Arthrospira platensis

Spirulina w tabletkach 500 mg

Jest źródłem szerokiej gamy witamin i składników mineralnych. Ułatwia życie alergikom. Odtruwa organizm.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 195 sztuk
    24,90
    W magazynie: 195 sztuk
    24,90
    W magazynie: 0 sztuk
    45,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta Polska).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Tabletki ze spiruliny

To wygodna alternatywa dla spiruliny w proszku. Powstają w wyniku sprasowania sproszkowanej spiruliny. Jest to produkt odpowiedni dla wegan.

Spirulina zaliczana jest współcześnie do tak zwanej żywności funkcjonalnej, czyli mającej działanie prozdrowotne. Spirulina to niezwykle bogate źródło substancji odżywczych. Zawiera dużo bioprzyswajalnego, pełnowartościowego białka (60-70% suchej masy), witamin (prowitaminę A, B1, B2, B3, C, D, E), tłuszczów (m.in. kwas γ-linolenowy (GLA)) oraz mikroelementów takich jak: żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez i selen, a także inne składniki aktywne. Spirulina zawiera najwięcej białka spośród wszystkich znanych produktów naturalnych [5], dlatego szczególnie polecana jest osobom na diecie bezmięsnej (weganie, wegetarianie).

Warto podkreślić, że spirulina nie zawiera w swoim składzie aktywnej witaminy B12, a jedynie jej nieaktywny analog – pseudowitaminę B12, która nie wpływa jednak na przyswajalność właściwej formy witaminy B12 [5].

W połowie lat 70., ze względu na obfitość substancji odżywczych zawartych w spirulinie, organizacje międzyrządowe powołane do walki z głodem i niedożywieniem na świecie ogłosiły program IIMSAM w celu promowania spiruliny jako wartościowego produktu żywieniowego [1]. Od tamtej pory pojawiło się bardzo wiele publikacji i badań dotyczących wpływu spiruliny na zdrowie ludzi i zwierząt.

Oprócz właściwości odżywczych, spirulina wykazuje także korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Przywraca naturalną równowagę w poziomie cholesterolu LDL i trójglicerydów. Szczególnie zaleca się ją osobom mającym problemy z metabolizmem tłuszczów – np. zagrożonym miażdżycą.



SPIRULINADZIAŁANIE

  • Stanowi bogate źródło białka, witamin i minerałów

Spirulina zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane w pożywieniu. Zawartość wysokowartościowego i dobrze przyswajalnego białka w spirulinie jest rekordowa – trzykrotnie przewyższa ilość białka znajdującego się w mięsie. Ponadto zawiera całą gamę witamin, tłuszczów oraz mikroelementów (wymienione na początku opisu). Ze względu na ogromne bogactwo korzyści jakich dostarcza, planuje się wykorzystanie spiruliny w długoterminowych misjach kosmicznych, np. podczas ekspedycji na Marsa [7], a także uważa się, że stanowi ona nadzieję na rozwiązanie problemu niedożywienia i głodu na świecie [1].

  • Aktywność antyoksydacyjna spiruliny

Dzięki zawartości fikocyjanobiliny, która naśladuje działanie bilirubiny pełniącej u ssaków rolę ważnego antyoksydantu w osoczu krwi i błonach komórkowych, spirulina również wywiera istotny wpływ przeciwutleniający. Wpływa ochronnie na układ krążenia i komórki układu nerwowego (neuroprotekcja) [1,5].

  • Układ odpornościowy i oczyszczanie z toksyn

Spirulina wywiera modulujący wpływ na układ odpornościowy, wspiera jego prawidłowe funkcjonowanie i działa ogólnie wzmacniająco. Udowodniono jej korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit, a także oczyszczający wpływ na organizm. Efekty detoksykujące (oczyszczanie z metali ciężkich, toksyn środowiskowych) wydają się być nieco mniej spektakularne niż w przypadku chlorelli, jednak są wciąż bardzo istotne.

  • Inne właściwości prozdrowotne:

- wpływa korzystnie na metabolizm tłuszczów,
- zwiększa wytrzymałość mięśni,
- zwiększa aktywność komórek odpornościowych NK.


SKŁAD


1 tabletka zawiera 500 mg spiruliny.

Czysta, sprasowana spirulina 100% . Bez dodatku wypełniaczy, barwników, substancji pomocniczych i poślizgowych.

Opakowanie zawiera 200 lub 400 tabletek.


Wartość odżywcza na 100 g spiruliny:

Wartość energetyczna 361kcal (1526 kJ)/100 g
Białko 65g
Tłuszcz 4,6g
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,3mg
Węglowodany 14g
– w tym cukry <1g
Sól 4,2g
Żelazo 28,5mg (204% RDA*)
Magnez 195mg (52% RDA)
Potas 1363mg (68% RDA)
Cynk 2mg (20% RDA)
Wit. B1 2,4mg (218% RDA)
Wit. B2 3,7mg (264% RDA)
Niacyna 12,8mg (80% RDA)
Kwas pantotenowy (B5) 3,5mg (58% RDA)
Wit. B6 0,36mg (26% RDA)
Wit. A 2081µg (260% RDA)
Wit. E 5mg (42% RDA)
Wit. K 25,5µg (510% RDA)

RDA – Recommended Daily Amount = zalecane dzienne spożycie.


SPOSÓB UŻYCIA


3 razy dziennie po 1 tabletce.

Suplement diety.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.


PRZECIWWSKAZANIA


Choroby autoimmunologiczne, fenyloketonuria (spirulina zawiera aminokwas fenyloalaninę, który nie powinien być przyjmowany przez osoby chore na fenyloketonurię), wystąpienie nadwrażliwości.


PRZECHOWYWANIE

Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię w naszym laboratorium.

Do kapsułek Spirulina dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1.Deng, R., and Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae spirulina. Cardiovascular Therapeutics 28.
2. Hosseini, S. M., Khosravi-Darani, K., and Mozafari, M. R. (2013). Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini reviews in medicinal chemistry 13, 1231-7
3. Kulshreshtha, A., Zacharia, A. J., Jarouliya, U., Bhadauriya, P., Prasad, G. B. K. S., and Bisen, P. S. (2008). Spirulina in health care management. Current pharmaceutical biotechnology 9, 400-405.
4. Mao, T. K., Van de Water, J., and Gershwin, M. E. (2005). Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients. Journal of medicinal food 8, 27-30.
5. Sotiroudis, T. G., and Sotiroudis, G. T. (2013). Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food supplement. In Journal of the Serbian Chemical Society, pp. 395-405.
6. Różański, H., http://luskiewnik.strefa.pl [dostęp: 27.04.2016r]
7. http://www.esa.int



Kraj pochodzenia: Chiny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: oczyszczanie organizmu

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Piotr M., W dniu: 04.07.2021

    Wysoka jakość i bardzo korzystne działanie. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Stanisława G., W dniu: 15.11.2020

    Bardzo długo już ja kupuje minimum 2 lata i jestem bardzo zadowolona.

  • Ocena: (5/5)

    Adrian K., W dniu: 08.09.2020

    Super jakość

  • Ocena: (5/5)

    Stanisława G., W dniu: 23.08.2020

    Dobra jakość za odpowiednią cenę , kupuje już 5 raz co świadczy że jestem zadowolona

  • Ocena: (5/5)

    Zbigniew S., W dniu: 17.04.2020

    Zdecydowanie polecam

  • Ocena: (5/5)

    Adrian K., W dniu: 10.04.2020

    Prosty i wygodny sposób na odżywienie organizmu , polecam

  • Ocena: (5/5)

    ALEKSANDRA W., W dniu: 05.04.2020

    polecam

  • Ocena: (5/5)

    Felicja K., W dniu: 24.03.2020

    Jestem zadowolona

  • Ocena: (5/5)

    Wiesław Z., W dniu: 28.02.2020

    super

  • Ocena: (5/5)

    Tadeusz L., W dniu: 29.08.2019

    Uzupełnienie leczenia boreliozy

  • Ocena: (5/5)

    Magda L., W dniu: 04.08.2019

    Super produkt, czysty i bez zbędnych dodatków

  • Ocena: (5/5)

    Alicja D., W dniu: 10.07.2019

    Produkt spelnil moje oczekiwania,na rezultaty dzialania poczekam Pozdrawiam

  • Ocena: (5/5)

    Tomasz Z., W dniu: 24.05.2019

    ok

  • Ocena: (5/5)

    Aneta B., W dniu: 10.02.2019

    Dopiero zaczelam stosowac nie mam jeszcze zdania

  • Ocena: (3/5)

    Arkadiusz D., W dniu: 13.04.2018

    Data przydatności nie powala 6 m-cy

  • Ocena: (5/5)

    Marta, W dniu: 17.01.2018

    spirulina jest ohydna w smaku, bardzo dobrze że powstała wersja w tabletkach. po kilku tygodniach zauważyłam bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie jelit

  • Ocena: (5/5)

    ALEKSANDRA W., W dniu: 26.05.2017

    "tabletki" to jest to- wygoda i prostota!

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 29.10.2015

    Dla mnie na pierwszym miejscu wśród 'superfoods'(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK