Guarana w proszku
- Cena za 100g:25,58 zł
:fill(white)/9415066d38a44c55ca7d2e555090f10a.jpg)
:fill(white)/3f5029f0b4f6a7d63463b4447c9aa0f5.jpg)
:fill(white)/7c99f18bab909613e0dd6bfc2b8d9f31.jpg)
:fill(white)/bf870f454c0abf56b889168f0aefaaf7.jpg)
:fill(white)/2f9b4b94ffbba62d26da522f8bcd5f68.jpg)
:fill(white)/9415066d38a44c55ca7d2e555090f10a.jpg)
:fill(white)/3f5029f0b4f6a7d63463b4447c9aa0f5.jpg)
:fill(white)/7c99f18bab909613e0dd6bfc2b8d9f31.jpg)
:fill(white)/bf870f454c0abf56b889168f0aefaaf7.jpg)
:fill(white)/2f9b4b94ffbba62d26da522f8bcd5f68.jpg)
Guarana w proszku
Guarana (Paullinia cupana) wyróżnia się najwyższą zawartością kofeiny spośród wszystkich roślin na świecie, co czyni ją jednym z najsilniejszych i najpopularniejszych naturalnych stymulantów. Zawartość kofeiny w nasionach guarany wynosi od 4 do 6%. Specjalne warunki uprawy mogą ją podnieść nawet do 7-8%, ale takie nasiona nie są przeznaczone na eksport. Dla porównania, nasiona kawy zawierają 1-2,5% kofeiny, liście yerba mate 0,7-2%, a herbata czarna 2,5-4%.
Nazwa guarana została nadana tej roślinie przez Indian z plemiona Guarani, jednak jako pierwsi zaczęli ją uprawiać i wykorzystywać Indianie Sateré-Maué. Nazywali ją warana, co oznacza dosłownie „owoc jak ludzkie oczy”. Guarana jest pnączem uprawianym w Brazylii, głównie w zachodnim stanie Bahia, do którego należy 80% światowej produkcji. Proszek z nasion guarany powstaje w warunkach naturalnych, a nasiona zbierane są ręcznie.
Guarana w proszku – właściwości
Indianie znają guaranę od wielu stuleci i stosują ją w postaci pasty powstałej z uprażonych i sproszkowanych nasion wymieszanych z wodą. Taka pasta jest następnie wykorzystywana do przygotowania napojów i leków lub dodawana do żywności. W Amazonii guarana stosowana jest tradycyjnie nie tylko w celu pobudzenia ciała i umysłu, ale także do zwalczania chronicznych biegunek ze względu na obecność substancji ściągających (tanin), w przypadku migreny, gorączki oraz w celu poprawy krążenia. Indianie spożywają guaranę podczas kilkudniowych polowań, aby wzmocnić organizm i zabić głód, a także na co dzień, aby utrzymać ciało w doskonałej kondycji, podnieść wydolność fizyczną oraz wzmocnić koncentrację i pamięć.
Świat zachodni poznał guaranę w XIX w., a badania nad jej nasionami rozpoczęto w latach 40. ubiegłego wieku. Medycyna współczesna przekonała się do wysokiej wartości guarany stosunkowo niedawno, weryfikując słuszność tradycyjnych zastosowań. Obecnie guarana staje się coraz bardziej popularna ze względu na swoją skuteczność i brak efektów toksycznych.

GUARANA – DZIAŁANIE
Kofeina obecna w nasionach guarany związana jest z taninami i fenolami, dlatego uwalnia się stopniowo i daje zupełnie inny rodzaj stymulacji niż kawa. Działanie guarany utrzymuje się około 6 godzin. Jest dłuższe i stabilniejsze niż działanie kawy, która pobudza szybko, intensywnie, ale krócej. Guarana nie powoduje też dekoncentracji i niepokoju, które mogą pojawić się po wypiciu mocnej kawy.
Guarana – właściwości:
- długotrwale stymuluje ciało i umysł,
- wyostrza koncentrację, poprawia zdolności uczenia się i zapamiętywania,
- podnosi wydolność fizyczną i intelektualną,
- zmniejsza apetyt i ułatwia kontrolę masy ciała,
- podnosi temperaturę ciała,
- obniża gęstość krwi i wspiera tym samym prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
- pozytywnie wpływa na nastrój.

GUARANA – ZASTOSOWANIE
Chroniczne zmęczenie, obniżenie życiowej energii, wysoka aktywność fizyczna, uprawianie sportu, nauka lub praca umysłowa, roztargnienie, problemy z pamięcią, okres rekonwalescencji, osłabione libido, obniżony nastrój.

SKŁAD
Guarana mielona 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Guarana w naszej ofercie zawiera średnio 4,5-5,5% kofeiny.

GUARANA W PROSZKU – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Dawkowanie zmielonej guarany uzależnione jest od indywidualnej wrażliwości na kofeinę. Typowa dawka mieści się w jednej płaskiej łyżeczce (ok. 2 g), jednak jeśli stosujemy guaranę po raz pierwszy, warto zacząć od mniejszych dawek, np. ½ łyżeczki, i sprawdzić, jak zareaguje nasz organizm.
1 g mielonej guarany to około 50 mg kofeiny.
Przed spożyciem guaranę najlepiej jest wymieszać z ciepłym mlekiem, sokiem, wodą lub jogurtem. Można ją też dodać do smoothie lub owsianki.
Guarany nie należy przyjmować późnym popołudniem i wieczorem – może to spowodować trudności z zasypianiem.
W sporcie, szczególnie wytrzymałościowym, stosuje się ciągłą suplementację niewielkimi dawkami guarany (ok. 0,2 g na dzień). Korzystnie wpływa to na ogólną wytrzymałość i wydolność organizmu.

SYNERGIA
Pobudzenie będzie silniejsze jeśli połączysz guaranę z kawą, żeń-szeniem syberyjskim,yerba mate, kakao i korzeniem maca.
Koncentrację wzmocni liść ginkgo biloba, ziele gotu kola i różeniec górski.

PRZECIWWSKAZANIA
Guarany nie powinny stosować osoby zmagające się z nadciśnieniem, arytmią serca i niewydolnością krążenia.
1 g mielonej guarany to około 50 mg kofeiny. Kobiety w ciąży i karmiące mogą przyjmować do 300 mg kofeiny dziennie.
Działania niepożądane:
Zbyt wysokie dawki guarany mogą spowodować bezsenność, niepokój, kołatanie serca, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, zaparcia.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Paullinia cupana to tropikalne pnącze z rodziny mydleńcowatych. Można je spotkać w Brazylii i w Kolumbii, gdzie rośnie głównie nad Amazonką. Guarana to nazwa zwyczajowa tej rośliny pochodząca od napoju przygotowywanego z jej nasion przez plemię Guarani.
Guarana płoży się lub pnie po drzewach do wysokości 10 m. Jej liście są długie, osiągają do 40 cm długości i składają się z kilku listków o eliptycznym kształcie i lśniącej, ciemnozielonej powierzchni. Od spodu są matowe, a na brzegach ząbkowane. Kwiaty guarany są drobne i białe, składają się z czterech płatków i tworzą grona w kątach liści. Owoce guarany są bardzo charakterystyczne. Tworzą je jaskrawoczerwone, okrągłe torebki wielkości 1 cm, które otaczają pojedyncze nasiona w kolorze czarnym. Nasiona wyłaniające się z torebki otoczone są dodatkowo białą, wewnętrzną warstwą torebki i wyglądem przypominają oczy.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Guarana w proszku, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:


BIBLIOGRAFIA
1. Guaraná’s Journey from Regional Tonic to Aphrodisiac and Global Energy Drink. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. http://www.rain-tree.com
3. https://en.wikipedia.org
4. https://pl.wikipedia.org
5. http://www.guarana.com
6. http://www.fabrykasily.pl