Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum), czyli po prostu anyż lub anyżek, znany był dawniej jako środek łagodzący dolegliwości trawienne oraz wykrztuśny i ułatwiający oddychanie w chorobach dróg oddechowych. Może być stosowany jako przyprawa, ale w Polsce jest to mało popularne. Anyżek wykorzystuje się w produkcji alkoholi, takich jak bułgarski likier mastika i francuski anisetta, bałkańska rakija, polska nalewka anyżówka, kolumbijski aguardiente i bliskowschodni arak.
Początek wykorzystania medycznego i kulinarnego anyżku szacuje się na 4000 lat wstecz. Nasiona te były bardzo cenione w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski sprowadzone zostały w średniowieczu przez mnichów benedyktyńskich.
Nasiona anyżu zawierają substancje, które pobudzają wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i ułatwiają odkrztuszanie oraz oddychanie w dolegliwościach dróg oddechowych, takich jak kaszel, chrypka, nieżyt gardła i krtani oraz katar. Powodują też na rozkurcz oskrzeli i przynoszą ulgę w zapaleniu oskrzeli.
Związki czynne obecne w anyżu pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego poprzez swoje działanie rozkurczowe. Pomagają złagodzić wzdęcia, bóle żołądka i skurcze jelit. Pobudzają wydzielanie enzymów oraz żółci, dzięki czemu przyczyniają się do lepszego trawienia i łagodzą dolegliwości takie jak zgaga, niestrawność i uczucie nadmiernej pełności po posiłku.
Napary z anyżku wspomagają wydzielanie mleka u karmiących matek.
Zewnętrznie:
Anyż biedrzeniec może być stosowany przez dzieci i osoby starsze.
Nasiona anyżku (Pimpinella anisum) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Napar:
I. 1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka. Przykryć, odstawić na 20-30 minut i przecedzić. Można lekko posłodzić miodem. Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki w chorobach dróg oddechowych.
II. W garnku zagotować 1-1,5 litra wody i wsypać 1 łyżkę całych nasion. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Pić gorący napar kilka razy dziennie w przypadku dolegliwości trawiennych. Wodę można kilka razy uzupełniać, pamiętając o tym, żeby za każdym razem doprowadzić ją do wrzenia. Do nasion anyżku można dodać również całe nasiona kminu rzymskiego i/lub nasiona kolendry.
Nalewka:
1 część rozdrobnionych nasion zalać 5 częściami alkoholu 40-70%. Odstawić na 2-3 tygodnie, po czym przecedzić. Zażywać 3-4 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka) rozpuszczone w mleku lub w wodzie z miodem.
Kulinarnie:
Anyż biedrzeniec posiada ciekawy aromat, który warto wykorzystać w kuchni. Nasiona całe lub zmielone wykorzystuje się jako przyprawę do potraw warzywnych i mięsnych oraz sosów. Kilka zmielonych nasion można dodać do ciasta, owsianki lub kawy z mlekiem.
Drogi oddechowe: eukaliptus, nasiona kopru włoskiego, liść babki lancetowatej.
Trawienie: Nasiona kminu rzymskiego i kolendry.
Laktacja: ziarno kozieradki, rutwica lekarska, niepokalanek pospolity.
Nadwrażliwość na roślinę.
Anyż biedrzeniec należy do rodziny selerowatych. Obecnie uprawiany jest szeroko w krajach śródziemnomorskich i w północnej Afryce, a pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. W stanie naturalnym spotyka się go bardzo rzadko. Anyżek to roślina jednoroczna osiągająca do pół metra wysokości. Jego łodyga jest pusta w środku, a liście mają różne kształty w zależności od umiejscowienia na łodydze. Najniższe mają okrągły kształt i ząbkowane brzegi, środkowe są 3-5-sieczne i również ząbkowane, a górne mają kształt pierzasty. Kwiaty anyżku są białe, drobne i złożone z pięciu płatków. Tworzą baldachowe kwiatostany. Owocami anyżku są nasiona znajdujące się w rozłupni o jajowatym lub gruszkowatym kształcie.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Biedrzeniec anyż, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. https://www.doz.pl
2. http://rozanski.li
3. http://www.dobreziola.com
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas