Apium graveolens

Seler nasiona

Stymuluje wydzielanie soków trawiennych i żółci. Działa moczopędnie. Zwiększa ukrwienie i wrażliwość stref erogennych.

  • W magazynie: 135 sztuk
    8,90
    W magazynie: 135 sztuk
    8,90
    W magazynie: 0 sztuk
    36,00
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Seler – nasiona (przyprawa)

Nasiona selera stosowane są jako przyprawa oraz jako surowiec w fitoterapii. Cenione są za swój charakterystyczny, słodki zapach, który zawdzięczają olejkom eterycznym. Olejki te stosowane są w przemyśle perfumeryjnym, a także farmaceutycznym. Zawarte w nich składniki aktywne pozytywnie oddziałują na układ trawienny, kondycję stawów oraz nastrój.

Seler uprawiany jest od ponad 2000 lat, głównie ze względu na swoje korzenie i liście. Nasiona selera i ich właściwości znane są dobrze na Dalekim Wschodzie. Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje je w przypadku przeziębienia i grypy, retencji wody, osłabionego trawienia, chorób wątroby oraz w bólach reumatycznych.


NASIONA SELERADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Nasiona selera wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Napar z nasion selera poprawia procesy trawienne i pracę jelit oraz przynosi ulgę w przypadku niestrawności, wzdęć i zgagi.
  • W medycynie tradycyjnej nasiona selera stanowią wsparcie dla stawów dotkniętych stanem zapalnym bądź odkładaniem się związków moczanowych w torebce stawowej.
  • Nasiona selera wykazują ponadto lekkie działanie uspokajające. Korzystnie wpływają na układ nerwowy i nastrój. Mogą także obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
  • Bardzo ciekawą cechą nasion selera jest ich zdolność do zwiększania ukrwienia stref erogennych, co może poskutkować efektem afrodyzyjnym.


SKŁAD


Nasiona selera zwyczajnego (Apium graveolens) 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Do bioaktywnych związków zawartych w nasionach selera należą flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i kwas linolenowy z grupy n-6.


SELER NASIONADAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Kulinarnie:

Nasiona selera warto wykorzystać w kuchni. Gotowanie wydobywa z nich słodycz i łagodzi gorzki posmak. Można je dodawać do zup i bulionów, sosów, gulaszów i potraw mięsnych, szczególnie na bazie wołowiny lub kurczaka. Pasują także do sałatek i marynat. Są ciekawym dodatkiem do domowego chleba, wędlin i kiełbas. Zmielone nasiona mogą posłużyć jako przyprawa do soku pomidorowego lub drinka krwawa Mary.

W północnych Indiach nasiona selera są popularnym składnikiem potraw typu curry i sosów chutney. Dobrze komponują się z imbirem, sosem sojowym, kurkumą, szałwią i kminkiem.


Napar:

1 łyżkę nasion, najlepiej rozdrobnionych, zalać szklanką wrzącej wody i parzyć 30 minut pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie.


Odwar:

1 lub 2 łyżki nasion można również wsypać do niewielkiego garnka z wrzącą wodą i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Wodę można uzupełnić i zagotować napar ponownie. Należy wypijać zawsze gorący napar.


SYNERGIA


Napar z nasion selera z dodatkiem gwajakowca lekarskiego skuteczniej pomoże złagodzić bóle stawów.


ŚRODKI OSTROŻNOŚCI


Regularne stosowanie nasion selera może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego osoby stosujące leki hipotensyjne powinny zachować ostrożność i obserwować stan swojego ciśnienia.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Selery zwyczajne (Apium graveolens) należą do rodziny selerowatych. Tworzą kilka odmian: seler typowy (dziki), korzeniowy, naciowy i liściasty. Trzy ostatnie spotykane są prawie wyłącznie w uprawie. Naturalny obszar występowania selera to Europa, Azja Zachodnia, Afryka i Kaukaz. Seler jest rośliną dwuletnią. Osiąga do 1 metra wysokości. Tworzy bulwiasty korzeń, z którego wyrastają liście na długich, nagich łodygach. Liście mają ząbkowane brzegi i składają się z trzech mniejszych listków. Kwiaty selera są bardzo drobne i białe lub jasnożółte, zebrane w baldachowe kwiatostany. Owoc selera to rozłupka.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Seler nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. http://umm.edu
2. http://pl.herbs2000.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. http://www.przyprawowy.pl

***

Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Sprawne jelita, Trawienie
Zastosowanie: Bóle , Odprężenie i nastrój, Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Barbara P., W dniu: 20.08.2020

    Wspaniałe, działa od pierwszego zalania

  • Ocena: (5/5)

    Jarek K., W dniu: 16.02.2020

    Polecam gorąco!

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata P., W dniu: 16.08.2019

    Super

  • Ocena: (5/5)

    Jerzy G., W dniu: 08.03.2019

    Jak zwykle produkt wyśmienity bardzo dobra jakość

  • Ocena: (5/5)

    Teresa, W dniu: 07.12.2017

    Jakość przyprawy bardzo dobra.Polecam. Szybka realizacja zamówienia.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz L., W dniu: 08.04.2016

    Dostawa ok, produktu jeszcze nie stosowałem.

  • Ocena: (5/5)

    MARIA B., W dniu: 08.11.2015

    Szybka dostawa.Dobry kontakt telefoniczny.Nasiona starannie zapakowane.Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK