Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Marcin S., W dniu: 01.12.2019
Bardzo dobry żeń-szeń. Kupuję od dłuższego czasu, efekt pozytywny.
Żeń szeń biały to ten sam gatunek, co żeń-szeń czerwony, czyli Panax ginseng. Różnica polega na tym, że korzeń żeń-szenia czerwonego po zebraniu i pokrojeniu poddaje się działaniu gorącej pary wodnej, dzięki czemu zyskuje on swój charakterystyczny, czerwony kolor. Do tego nie pozbawia się go skórki. Żeń szeń biały natomiast obiera się ze skórki i suszy na słońcu zaraz po zbiorach. Sposób obróbki żeń szenia w istotny sposób wpływa na jego skład chemiczny i działanie.
Właściwości prozdrowotne:
Oba rodzaje żeń-szenia działają adaptogennie i przeciwzapalnie, wzmacniają organizm, redukują zmęczenie, poprawiają krążenie krwi i podnoszą odporność.
Żeń szeń czerwony zawiera wysoką ilość aktywnych saponin (ginsenozydów) i znany jest ze swojego działania stymulującego. Działa intensywnie, podnosi tętno i ciśnienie krwi. Wyostrza koncentrację i zmysły, poprawia nastrój, dodaje energii i motywacji do działania.
Żeń szeń biały z kolei zawiera mniej aktywnych saponin i posiada nieco inny profil chemiczny. Dzięki temu jego działanie jest łagodniejsze. Nie stymuluje tak bardzo jak czerwony i nie podnosi ciśnienia krwi, dlatego może być stosowany przez osoby z nadciśnieniem, podatne na stres i mające problemy z zasypianiem [1].
To, co szczególnie wyróżnia żeń-szeń biały, to pozytywny wpływ na nastrój, profil lipidowy i układ sercowo naczyniowy. Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że żeń-szeń biały podnosi poziom serotoniny w mózgu, pomaga unormować poziom cholesterolu i poprawia kondycję naczyń krwionośnych [2, 3, 4].
Żeń szeń biały (Panax ginseng) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Odwar (korzeń cięty):
1-2 łyżeczki korzenia zalać szklanką wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu 10-15 minut. Pić rano i w południe po pół szklanki lub po jednej szklance.
Napar (korzeń mielony):
Pół łyżeczki mielonego korzenia zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 1-2 razy dziennie, najlepiej w pierwszej połowie dnia.
Nalewka
Cięty korzeń zalać alkoholem 40-60% w proporcji 1:5. Odstawić na 4 tygodnie, co jakiś czas wstrząsnąć. Na koniec przecedzić. Stosować po jednej łyżeczce (5 ml) 1-2 razy dziennie.
Nie stosować wieczorem – żeń-szeń może utrudnić zasypianie.
Po dwóch miesiącach stosowania żeń-szenia zaleca się zrobić przerwę na 1-2 miesiące, potem można wznowić stosowanie.
Miłorząb japoński i guarana wzmacniają pozytywne oddziaływanie żeń-szenia na funkcje kognitywne.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę. Nie podawać dzieciom.
Żeń-szeń (Panax ginseng) należy do rodziny araliowatych. Występuje naturalnie w Chinach, Korei i Japonii, a także na dalekim wschodzie Rosji. Wykształca charakterystyczny korzeń, często przypominający człowieka. Nad ziemią tworzy trójpalczaste liście i kwiatostany zebrane w baldachy złożone.
1. The Difference between White and Red Ginseng: Variations in Ginsenosides and Immunomodulation. https://openaccess.leidenuniv.nl
2. White Ginseng Ameliorates Depressive Behavior and Increases Hippocampal 5-HT Level in the Stressed Ovariectomized Rats. https://www.hindawi.com
3. Hypolipidemic and Antioxidant Properties of Phenolic Compound-Rich Extracts from White Ginseng (Panax ginseng) in Cholesterol-Fed Rabbits. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. Effects of Korean White Ginseng (Panax Ginseng C.A. Meyer) on Vascular and Glycemic Health in Type 2 Diabetes: Results of a Randomized, Double Blind, Placebo-controlled, Multiple-crossover, Acute Dose Escalation Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. https://pl.wikipedia.org
Część rośliny: | korzeń |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Chiny |
Zdrowie: | Chroniczne zmęczenie |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji |
Krótki opis produktu: | To Panax ginseng, czyli żeń-szeń klasyczny, lecz poddany innej obróbce niż czerwony i przez to łagodniejszy w działaniu. |
Nazwa łacińska: | Panax ginseng |
Ocena: (5/5)
Bardzo dobry żeń-szeń. Kupuję od dłuższego czasu, efekt pozytywny.