Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Seler nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Seler nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Seler nasiona
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Apium graveolens

Seler nasiona

  • W magazynie: 87 sztuk
    8,90
    W magazynie: 87 sztuk
    8,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Nasiona selera stosowane są jako przyprawa oraz jako surowiec w fitoterapii. Cenione są za swój charakterystyczny, słodki zapach, który zawdzięczają olejkom eterycznym. Olejki te stosowane są w przemyśle perfumeryjnym, a także farmaceutycznym. Zawarte w nich składniki aktywne pozytywnie oddziałują na układ trawienny, kondycję stawów oraz nastrój.

Seler uprawiany jest od ponad 2000 lat, głównie ze względu na swoje korzenie i liście. Nasiona selera i ich właściwości znane są dobrze na dalekim wschodzie. Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje je w przypadku przeziębienia i grypy, retencji wody, osłabionego trawienia, chorób wątroby oraz w bólach reumatycznych.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Do bioaktywnych związków zawartych w nasionach selera należą flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i kwas linolenowy z grupy n-6.
  • Aktywne związki nasion selera wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Napar z nasion selera poprawia procesy trawienne i pracę jelit oraz przynosi ulgę w przypadku niestrawności, wzdęć i zgagi.
  • W medycynie tradycyjnej nasiona selera stanowią wsparcie w walce z bólem stawów spowodowanym stanem zapalnym bądź odkładaniem się związków moczanowych w torebce stawowej.
  • Składniki obecne w nasionach selera wykazują ponadto lekkie działanie uspokajające. Korzystnie wpływają na układ nerwowy i nastrój. Mogą także obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.


SKŁAD

Nasiona selera zwyczajnego 100% (Seminis Apii graveolentis). Surowiec najwyższej jakości.


SELER NASIONA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Seler herbata:

  • Napar

1 łyżkę nasion, najlepiej rozdrobnionych, zalać szklanką wrzącej wody i parzyć 30 minut pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie.

  • Odwar

1 lub 2 łyżki nasion można również wsypać do niewielkiego garnka z wrzącą wodą i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Wodę można uzupełnić i zagotować napar ponownie. Należy wypijać zawsze gorący napar.


Inne sposoby użycia:

  • Kulinarnie

Nasiona selera warto wykorzystać w kuchni. Gotowanie wydobywa z nich słodycz i łagodzi gorzki posmak. Można je dodawać do zup i bulionów, sosów, gulaszów i potraw mięsnych, szczególnie na bazie wołowiny lub kurczaka. Pasują także do sałatek i marynat. Są ciekawym dodatkiem do domowego chleba, wędlin i kiełbas. Zmielone nasiona mogą posłużyć jako przyprawa do soku pomidorowego lub drinka krwawa Mary.

W północnych Indiach nasiona selera są popularnym składnikiem potraw typu curry i sosów chutney. Dobrze komponują się z imbirem, sosem sojowym, kurkumą, szałwią i kminkiem.


SYNERGIA

Napar z nasion selera z dodatkiem gwajakowca lekarskiego skuteczniej pomoże złagodzić bóle stawów.


ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Regularne stosowanie nasion selera może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego osoby stosujące leki hipotensyjne powinny zachować ostrożność i obserwować stan swojego ciśnienia.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Selery zwyczajne (Apium graveolens) należą do rodziny selerowatych. Tworzą kilka odmian: seler typowy (dziki), korzeniowy, naciowy i liściasty. Trzy ostatnie spotykane są prawie wyłącznie w uprawie. Naturalny obszar występowania selera to Europa, Azja Zachodnia, Afryka i Kaukaz. Seler jest rośliną dwuletnią. Osiąga do 1 metra wysokości. Tworzy bulwiasty korzeń, z którego wyrastają liście na długich, nagich łodygach. Liście mają ząbkowane brzegi i składają się z trzech mniejszych listków. Kwiaty selera są bardzo drobne i białe lub jasnożółte, zebrane w baldachowe kwiatostany. Owoc selera to rozłupka.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Seler nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


BIBLIOGRAFIA

1. http://umm.edu
2. http://pl.herbs2000.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. http://www.przyprawowy.pl

***

Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Indie
Zdrowie: Sprawne jelita, Trawienie
Choroba: Reumatyzm, zwyrodnienia
Zastosowanie: Bóle , Nastrój, Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Teresa, W dniu: 07.12.2017

    Jakość przyprawy bardzo dobra.Polecam. Szybka realizacja zamówienia.

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz L., W dniu: 08.04.2016

    Dostawa ok, produktu jeszcze nie stosowałem.

  • Ocena: (5/5)

    MARIA B., W dniu: 08.11.2015

    Szybka dostawa.Dobry kontakt telefoniczny.Nasiona starannie zapakowane.Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.