
Pieprz syczuański (Zanthoxylum piperitum)
To przyprawa o niespotykanym i bardzo złożonym aromacie. Wbrew pozorom i nazwie nie jest spokrewniony z pozostałymi odmianami pieprzu. Przyprawę tę stanowią łupiny jagód pochodzące z drzewa o nazwie żółtodrzew pieprzowy, którego odmiany występują w Chinach, w Japonii, na terenie Himalajów i w Ameryce Północnej.
Pieprz syczuański to łupiny w różnych odcieniach czerwieni, od jasnej do bardzo ciemnej, wpadającej w czerń. Mają one nieregularną powierzchnię i wyglądają, jakby były pokryte małymi kolcami. Na ich bogaty aromat składają się zapachy korzenno-cytrusowe i pikantny, lekko pieprzny smak. Rozgryzienie łupin powoduje uczucie charakterystycznego mrowienia i drętwienia w ustach i na języku, a to za sprawą obecnej w nich substancji zwanej nowokainą.
Pieprz syczuański jest bardzo popularny w Chinach i wchodzi w skład mieszanki pięciu chińskich przypraw. Stosuje się go również w Japonii, gdzie obecny jest w mieszance Shichimi Togarashi. Szczególnie ważną rolę odgrywa w kuchni himalajskiej, gdzie wybór przypraw jest znacznie mniejszy ze względu na trudne warunki uprawy. Tybetańczycy i Bhutańczycy dodają go m.in. do momosów, czyli okrągłych pierożków nadziewanych warzywami lub mięsem i podawanych z bardzo pikantnym sosem.

PIEPRZ SYCZUAŃSKI – JAK STOSOWAĆ?
Aby wydobyć pełnię aromatu z tej przyprawy, należy łupiny podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić na proszek lub rozetrzeć w moździerzu. Do zmielenia należy przeznaczyć tylko taką ilość, która zostanie od razu wykorzystana, gdyż pieprz przechowywany w postaci zmielonej bardzo szybko straci swój aromat.
Pieprz syczuański doskonale komponuje się z potrawami ostrymi i wspaniale dopełnia smak chilli. W chińskiej prowincji Syczuan, od której pochodzi nazwa pieprzu, wykorzystywany jest niemal w każdej potrawie. Pasuje szczególnie do ryb, drobiu, mięs, sałatek i zup. Dobrze komponuje się z tofu i z tempehem, a także z ryżem i warzywami. Warto spróbować połączyć go z chilli, imbirem i anyżem.
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Pieprz syczuański dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://readeat.pl
3. http://tymrazem.pl
***