Rosa damascena

Olejek z róży damasceńskiej 5% w jojobie Nanga

Jeden z najpiękniejszych kwiatowych aromatów. Reguluje pracę serca, ułatwia zasypianie, działa przeciwlękowo i uspokajająco. Odmładza skórę.

    • ; 1
  • W magazynie: 83 sztuk
    63,78
    W magazynie: 83 sztuk
    63,78
    Dodaj
    do ulubionych
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z róży damasceńskiej 5% w jojobie Nanga

Różany olejek eteryczny otrzymywany jest ze świeżych, ręcznie zbieranych kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena) podczas destylacji z parą wodną. Zbiory odbywają się w Bułgarii i rozpoczynają wraz ze wschodem słońca; trwają maksymalnie do południa, ponieważ to właśnie rankiem stężenie olejku eterycznego w kwiatach jest najwyższe. Im mocniej słońce grzeje, tym szybciej olejek wyparowuje z kwiatów. Zbiory trwają od maja do czerwca.

Olejek różany to jeden z najcenniejszych olejków eterycznych na świecie – zarówno jeśli chodzi o jego walory zapachowe, terapeutyczne, jak i wartość na rynku. Dlaczego jest taki drogi? Otóż, aby otrzymać 1 kilogram olejku, potrzebne jest od 3 do 5 ton płatków róż. Zawartość olejku w kwiatach jest niezwykle niska: waha się od 0,009% do 0,0062%. Dla porównania, z jednej tony kwiatów lawendy otrzymuje się od 5 do 10 kg olejku lawendowego.

To właśnie ze względu na szeroki wachlarz zastosowań oraz jego hipnotyzujący, szlachetny aromat, zdecydowaliśmy się wprowadzić go do sklepu w formie 5% rozcieńczenia, tak by był bardziej dostępny cenowo, niż w wersji stuprocentowej. Intensywność zapachu przy tak niskim, wydawałoby się, stężeniu jest zaskakująca. Warto wspomnieć, że zalecane stężenie (wg Roberta Tisseranda) przy zastosowaniu na skórę to 0,6%, czyli ponad 8-krotnie niższe, niż to, które oferujemy.

Ze względu na wysoką cenę produkcji, na rynku można znaleźć mnóstwo syntetycznych “olejków zapachowych”, które oprócz “różanego” aromatu, niewiele będą miały wspólnego z olejkiem pochodzenia naturalnego. Jeśli spotkasz olejek różany w podejrzanie niskiej cenie (standardowa cena czystego olejku to ok. 100zł/1ml), z pewnością jest fałszowany lub po prostu odpowiednio rozcieńczony, tak jak ten w naszym sklepie.

Do głównych składników olejku różanego zaliczamy alkohole terpenowe (cytronellol, geraniol, nerol, metyloeugenol, linalol, 2-fenyloetanol, eugenol), korespondujące z nimi aldehydy terpenowe (np. cytronellal, geranial) oraz estry (np. octan cytronellilu, geranilu). Co ciekawe, większość z nich znajdziemy w innych olejkach eterycznych. Co zatem czyni olejek różany aż tak wyjątkowym? To kompozycja zapachowa, na którą składa się aż 400 związków aktywnych! Wspaniałość jego aromatu wynika ze złożonej mozaiki niuansów, tworzonej także przez mikroskładniki olejku, wśród których najbardziej istotne są tlenek różany oraz ketony różane (damascenon i damaskon). I to właśnie natura stworzyła ten niepowtarzalny i wielowymiarowy aromat!


WŁAŚCIWOŚCI:


UKŁAD NERWOWY I STANY LĘKOWE

Wyjątkowość olejku różanego wybiega daleko poza jego walory zapachowe. Aromaterapeuci cenią go w szczególności za przeciwlękowe i uspokajające właściwości.

Wpływ inhalacji olejkiem różanym (w stężeniu 1%, 2,5% i 5%) badano na szczurach i porównano jego działanie przeciwlękowe ze znanym lekiem diazepamem. Test przeprowadzono przy pomocy standardowego podniesionego labiryntu krzyżowego (ang. elevated plus-maze test), powszechnie stosowanego do tego typu obserwacji. Ekspozycja na olejek różany przyniosła podobny efekt przeciwlękowy do diazepamu. [1]

Warto zatem sięgać po olejek różany, by zniwelować uczucie lęku. Należy jednak pamiętać, że poważne zaburzenia lękowe wymagają opieki specjalisty.

UKŁAD HORMONALNY I STRES

Zbadano także wpływ olejku na układ hormonalny, a dokładniej na poziom kortyzolu oraz testosteronu w ślinie u 16 zdrowych uczestników (8 kobiet i 8 mężczyzn). Wykazano, że inhalacja olejkiem różanym obniża poziom kortyzolu (tzw. “hormon stresu”) u mężczyzn i u kobiet oraz poziom testosteronu u kobiet (u mężczyzn obniżył się nieznacznie). [2]

PMS I BÓLE MENSTRUACYJNE

Porównano wpływ masażu aromaterapeutycznego (wzbogaconego o olejek z róży damasceńskiej) z masażem bez dodatku olejków eterycznych na odczuwanie bólu miesiączkowego. Stwierdzono, że automasaż z dodatkiem olejku różanego obniża nasilenie bólu związanego z menstruacją. Do masażu użyto 4% olejku różanego rozcieńczonego w oleju migdałowym. [3]

W innym badaniu wykorzystano mieszankę kilku olejków eterycznych: cynamonowego, goździkowego, różanego i lawendowego w odpowiednim stosunku 1.5 : 1.5 : 1 : 1, rozcieńczonych w oleju migdałowym, tak by ich wspólne stężenie wynosiło 5%. Uczestniczki badania otrzymywały masaż brzucha raz dziennie, w ciągu 7 dni przed miesiączką. Zaobserwowano, że olejek różany w połączeniu z innymi olejkami eterycznymi obniżył nasilenie odczuwanego bólu menstruacyjnego oraz zmniejszył krwawienie. [4]

PIELĘGNACJA SKÓRY

Wolne rodniki (inaczej: reaktywne formy tlenu) mają wpływ m.in na starzenie się skóry: utleniają warstwę lipidową oraz uszkadzają włókna kolagenowe (odpowiedzialne za jej elastyczność).

Olejek eteryczny z róży damasceńskiej jest bogaty w substancje o działaniu antyoksydacyjnym (inaczej: przeciwutleniającym), czyli zwalczającym wolne rodniki, a także wykazuje właściwości przeciwgrzybicze. [5]

Warto zatem włączyć go do pielęgnacji skóry, szczególnie starzejącej się oraz objętej infekcją grzybiczą.


ZASTOSOWANIE

  • Inhalacja olejkiem z róży damasceńskiej łagodzi napięcia nerwowe i stany lękowe. Pomaga uporać się z bezsennością spowodowaną stresem, a także łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (drażliwość, stany depresyjne).
  • Kąpiel z olejkiem różanym działa relaksacyjnie, przeciwstresowo i odmładzająco na skórę.
  • Masaż z dodatkiem tego olejku działa kojąco na nerwy, obniża ciśnienie i głęboko relaksuje. Masaż okolicy brzucha łagodzi bóle menstruacyjne.
  • Sprawdza się jako składnik naturalnych perfum (nuta głowy/serca) oraz kosmetyków o działaniu przeciwstarzeniowym.
  • Olejek różany to naturalny afrodyzjak.
  • Inhalacja olejkiem świetnie sprawdzi się podczas technik relaksacyjnych, takich jak joga i medytacja; pogłębi ich wyciszający i rozluźniający efekt.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Masaż pielęgnacyjno-relaksacyjny – 1 ml 5% olejku różanego połącz z 9 ml ulubionego oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów, jojoba) i wymieszaj. W ten sposób uzyskasz 0,5% olej do masażu – bezpieczny do użytku na większym obszarze skóry. Wmasuj w ciało i rozkoszuj się kojącym aromatem i relaksującym działaniem olejku.
  • Kąpiel – Dodaj kilka kropel 5% olejku do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1-2 krople 5% olejku do jednorazowej porcji kosmetyku lub kilka kropli do maseczki pielęgnacyjnej.


SKŁAD


Olejek eteryczny z róży damasceńskiej rozcieńczony w oleju jojoba (roztwór 5%).

INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Rosa Damascena Flower Oil, Citronellol*, Eugenol*, Farnesol*, Geraniol*, Linalool*

*naturalny składnik olejku eterycznego


CIEKAWOSTKI


Olejek różany to najprawdopodobniej pierwszy wydestylowany olejek eteryczny w historii – miało to miejsce w X-wiecznej Persji. Róża, niegdyś ważny element i symbol rozważań alchemicznych, była przedmiotem badań Awicenny – perskiego lekarza, matematyka, poety i alchemika. To właśnie jemu przypisuje się opracowanie metody otrzymywania wody różanej oraz olejku różanego.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


olejkiem bergamotkowym, cytrynowym, pomarańczowym, lawendowym, olibanum, z czarnego pieprzu, z szałwii muszkatołowej.


OSTRZEŻENIA


Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Róża damasceńska (Rosa x damascena Mill.) to silnie rozgałęziony, wieloletni krzew, dorastający nawet do 2,5 m wysokości. Nie występuje dziko; jest rośliną ozdobną oraz uprawną. Jej kwiaty są pełne, wzniesione i pachnące, o kolorze od delikatnego różu do jasnoczerwonego. Są niezwykle cennym surowcem do produkcji wody różanej oraz olejku różanego.


INFORMACJE TECHNICZNE


Kraj pochodzenia Bułgaria

Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną

Użyta część rośliny świeżo zebrane kwiaty

Kolor transparentny, żółty

Zapach kwiatowy, słodki, charakterystyczny dla róży

Główne składniki cytronellol 24,17%, geraniol 22,15%, nonadekan 13,73%, nerol 11,65%,


BIBLIOGRAFIA


1. R. N. de Almeida i in., Anxiolytic-like effects of rose oil inhalation on the elevated plus-maze test in rats, Pharmacology, Biochemistry and Behavior, 77 (2004) 361-364
2. H. Fukui i in., The effects of odor on cortisol and testosterone in healthy adults, Neuroendocrinology Letters 28(4):433-7
3. H. Sadegi Aval Shahr i in., The effect of self-aromatherapy massage of the abdomen on the primary dysmenorrhoea, Journal of Obstetrics and Gynaecology, May 2015; 35:382-385
4. T. M. F. Marzouk i in., The effect of Aromatherapy Abdominal Massage on Alleviating Menstrual Pain in Nursing Students: A Prospective Randomized Cross-Over Study,
5. M. Mileva i in., Chemical compounds, in vitro antioxidant and antifungal activities of some plant essential oil belonging to Rosaceae family, Comptes rendus de l’Acad´emie bulgare des Sciences, Tome 67, No 10, 2014
6. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2nd edition, 2014
7. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
8. J. Góra, A. Lis, Najcenniejsze olejki eteryczne, Część I, Monografie Politechniki Łódzkiej, Łódź 2019



Kraj pochodzenia: Bułgaria
Aromat: kwiatowy, słodki, charaktertystyczny dla róży
Zastosowanie: do pielęgnacji cery naczynkowej, do pielęgnacji cery wrażliwej i dojrzałej, jako środek łagodzący stres i niepokój, do kąpieli oraz masaży odmładzających skórę
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK