Olejek z liści curry 100% eteryczny Nanga
Olejek z liści curry pozyskiwany jest na drodze destylacji parowej z liści drzewa o łacińskiej nazwie Murraya (lub Bergera) koenigii.
Drzewo curry występuje naturalnie w Azji Wschodniej. Uprawiane jest głównie dla swoich aromatycznych liści, ale także dla kory i korzeni. Wszystkie te części znajdują zastosowanie w tradycyjnej medycynie, a liście są ponadto szeroko wykorzystywane kulinarnie, szczególnie w kuchni południowych Indii. Mieszkańcy Kerali nie wyobrażają sobie dania curry bez liści curry :) Chociaż warto wspomnieć, że nazewnictwo może być tutaj mylące, ponieważ słowo curry ma trzy znaczenia – pierwsze to liście curry, drugie to przyprawa curry, w której skład wcale nie muszą wchodzić (i zwykle nie wchodzą) liście curry… A trzecie to typowa, indyjska potrawa o nazwie curry, czyli aromatyczne danie na bazie warzyw. Jej nazwa pochodzi od tamilskiego słowa „kari”, czyli dosłownie „warzywa” (etymologia tej nazwy nie jest do końca rozstrzygnięta).
Liście curry pobudzają produkcję soków trawiennych i łagodzą mdłości, dlatego stosowano je dawniej w różnych dolegliwościach trawiennych: w niestrawności, zaparciach, biegunkach i przy wymiotach. Sporządzano z nich także wywary do przemywania ran, oparzeń i ukąszeń owadów, ponieważ wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Podobne działanie ma pozyskany z nich olejek.
Jeśli znacie zapach liści curry, to zapach olejku może Was trochę zaskoczyć. Mnie zaskoczył – w moim odczuciu jest dużo bardziej kamforowo-mentolowy i brakuje w nim charakterystycznej, orientalnej słodyczy, za którą tak uwielbiam te liście. Olejek ma w sobie jednak mnóstwo intrygującej świeżości i lekkości, która świetnie komponuje się z olejkami o zapachach słodkich, ziołowych i cytrusowych.
WŁAŚCIWOŚCI
- Olejek z liści curry zastosowany w masażu lub w kąpieli stymuluje apetyt i poprawia trawienie.
- Zabija bakterie, wirusy i grzyby, odkaża skórę, dezynfekuje powietrze i różne powierzchnie.
- Odświeża pomieszczenia i pomaga zamaskować nieprzyjemne zapachy.
- Odstrasza owady.
- Łagodzi ukąszenia owadów.
- Pozytywnie wpływa na skórę i włosy; rozświetla, odżywia i odmładza skórę; pobudza porost włosów i wzmacnia je.
ZASTOSOWANIE
- Do stosowania na skórę jako antyseptyk i środek łagodzący.
- Jako dodatek do kosmetyków dla skóry i włosów.
- Jako składnik perfum i kompozycji zapachowych.
- Do aromaterapii.
- Do masażu i kąpieli.
- Do sprzątania i prania.
SPOSÓB UŻYCIA
- Kominek aromaterapeutyczny – do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 5 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.
- Kąpiel – 3 – 10 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
- Masaż – 15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. sojowego) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Używaj do masażu całego ciała, a także twarzy i skóry głowy.
SKŁAD
Olejek eteryczny z liści curry 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
DOBRZE ŁĄCZYĆ
Z olejkami cytrusowymi, olejkiem ylang ylang, olejkiem paczuli, olejkiem z kocimiętki, olejkiem z mięty zielonej, olejkiem lawendowym, olejkiem geraniowym.
OSTRZEŻENIA
Olejek nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz dzieci.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Drzewo curry, czyli Murraya koenigii lub też Bergera koenigii, należy do rodziny rutowatych. Występuje w Azji Wschodniej: w Indiach, Chinach, Birmie, Tajlandii, Laosie i Wietnamie. Rośnie naturalnie na nizinach w wilgotnych, tropikalnych lasach. Osiąga 4-6 m wysokości. Jego liście składają się z kilkunastu mniejszych listków o lancetowatym kształcie i połyskującej powierzchni. Wydzielają niezwykle przyjemny zapach. Kwiaty drzewa curry są drobniutkie i białe, mają po 6 płatków odwiniętych do tyłu, zielone słupki i białe pręciki. Zebrane są w baldachy. Owoce są owalne lub okrągłe, mają lśniącą skórkę, a w środku nasiona. Przypominają czarne oliwki, z tym że są od nich dużo mniejsze.
INFORMACJE TECHNICZNE
- Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
- Użyta część rośliny liście
- Głównie składniki eugenol 0.02 , linalol 0.4
- Gęstość względna 0,854 g/ml
- Alergeny izoeugenol 0,02%, linalol 0,4%
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.
Do produktu olejek z liści curry dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Kartę charakterystyki
- Certyfikat analizy
- IFRA
- Listę alergenów
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. http://ayurvedicoils.com
2. http://www.tropical.theferns.info
3. https://en.wikipedia.org