Seler – nasiona (przyprawa)
Nasiona selera stosowane są jako przyprawa oraz jako surowiec w fitoterapii. Cenione są za swój charakterystyczny, słodki zapach, który zawdzięczają olejkom eterycznym. Olejki te stosowane są w przemyśle perfumeryjnym, a także farmaceutycznym. Zawarte w nich składniki aktywne pozytywnie oddziałują na układ trawienny, kondycję stawów oraz nastrój.
Seler uprawiany jest od ponad 2000 lat, głównie ze względu na swoje korzenie i liście. Nasiona selera i ich właściwości znane są dobrze na Dalekim Wschodzie. Medycyna ajurwedyjska wykorzystuje je w przypadku przeziębienia i grypy, retencji wody, osłabionego trawienia, chorób wątroby oraz w bólach reumatycznych.
NASIONA SELERA – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Nasiona selera wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Napar z nasion selera poprawia procesy trawienne i pracę jelit oraz przynosi ulgę w przypadku niestrawności, wzdęć i zgagi.
- W medycynie tradycyjnej nasiona selera stanowią wsparcie dla stawów dotkniętych stanem zapalnym bądź odkładaniem się związków moczanowych w torebce stawowej.
- Nasiona selera wykazują ponadto lekkie działanie uspokajające. Korzystnie wpływają na układ nerwowy i nastrój. Mogą także obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.
- Bardzo ciekawą cechą nasion selera jest ich zdolność do zwiększania ukrwienia stref erogennych, co może poskutkować efektem afrodyzyjnym.
SKŁAD
Nasiona selera zwyczajnego (Apium graveolens) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Do bioaktywnych związków zawartych w nasionach selera należą flawonoidy, kumaryny, olejki eteryczne i kwas linolenowy z grupy n-6.
SELER NASIONA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Kulinarnie:
Nasiona selera warto wykorzystać w kuchni. Gotowanie wydobywa z nich słodycz i łagodzi gorzki posmak. Można je dodawać do zup i bulionów, sosów, gulaszów i potraw mięsnych, szczególnie na bazie wołowiny lub kurczaka. Pasują także do sałatek i marynat. Są ciekawym dodatkiem do domowego chleba, wędlin i kiełbas. Zmielone nasiona mogą posłużyć jako przyprawa do soku pomidorowego lub drinka krwawa Mary.
W północnych Indiach nasiona selera są popularnym składnikiem potraw typu curry i sosów chutney. Dobrze komponują się z imbirem, sosem sojowym, kurkumą, szałwią i kminkiem.
Napar:
1 łyżkę nasion, najlepiej rozdrobnionych, zalać szklanką wrzącej wody i parzyć 30 minut pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie.
Odwar:
1 lub 2 łyżki nasion można również wsypać do niewielkiego garnka z wrzącą wodą i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Wodę można uzupełnić i zagotować napar ponownie. Należy wypijać zawsze gorący napar.
SYNERGIA
Napar z nasion selera z dodatkiem gwajakowca lekarskiego skuteczniej pomoże złagodzić bóle stawów.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Regularne stosowanie nasion selera może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego osoby stosujące leki hipotensyjne powinny zachować ostrożność i obserwować stan swojego ciśnienia.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Selery zwyczajne (Apium graveolens) należą do rodziny selerowatych. Tworzą kilka odmian: seler typowy (dziki), korzeniowy, naciowy i liściasty. Trzy ostatnie spotykane są prawie wyłącznie w uprawie. Naturalny obszar występowania selera to Europa, Azja Zachodnia, Afryka i Kaukaz. Seler jest rośliną dwuletnią. Osiąga do 1 metra wysokości. Tworzy bulwiasty korzeń, z którego wyrastają liście na długich, nagich łodygach. Liście mają ząbkowane brzegi i składają się z trzech mniejszych listków. Kwiaty selera są bardzo drobne i białe lub jasnożółte, zebrane w baldachowe kwiatostany. Owoc selera to rozłupka.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Seler nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. http://umm.edu
2. http://pl.herbs2000.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. http://www.przyprawowy.pl