Triphala ekstrakt 100 kapsułek x 500 mg
:fill(white)/7cff7e80ed6524761a2652b4841945b2.jpg)
:fill(white)/7cff7e80ed6524761a2652b4841945b2.jpg)
Triphala – kapsułki
Triphala to mieszanka ajurwedyjska opracowana około 1000 lat temu w Indiach. W jej skład wchodzą trzy owoce: amla, bhibitaki i haritaki, które najpierw suszy się i mieli, a potem łączy w równych proporcjach. Znajdziemy je bez trudu podróżując po Indiach, ponieważ występują tam powszechnie. Każdy z nich obfituje w taniny, które są najważniejszym składnikiem bioaktywnym triphali. Dzięki nim triphala pozytywnie wpływa na zdrowie jelit, metabolizm, system immunologiczny, wątrobę i układ nerwowy.
Należy podkreślić, że ekstrakt z triphali wykazuje nieco inny profil działania niż triphala w proszku. Jest to spowodowane tym, że skoncentrowana triphala zawiera więcej związków czynnych w mniejszej porcji. Jednocześnie przez to, że porcja jest objętościowo mniejsza, dostarcza nam mniej błonnika, który obecny jest w twardych łupinach owocu barro i haritaki, a także w owocach amla.
A zatem ekstrakt działa mniej prebiotycznie i odżywczo na korzystną mikroflorę jelitową niż proszek, ale za to intensywniej oddziałuje na gospodarkę glukozy i cholesterolu, odporność, zdrowie wątroby i układ nerwowy. Wpływ na pracę jelit w obu przypadkach pozostaje tak samo pozytywny.
Triphala ceniona jest ponadto za efekt równoważący wszystkie trzy dosze, które według filozofii Ajurwedy są zbiorami określonych cech psycho-fizycznych człowieka, takich jak np. sylwetka, metabolizm czy temperament. Wyróżniamy doszę vata, pitta i kapha. Każdy z nas posiada cechy każdej z nich, ale w różnym stopniu nasilenia. Zwykle mamy jedną doszę dominującą i dwie niedominujące. Ajurweda mówi, że dążenie do zbalansowania wszystkich trzech doszy jest kluczem do dobrego zdrowia. Na balans ten wpływa przede wszystkim styl życia, ale też zioła i ich kompozycje stosowane w medycynie ajurwedyjskiej.

TRIPHALA EKSTRAKT – DZIAŁANIE
- Ekstrakt z triphali, dzięki wysokiej zawartości tanin, reguluje ruchy jelit. Pobudza i delikatnie przeczyszcza jelita, gdy są „leniwe” i spowalnia je, gdy pracują nadmiernie.
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Wspiera też prawidłowe wydzielanie i działanie insuliny.
- Pomaga utrzymać cholesterol i triglicerydy na odpowiednim poziomie. Obecne w triphali fitosterole hamują wchłanianie cholesterolu w jelitach i zwiększają jego wydalanie z ustroju.
- Wspiera system immunologiczny i wspomaga jego reakcje obronne w okresie zwiększonego narażenia na infekcje, np. jesienią i zimą.
- Chroni wątrobę przed działaniem szkodliwych substancji, takich jak alkohol czy leki.
- Pozytywnie wpływa na układ nerwowy: łagodzi napięcie, podnosi nastrój i wspiera umiejętności kognitywne.
[1, 2]

ZASTOSOWANIE
- dla zdrowia jelit
- jako wsparcie metabolizmu glukozy i cholesterolu
- jako wzmocnienie odporności
- w celu ochrony wątroby
- jako wsparcie dla systemu nerwowego

SKŁAD
1 kapsułka zawiera 500 mg ekstraktu z triphali standaryzowanego na 40% tanin. Kapsułka celulozowa – odpowiednia dla wegan.
- ekstrakt z owoców amla (Emblica officinalis)
- ekstrakt z owoców bhibitaki (Terminalia bellirica)
- ekstrakt z owoców haritaki (Terminalia chebula)

SPOSÓB UŻYCIA
1 kapsułka dwa razy dziennie pomiędzy posiłkami. Jeśli odczujesz problemy żołądkowo-jelitowe, stosuj kapsułki razem z posiłkiem.
Zalecana dzienna porcja (2 kapsułki) = 1000 mg ekstraktu z triphali.
Suplement diety. Nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Chroń przed światłem i wilgocią. Przechowuj w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, wystąpienie nadwrażliwości.

ŹRÓDŁA
1. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Immunomodulatory Effects of Triphala and its Individual Constituents: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov