Nanga

Seler nasiona

Bestsellery
Apium graveolensStymuluje wydzielanie soków trawiennych i żółci. Działa moczopędnie. Zwiększa ukrwienie i wrażliwość stref erogennych.
8,90 zł
  • Cena za 100g:8,90 zł
Wybierz opcję
Seler nasiona
Seler nasiona
Seler nasiona
Seler nasiona
Seler nasiona
Seler nasiona
Seler nasiona
Seler nasiona

Opis produktu

Seler – nasiona (przyprawa)

Nasiona selera stosowane są jako przyprawa oraz jako surowiec w fitoterapii. Cenione są za swój charakterystyczny, słodki zapach, który zawdzięczają olejkom eterycznym. Olejki te stosowane są w przemyśle perfumeryjnym, a także farmaceutycznym. Zawarte w nich składniki aktywne pozytywnie oddziałują na układ trawienny, kondycję stawów oraz nastrój.

Seler uprawiany jest od ponad 2000 lat, głównie ze względu na swoje korzenie i liście. Nasiona selera i ich właściwości znane są dobrze na Dalekim Wschodzie. Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje je w przypadku przeziębienia i grypy, retencji wody, osłabionego trawienia, chorób wątroby oraz w bólach reumatycznych.


NASIONA SELERADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Nasiona selera wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Napar z nasion selera poprawia procesy trawienne i pracę jelit oraz przynosi ulgę w przypadku niestrawności, wzdęć i zgagi.
  • W medycynie tradycyjnej nasiona selera stanowią wsparcie dla stawów dotkniętych stanem zapalnym bądź odkładaniem się związków moczanowych w torebce stawowej.
  • Nasiona selera wykazują ponadto lekkie działanie uspokajające. Korzystnie wpływają na układ nerwowy i nastrój. Mogą także obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
  • Bardzo ciekawą cechą nasion selera jest ich zdolność do zwiększania ukrwienia stref erogennych, co może poskutkować efektem afrodyzyjnym.


SKŁAD


Nasiona selera zwyczajnego (Apium graveolens) 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Do bioaktywnych związków zawartych w nasionach selera należą flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i kwas linolenowy z grupy n-6.


SELER NASIONADAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Kulinarnie:

Nasiona selera warto wykorzystać w kuchni. Gotowanie wydobywa z nich słodycz i łagodzi gorzki posmak. Można je dodawać do zup i bulionów, sosów, gulaszów i potraw mięsnych, szczególnie na bazie wołowiny lub kurczaka. Pasują także do sałatek i marynat. Są ciekawym dodatkiem do domowego chleba, wędlin i kiełbas. Zmielone nasiona mogą posłużyć jako przyprawa do soku pomidorowego lub drinka krwawa Mary.

W północnych Indiach nasiona selera są popularnym składnikiem potraw typu curry i sosów chutney. Dobrze komponują się z imbirem, sosem sojowym, kurkumą, szałwią i kminkiem.


Napar:

1 łyżkę nasion, najlepiej rozdrobnionych, zalać szklanką wrzącej wody i parzyć 30 minut pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie.


Odwar:

1 lub 2 łyżki nasion można również wsypać do niewielkiego garnka z wrzącą wodą i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Wodę można uzupełnić i zagotować napar ponownie. Należy wypijać zawsze gorący napar.


SYNERGIA


Napar z nasion selera z dodatkiem gwajakowca lekarskiego skuteczniej pomoże złagodzić bóle stawów.


ŚRODKI OSTROŻNOŚCI


Regularne stosowanie nasion selera może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego osoby stosujące leki hipotensyjne powinny zachować ostrożność i obserwować stan swojego ciśnienia.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Selery zwyczajne (Apium graveolens) należą do rodziny selerowatych. Tworzą kilka odmian: seler typowy (dziki), korzeniowy, naciowy i liściasty. Trzy ostatnie spotykane są prawie wyłącznie w uprawie. Naturalny obszar występowania selera to Europa, Azja Zachodnia, Afryka i Kaukaz. Seler jest rośliną dwuletnią. Osiąga do 1 metra wysokości. Tworzy bulwiasty korzeń, z którego wyrastają liście na długich, nagich łodygach. Liście mają ząbkowane brzegi i składają się z trzech mniejszych listków. Kwiaty selera są bardzo drobne i białe lub jasnożółte, zebrane w baldachowe kwiatostany. Owoc selera to rozłupka.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Seler nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://umm.edu
2. http://pl.herbs2000.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. http://www.przyprawowy.pl



Właściwości

Opinie (16)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more