Eucalyptus radiata

Olejek z eukaliptusa promienistego 100% eteryczny Nanga

Świeży, kamforowy zapach znany z wielu produktów farmaceutycznych. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i przeciwbólowo.

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    10,97
    W magazynie: 0 sztuk
    10,97
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z eukaliptusa promienistego 100% eteryczny Nanga (Eucalyptus radiata)

Olejek eukaliptusowy to niekwestionowany klasyk wśród olejków eterycznych; znajdziemy go w każdej książce na temat aromaterapii, w większości sklepów zielarskich oraz aptek. Należy do najczęściej izolowanych i kupowanych olejków na świecie. Do rodzaju eukaliptus zaliczamy obecnie ponad 700 gatunków; olejek eteryczny produkowany jest z ok. 300 z nich. W naszym sklepie oferujemy olejki z trzech gatunków: eukaliptusa cytrynowego (Eucalyptus citriodora), eukaliptusa miętowego (Eucalyptus dives) oraz eukaliptusa promienistego (Eucalyptus radiata), który w 1854 r. jako pierwszy został wydestylowany w celach komercyjnych przez farmaceutę z Melbourne.

Eukaliptus promienisty (Eucalyptus radiata), w literaturze znany także jako wąskolistny (ang. narrow leaved peppermint), występuje naturalnie wzdłuż górskich wybrzeży Nowej Południowej Walii, a także w pobliżu australijskich rzek oraz potoków. Aktualnie uprawia się go także w tropikalnych rejonach Afryki, głównie RPA, skąd pochodzi olejek z naszego sklepu. Wraz z eukaliptusem gałkowym (Eucalyptus globulus) stanowią cenny i popularny surowiec, wykorzystywany do produkcji olejku eterycznego oraz jego głównej substancji aktywnej – 1,8-cyneolu, zwanego również eukaliptolem. Inne olejki o wysokiej zawartości tego związku to: olejek kajeputowy (Melaleuca leucadendron) oraz olejek niaouli (Melaleuca viridiflora).

Olejki eukaliptusowe o wysokiej zawartości 1,8-cyneolu są aktywne m.in. przeciwko bakteriom Eschericha coli (pałeczka okrężnicy), Streptococcus pyogenes (paciorkowiec typu A), Klebsiella pneumoniae (pałeczka zapalenia płuc), Enterobacter cloacae, Acinetobacter baumannii, Citrobacter freundii, a także przeciw grzybom Aspergillus niger (kropidlak czarny) i Candida albicans (bielnik biały).

W porównaniu do gatunku E. globulus, olejek z eukaliptusa promienistego posiada mniej intensywny aromat, o słodkich i miętowych nutach. Jest łagodniejszy i znacznie mniej drażniący, co koresponduje z niższą zawartością 1,8-cyneolu. To właśnie dlatego polecany jest w aromaterapii dziecięcej oraz u osób starszych lub w trakcie rekonwalescencji. Mimo tego, nie powinien być stosowany u dzieci poniżej 10 roku życia. Szczególnie niebezpieczny może okazać się dla niemowląt, powodując problemy z oddychaniem oraz paraliż ośrodkowego układu nerwowego.

Liście eukaliptusa bogate w 1,8-cyneol od dawna wykorzystywane były w tradycyjnej medycynie aborygeńskiej m.in. do przemywania ran, leczenia stanów zapalnych skóry, infekcji układu oddechowego oraz moczowo-płciowego. Olejek z eukaliptusa promienistego wykazuje działanie przeciwzapalne, znieczulające, rozkurczowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

W aromaterapii szczególnie polecany jest podczas infekcji dróg oddechowych, przeziębień i grypy oraz jako remedium na obolałe mięśnie i stawy. Warto wzbogacić nim masaż, inhalację parową lub dodać do dyfuzora. Przy zastosowaniu miejscowym (na skórę) stężenie olejku nie powinno przekraczać 20%. W przypadku zapalenia oskrzeli warto łączyć go z innymi olejkami, szczególnie z olejkiem tymiankowym, z drzewa herbacianego i z jodły syberyjskiej (pichtowym).


Właściwości:


  • antybakteryjny
  • przeciwwirusowy
  • przeciwgrzybiczy
  • rozkurczowy
  • wykrztuśny
  • mukolityczny (rozrzedzający śluz)
  • przeciwzapalny
  • przeciwbólowy
  • lekko pobudzający
  • przeciwreumatyczny
  • wspierający układ oddechowy podczas infekcji
  • delikatnie znieczulający


Zastosowanie:


  • Wdychanie olejku eukaliptusowego działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wspiera organizm podczas infekcji dróg oddechowych; warto wzbogacić nim inhalację parową. Dodatkowo, koi bóle głowy i niweluje uczucie zmęczenia.
  • Kąpiel z jego dodatkiem dodaje energii i łagodzi stany zapalne skóry. Pomaga pozbyć się grzybicy i infekcji pasożytniczych.
  • Ciepłe kompresy oraz masaże koją bóle mięśni oraz stawów.
  • Do aromatyzacji pomieszczeń – dezynfekuje powietrze i nadaje mu świeżego, kamforowego aromatu. Jest przydatny gdy wśród domowników panuje przeziębienie.
  • Delikatny masaż z dodatkiem olejku w okolicach brzucha działa przeciwskurczowo, koi bóle menstruacyjne.
  • Stosowany miejscowo odkaża rany po ukąszeniach i użądleniach, łagodzi pieczenie oraz świąd.
  • Do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Oczyszcza skórę i zmniejsza stan zapalny.
  • Warto dodawać go do ekologicznych środków czystości.
  • Sprawdza się jako składnik domowych maści przeciwbólowych.


Sposób użycia:


  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel olejku do wody w dyfuzorze ultradźwiękowym. Rozpylony w powietrzu dezynfekuje je oraz nadaje mu świeżego, kamforowego aromatu.
  • Masaż – 15 – 20 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów.
  • Energetyzująca kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry trądzikowej lub objętej infekcją.
  • Inhalacja parowa – 3 – 5 kropli olejku wkrop do miski z gorącą wodą; opary wdychaj pod przykryciem z ręcznika z zamkniętymi oczami. Stosuj podczas infekcji dróg oddechowych.
  • Kompres – nasącz ręcznik lub kawałek innego materiału w wodzie z olejkiem (ok. 5 kropli na pół szklanki wody). Na bóle reumatyczne i artretyczne najbardziej odpowiedni będzie gorący kompres.


Skład


Olejek eteryczny z eukaliptusa promienistego 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


Ciekawostki


Góry Błękitne (ang. The Blue Mountains) w Nowej Południowej Walii zawdzięczają swoją nazwę niebieskiej mgle, powstającej w wyniku parowania olejku eukaliptusowego. Eteryczna aura wraz z promieniami słońca tworzy przepiękny, tajemniczy krajobraz.


Dobrze łączyć z:


olejkiem lawendowym, kadzidłowym, kajeputowym, z drzewa herbacianego, niaouli, jałowcowym, miętowym ( mięta zielona i pieprzowa), z cedru atlaskiego.


Ostrzeżenia


Stosować wyłącznie rozcieńczony. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Nie powinien być używany przez kobiety karmiące, w ciąży oraz dzieci poniżej 10 roku życia; nie należy stosować go również w ich obecności. Tylko do użytku zewnętrznego.


Charakterystyka rośliny


Eukaliptus promienisty (Eucalyptus radiata) to gatunek endemiczny dla południowo-wschodniej Australii. Należy do rodziny mirtowatych (Myrtaceae); wyrasta od 10 do 50 metrów wysokości. Preferuje tereny zalesione, chłodniejsze i bardziej wilgotne siedliska. W jego lancetowatych liściach znajdują się gruczoły olejkowe, stanowiące aż 7% ich powierzchni. Eucalyptus radiata wytwarza olejek eteryczny o 6 różnych chemotypach.


Informacje techniczne


Kraj pochodzenia: RPA

Metoda pozyskiwania: destylacja z parą wodną

Użyta część rośliny: liście i gałązki

Kolor: przejrzysty, bezbarwny do bladożółtego

Zapach: orzeźwiający, słodki, miętowy, łagodniejszy od eukaliptusa gałkowego

Główne składniki: 1,8 – cyneol (ponad 60%)

Konsystencja: rzadka


Bibliografia


1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition, 2014

2. S. Price, L. Price, Aromatherapy for Health Professionals, 3rd edition, Churchill Livingstone, 2007

3. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016

4. A. Huete, Aromaterapia praktyczny przewodnik po olejkach eterycznych, Wydawnictwo Jedność, 2015

5. Aromaterapia, kwartalnik Polskiego Towarzystwa Aromaterapeutycznego, nr 4 (94)

6. http://rozanski.li/1087/lisc-i-olejek-eukaliptusa-folium-et-oleum-eucalypti/

7. https://enacademic.com/dic.nsf/enwiki/5732823#cite_note-1

8. http://www.czytelniamedyczna.pl/3814,ocena-dziaania-olejku-eukaliptusowego-na-bakterie-tlenowe.html



Kraj pochodzenia: RPA
Aromat: orzeźwiający, kamforowo-miętowy
Zastosowanie: aromatyzacja pomieszczeń, pielęgnacja cery trądzikowej, masaże i kąpiele, inhalacje podczas infekcji górnych dróg oddechowych, zabiegi kojące bóle mięśni i stawów, dezynfekcja drobnych ran i ukąszeń
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym, nie dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci poniżej 10 roku życia

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Magdalena B., W dniu: 15.03.2021

    Rewelacyjny produkt, świetna jakość i bardzo dobre działanie. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Joanna N., W dniu: 10.03.2021

    Bardzo skuteczny, polecam!

  • Ocena: (5/5)

    Szymon G., W dniu: 01.02.2021

    Idealny do inhalacji!

  • Ocena: (5/5)

    Bartłomiej M., W dniu: 06.12.2020

    Świetny zapach

  • Ocena: (5/5)

    Przemysław P., W dniu: 04.10.2020

    Stężony olejek o przyjemnym, relaksującym zapachu. Stosuję go do inhalacji razem z olejkami rozmarynowym i tymiankowym :)

  • Ocena: (5/5)

    Mateusz P., W dniu: 10.08.2020

    Mega! :)

  • Ocena: (5/5)

    Szymon G., W dniu: 20.07.2020

    Niesamowicie odświeżający zapach, po aplikacji na skórę, daje przyjemne uczucie chłodu.

  • Ocena: (5/5)

    Renata Z., W dniu: 04.07.2020

    Produkt bardzo dobrej jakości

  • Ocena: (5/5)

    Marcin M., W dniu: 03.07.2020

    ok

  • Ocena: (5/5)

    Justyna S., W dniu: 13.06.2020

    ok

  • Ocena: (5/5)

    Anna W., W dniu: 15.05.2020

    Bardzo dobry produkt. Pięknie pachnie, mieszkanie jest świeże, zapach unosi się przez dłuższy czas.

  • Ocena: (5/5)

    Janina N., W dniu: 11.05.2020

    super

  • Ocena: (5/5)

    Urszula Z., W dniu: 11.05.2020

    Produkt bardzo dobry, sklep na 5

  • Ocena: (5/5)

    Urszula G., W dniu: 26.03.2020

    Bardzo przydatny olejek o szerokim zastosowaniu choćby w aromatoterapii. Gorąco polecam. Dobra jakość , cena i wysyłka.

  • Ocena: (5/5)

    Sylwia, W dniu: 30.12.2019

    Olejek przyjemnie pachnie, czuć jego wszechstronne działanie. Fajny gratis do zamówienia :)

  • Ocena: (5/5)

    Elżbieta K., W dniu: 25.07.2019

    uwielbiam ten zapach.

  • Ocena: (5/5)

    EDYTA K., W dniu: 14.05.2019

    zgodnie z opisem działa przeciwbólowo

  • Ocena: (5/5)

    Aleksandra K., W dniu: 05.05.2019

    Olejek świetnie się sprawdził przy wypryskach na dłoniach. Żaden dermatolog nie potrafił sobie poradzić z tą zmianą skórną, a olejek w ciągu kilku dni stosowania zdziałał cuda1

  • Ocena: (5/5)

    mariusz r., W dniu: 16.02.2019

    polecam !!!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK