Pszenica – ziele
Trawa pszeniczna to nic innego jak młode listki pszenicy, które pojawiają się nad ziemią zaraz po wykiełkowaniu rośliny z ziarna. Listki te, podobnie jak kiełki, to skarbnica zdrowia obfitująca w szereg witamin, minerałów i związków aktywnych, niezbędnych dla rozwoju młodej rośliny.
Trawa pszeniczna podbija rynki zdrowej żywności jako nowy superfood. I nie bez powodu, gdyż podobnie jak młody jęczmień, moringa czy algi, obfituje w związki czynne o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki którym opóźnia procesy starzenia się i poprawia kondycję narządów dotkniętych stanem zapalnym.
Trawę pszeniczną charakteryzuje wysoka zawartość chlorofilu – zielonego barwnika, który potrzebny jest roślinom do przeprowadzania fotosyntezy. Nie marnuje się on także w organizmie ludzkim, a wręcz bardzo pozytywnie na niego wpływa. Ostrzegamy jednak przed wieloma mitami, które wokół niego powstały – chlorofil nie jest odpowiednikiem ludzkiej krwi, nie dostarcza naszemu organizmowi tlenu i nie leczy raka. Prawdą jest jednak to, że jest potężnym antyoksydantem, co w skrócie oznacza, że hamuje procesy starzenia się organizmu, a także to, że jego cząsteczka jest strukturalnie podobna do cząsteczki hemoglobiny z tą różnicą, że zamiast żelaza występuje w niej magnez. Nie oznacza to jednak, że chlorofil poprawia jakość krwi. Inną jego zaletą jest to, że z łatwością wiąże się z cząsteczkami metali ciężkich, a także z toksynami (takimi jak alfatoksyny bądź pochodne dymu tytoniowego), tworząc łatwo wydalany z organizmu kompleks, sprzyjając tym samym tzw. detoksykacji.
TRAWA PSZENICZNA – DZIAŁANIE
- Codzienna suplementacja trawy pszenicznej wspiera prawidłowy metabolizm: korzystnie wpływa na poziom cholesterolu całkowitego i triglicerydów [1], a także pomaga utrzymać zdrowy poziom glukozy oraz insuliny we krwi [2].
- Trawa pszeniczna, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich, toksyn i zanieczyszczeń spowodowanych paleniem tytoniu, a także obniża ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym [3].
- Stymuluje układ odpornościowy [3].
- Poprawia zapach z ust [4].
- Badania kliniczne z udziałem pacjentów na chemioterapii wykazały, że stosowanie trawy pszenicznej równolegle z chemioterapią podnosi jej korzystne efekty, a także redukuje skutki uboczne [5].
TRAWA PSZENICZNA – ZASTOSOWANIE
W celu wzbogacenia codziennej diety we flawonoidy, chlorofil i enzymy.
SKŁAD
Trawa pszeniczna 100% (Triticum aestivum). Najwyższa jakość!
TRAWA PSZENICZNA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Ziele pszenicy mielone:
1 łyżeczka dwa razy dziennie. Proszek dodaj do koktajlu lub wymieszaj z wodą. Nie dodawaj do posiłków lub płynów gorących, aby nie tracić wartości odżywczych.
Ziele pszenicy cięte:
Cięte ziele pszenicy przeznaczone jest do karmienia domowych gryzoni :)
SYNERGIA
Młody jęczmień, ziele owsa, spirulina, chlorella.
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na pszenicę lub gluten.
DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE:
Czasami mogą pojawić się zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Aby ich uniknąć, spożywaj trawę pszeniczną do lub po posiłku.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Uprawiana jest na całym świecie. Tworzy źdźbła o wysokości do 150 cm, na których umiejscowione są długie, cienkie i szorstkie liście. Na szczycie źdźbeł powstają kłosy złożone z tzw. kłosków, które u zbóż są odpowiednikami kwiatostanów. Owocami pszenicy są ziarniaki, czyli jednonasienne niełupki, które można wyłuskać z kłosków kiedy dojrzeją.
ŹRÓDŁA
1. Impact of Wheatgrass (Triticum aestivum L.) Supplementation on Atherogenic Lipoproteins and Menopausal Symptoms in Hyperlipidemic South Asian Women – A Randomized Controlled Study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
2. Hypoglycaemic role of wheatgrass and its effect on carbohydrate metabolic enzymes in type II diabetic rats. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
3. https://www.researchgate.net
4. What are the benefits of chlorophyll? https://www.medicalnewstoday.com
5. The Medical Use of Wheatgrass: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
6. Wheatgrass. https://en.wikipedia.org