Propolis nalewka 20%

Kompleksowo wzmacnia system odpornościowy. Nasila procesy przeciwzapalne. Wspomaga gojenie się tkanek.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 112 sztuk
    17,16
    W magazynie: 112 sztuk
    17,16
    W magazynie: 72 sztuk
    39,77
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta Polska).

    Z uwagi na zwiększoną ilość zamówień termin realizacji może być opóźniony.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Nalewka propolisowa 20%

Nalewka z propolisu to znakomite wsparcie dla naszej odporności, po które szczególnie warto sięgnąć w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej stosować ją profilaktycznie już wcześniej, aby organizm miał czas na zbudowanie silnej bariery ochronnej przed okresem zwiększonego narażenia na infekcje. Ale sprawdzi się ona także w momencie, gdy już coś nas „dopadło”, ponieważ mobilizuje mechanizmy obronne organizmu, a ponadto zwiększa efektywność działania antybiotyków.

Przypomnijmy sobie, czym jest propolis (inaczej kit pszczeli) i do czego służy. Otóż jest to substancja produkowana przez pszczoły, składająca się z ich własnych wydzielin oraz żywic zbieranych z pąków i młodych pędów drzew. Pszczoły używają propolisu do uszczelniania ścian ula, głównie do mniejszych dziur, gdyż te większe pokrywają woskiem pszczelim, a także do redukowania wielkości otworów w ulu przed nastaniem zimnych dni. Propolis zapewnia stałą temperaturę wewnątrz ula ~35°C oraz aseptyczne środowisko, które odstrasza niepożądane drobnoustroje, a także nieco większych intruzów. Nazwa „propolis” pochodzi z połączenia greckich słów: pro – czyli „przed” i polis – czyli „miasto”, „społeczność”, a w tym przypadku także „ul”.

Warto dodać, że propolis cechuje zróżnicowany skład, który zależy od lokalizacji ula, klimatu, gatunków odwiedzanych przez pszczoły roślin oraz od gatunku pszczół. Jego właściwości pozostają jednak niezmienne.

Zawarte w propolisie związki czynne działają antyseptycznie, bakteriobójczo i grzybobójczo. To właśnie dlatego propolis używany był do odkażania i opatrywania ran, skaleczeń, oparzeń i siniaków już w starożytności. Miał także uśmierzać bóle stawów i łagodzić zapalenie migdałków. Dziś znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, zarówno naturalnej, jak i konwencjonalnej. Na jego bazie powstaje wiele preparatów: od wyciągów alkoholowych po maści i tabletki.

Nalewka propolisowa była powszechnie wykorzystywana w europejskiej medycynie ludowej. Stanowiła odpowiednik dzisiejszych antybiotyków. Polecano ją na przeziębienia, grypę, anginę oraz wszelkie infekcje bakteryjne i wirusowe dotykające układ oddechowy. Stosowano ją na kaszel oraz ból i zapalenie gardła, a także w zakażeniach jamy ustnej, układu pokarmowego i skóry.

Potencjał prozdrowotny nalewki z propolisu w odniesieniu do odporności wydaje się być bardzo wysoki. Według dotychczasowych badań propolis wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową w stosunku do szerokiego spektrum bakterii i grzybów. Tylko niektóre z nich to np. drożdże z rodzaju Candida oraz bakterie H. pylori, S. aureus, E. coli, Salmonella i L. monocytogenes [1, 2].

Dodam jeszcze, że propolis w postaci nalewki to najlepszy możliwy sposób na wykorzystanie jego właściwości, ponieważ alkohol wyciąga z niego substancje bioaktywne i to w dużo większej ilości niż przy innych metodach ekstrakcji (np. heksenem) [2]. Substancje te dopiero po ekstrakcji mogą na nas dobrze działać, ponieważ związane w propolisie są nieprzyswajalne i nieaktywne. Propolisu nie zjada się na surowo, ponieważ jest ciężkostrawny, ani nie robi się z niego herbaty, bo nie rozpuszcza się w wodzie.


NALEWKA PROPOLISOWADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Nalewka z propolisu wywiera pozytywny wpływ na naszą odporność, który należy rozważać dwojako. Po pierwsze, zawarte w niej związki czynne skracają przeżywalność bakterii, grzybów i pasożytów poprzez naruszanie ich błon komórkowych i zmniejszanie ich ruchliwości, a w przypadku wirusów poprzez ograniczanie ich przyczepności do atakowanych komórek. Po drugie, mobilizują naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu do rozprawienia się z intruzami.
  • Nalewka propolisowa sprzyja ponadto procesom przeciwzapalnym, co również przekłada się na szybszy powrót do dobrej kondycji. Właściwość tę można wykorzystać zarówno wewnętrznie (np. przy stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, płuc czy układu pokarmowego), jak i zewnętrznie (przy stanach zapalnych skóry i okolic intymnych).
  • Propolis i jego przetwory słyną także z tego, że promują gojenie się tkanek. Warto je zatem zastosować w celu wspomożenia tego procesu, np. w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także rozmaitych ran, skaleczeń, oparzeń i problemów skórnych. Nalewka propolisowa nie tylko pomoże w gojeniu się rany, ale też oczyści ją i odkazi.

[1, 2, 3, 4, 5]


SKŁAD


Tinctura Propolis 1:5

Propolis z polskich pasiek, certyfikowany alkohol etylowy, gliceryna roślinna, woda destylowana.

Ten produkt zawiera ok. 300 mg alkoholu na porcję co odpowiada 7,5 ml piwa lub 3,2 ml wina.

Zawartość etanolu w nalewce: 70%.


NALEWKA PROPOLISOWADAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Doustnie:

1 miarka do 5 razy dziennie podjęzykowo lub po rozcieńczeniu w niewielkiej ilości wody.

Zawartość w dziennej porcji: 2,5 ml wyciągu z propolisu.

Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.


Zewnętrznie:

Do pędzlowania skóry dotkniętej grzybicą, opryszczką, zakażeniem bakteryjnym.

Po rozcieńczeniu (1 łyżeczka na pół szklanki wody) do okładów na skórę.


SYNERGIA


Propolis wzmacnia:

- aktywność przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą antybiotyków,
- aktywność przeciwzapalną ibuprofenu, aspiryny i benzydaminy,
- aktywność hipotensyjną i przeciwmiażdżycową jemioły.

Warto stosować go razem z selenem i witaminą C, z którymi wykazuje synergię.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę. Nie podawać dzieciom.


DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE:

Propolis i jego przetwory mogą wywoływać alergie.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią. Osad jest zjawiskiem naturalnym.



INFORMACJE DODATKOWE


Surowiec pozyskujemy z polskich pasiek i przetwarzamy w naszym zakładzie. Nalewka jest sporządzona wyłącznie z naturalnych składników.


ŹRÓDŁA


1. Honey, Propolis and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Antibacterial Properties of Propolis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Kit pszczeli. https://pl.wikipedia.org
4. Propolis. https://en.wikipedia.org
5. Propolis – właściwości lecznicze. https://rozanski.li



Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Układ oddechowy
Zastosowanie: rany i otarcia
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, unikać kontaktu z oczami, zawiera alkohol

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK