodkiej pomarańczy, olejkiem grejpfrutowym, olejkiem z werbeny hiszpańskiej, olejkiem z trawy cytrynowej, olejkiem z drzewa różanego i innymi zapachami kwiatowymi, drzewnymi oraz cytrusowymi.

Przed użyciem sprawdź

Przeciwwskazania
  • stosowany w zbyt dużym stężeniu może powodować mdłości i bóle głowy, dlatego zaleca się aplikowanie olejku w dużych rozcieńczeniach
  • należy unikać kontaktu z oczami, uszami wewnętrznymi i wrażliwymi obszarami ciała
  • kobiety karmiące piersią oraz w ciąży, przed użyciem olejku powinny skonsultować to z lekarzem
  • nie stosować u dzieci poniżej drugiego roku życia
  • nie powinien być stosowany na nadwrażliwej lub uszkodzonej skórze

Właściwości i zastosowanie

Olejek eteryczny ylang-ylang (olejek ilangowy) pozyskiwany jest z wielkich, pachnących kwiatów tropikalnego drzewa Cananga odorata czyli jagodlinu wonnego. Z tego samego gatunku, ale z innej odmiany, powstaje olejek cananga. Ylang-ylang pochodzi z odmiany genuina, a cananga z odmiany macrophylla. Oba olejki otrzymywane są z kwiatów. Różnią się zapachem i właściwościami [1].

Czytaj dalej ▾

Mówi się, że ylang-ylang oznacza „kwiat wszystkich kwiatów”. Tłumaczenie to jednak jest błędne, choć rozpowszechnione. Nazwa tej rośliny pochodzi z języka Tagalog – jednego z języków ludności filipińskiej, w którym słowo ilang oznacza „dzicz” lub „pustkowie” i nawiązuje do naturalnego środowiska występowania drzewa ylang ylang [2].

Drzewo to rośnie dziko w Indonezji, na Filipinach, w Indiach, Malezji, w północno-wschodniej Australii i na Madagaskarze. Jest ponadto szeroko uprawiane w krajach podzwrotnikowych i intensywnie eksploatowane ze względu na swój cenny olejek eteryczny, który jest pożądany na całym świecie. Stosuje się go w perfumerii, kosmetyce i aromaterapii. Jest składnikiem najsłynniejszych perfum, takich jak Chanel no.5 i Coco Mademoiselle [3, 4].

Kwiaty ylang ylang zbierane są o wschodzie słońca, ponieważ wtedy ich zapach jest najsilniejszy. Następnie poddawane są destylacji z parą wodną, trwającej ponad 24 godziny, podczas której oddziela się od siebie kolejne frakcje olejku. Dlatego w sprzedaży olejek ylang ylang występuje w kilku wersjach: extra (najdroższy, szczególnie pożądany w perfumiarstwie, olejek z kilku pierwszych godzin destylacji), I, II, III oraz complete (olejek kompletny, czyli zawierający wszystkie uzyskane w trakcie destylacji frakcje). W olejku ylang ylang extra znajdują się przede wszystkim najbardziej lotne, lekkie molekuły, zaś olejek ylang ylang III jest bogaty głównie w składniki ciężkie [4].

Początek zastosowania olejku ylang ylang w perfumach datuje się na wiek XIX, ale jego zapach ceniony jest od tysiącleci. Drzewo ylang ylang ma także swój udział w tradycyjnym lecznictwie rdzennej ludności Indii, Półwyspu Indochińskiego i Malajskiego oraz Wysp Pacyfiku. Mieszkańcy tych regionów wykorzystują nie tylko kwiaty i olejek, ale też liście i korę drzewa ylangowego. Olejek stosowany jest tam powszechnie jako środek uspokajający, relaksujący i antydepresyjny. Dodatkowo w Indonezji używany jest jako afrodyzjak, który zwiększa przyjemność odczuwaną podczas seksu. W Indiach natomiast jest środkiem na ból głowy i stany zapalne oczu. Świeże kwiaty ylang ylang służą mieszkańcom Wysp Pacyfiku do leczenia astmy i zapalenia płuc. Dodawane są ponadto do oleju kokosowego przeznaczonego do masażu lomi lomi, co podnosi jego wartość prozdrowotną, a także tworzy obłędnie pachnącą mieszankę. Suszone kwiaty z kolei stosowane są na Jawie przypadku malarii i gorączki [5].

Dla dociekliwych – w Polinezji roztarte liście drzewa ylangowego to środek przeciwłupieżowy i przeciwświądowy. Z kory natomiast przygotowuje się wywar mający na celu złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych [5].

Jagodlin wonny (Cananga odorata) należy do rodziny flaszowcowatych – Annonaceae. Występuje w Azji Południowo-Wschodniej, Indiach, na Madagaskarze, w Australii i na Wyspach Pacyfiku. Jego naturalnym środowiskiem są lasy tropikalne. Drzewo to rośnie szybko i dorasta do 12 m wysokości. Jego pień jest równy, okrągły, a kora jasno- i ciemnoszara, gładka. Liście o długości 9 – 23 cm są pierzasto złożone z mniejszych liści o wydłużonym, owalnym kształcie i karbowanych brzegach. Kwiaty zwisające, okazałe, jasnożółte i mocno pachnące. Zebrane są w grona lub wierzchotki. Płatki korony są cienkie i długie, sięgają 4-9 cm. Kwiaty zapylane są przez chrząszcze. Owocami jagodlinu są czarne owoce zbiorowe zawierające od 2 do 12 nasion. Są istotnym pożywieniem dla ptaków [2,3].

Badania laboratoryjne

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek ylang – ylang dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Specyfikację jakościową
  • Certyfikat analizy
  • Listę alergenów
  • Kartę charakterystyki (SDS)

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

Certyfikat analizy
Otwórz certyfikat (PDF)

Produkt przebadany

Każda partia surowca i produktu gotowego przechodzi kontrolę jakości i bezpieczeństwa.

  • sprawdzamy zawartość metali ciężkich (kadm, ołów)
  • czystość mikrobiologiczną (bakterie, grzyby, patogeny chorobotwórcze)
  • badamy mykotoksyny (aflatoksyny, ochratoksyna A)

O tym jak wygląda nasze laboratorium więcej przeczytasz tutaj.

Przechowywanie

Przechowuj w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia: Madagaskar

Metoda pozyskiwania: destylacja z parą wodną

Użyta część rośliny: kwiaty

Kolor: przejrzysty, bladożółty

Intensywność zapachu: egzotyczny, słodko – kwiatowy, przypominający jaśmin

Główne składniki: β-kariofilen, germakren D, α-farnezen, benzoesan benzylu

Konsystencja: rzadka

Temperatura zapłonu: 93°C

Gęstość względna: 0,9156 g/ml

Alergeny: alkohol benzylowy < 0,5%, alkohol cynamonowy < 0,1%, cytral < 0,1%, eugenol < 0,5%, izoeugenol < 0,5%, salicylan benzylu < 5%, kumaryna < 0,1%, geraniol < 0,8%, farnezol < 4%, linalol < 40%, benzoesan benzylu < 8,5%, citronellol < 0,1%, limonen < 0,1%

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać od nas wiedzę o ziołach, suplementach i zdrowiu, regularne rabaty oraz wieści zza kulis!

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera oraz zgody marketingowe na zasadach określonych w Regulaminie

© MagicznyOgród 2026. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more