Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Czarny bez owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Czarny bez owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Sambucus nigra

Czarny bez owoc

  • W magazynie: 37 sztuk
    8,90
    W magazynie: 37 sztuk
    8,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Owoce bzu czarnego (Sambuci Fructus) to bogactwo antyoksydantów o pozytywnym wpływie na odporność, układ krążenia i układ pokarmowy. Warto pamiętać o tym, że świeże, szczególnie niedojrzałe owoce spożyte na surowo mogą spowodować poważne zatrucie ze względu na obecność sambunigryny i sambucyny, które zaliczane są do glikozydów cyjanogennych. Obróbka termiczna niszczy te substancje, dlatego owoce ugotowane lub wysuszone są bezpieczne.

Bez czarny (Sambucus nigra) to roślina znajdująca wszechstronne zastosowanie medyczne, kosmetyczne i ozdobne. Wykorzystuje się jej owoce, kwiaty i korę. Czarny bez ceniony jest od bardzo wielu lat i był dawniej otaczany ogromnym szacunkiem. Wierzono, że posiada magiczną moc ochronną, dlatego sadzono go przy domach i noszono amulety wytwarzane z jego drewna.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Owoce bzu czarnego są niezwykle bogate w substancje bioaktywne o działaniu prozdrowotnym. Zawierają antocyjany, które nadają im ciemny kolor, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminę C i witaminy z grupy B oraz pektyny.

Dzięki nim, owoce bzu czarnego:

  • Wspierają naturalną odporność organizmu
  • Pozytywnie wpływają na pracę serca i na układ krążenia
  • Wspomagają detoksykację organizmu poprzez działanie moczopędne i napotne
  • Wspierają prawidłową pracę jelit


SKŁAD

Suszone owoce bzu czarnego 100%.


CZARNY BEZ OWOC DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA

Czarny bez owoc herbata:

  • Napar

1-2 łyżeczki lekko rozgniecionych suszonych owoców zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do naciągnięcia na 10-15 minut.


  • Napar z czarnego bzu, cynamonu i kurkumy

Składniki:
pół litra wody
2 łyżki suszonych owoców bzu czarnego
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
opcjonalnie 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki oprócz miodu umieścić w niewielkim garnku i doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do wystudzenia. Na koniec dodać miód, wymieszać, odcedzić i wypić. Napar można schłodzić i spożywać na zimno.

Inne sposoby użycia:

  • Suszone owoce czarnego bzu nadają naparom przyjemny, delikatnie słodko-kwaśny smak. Warto dodawać je do ulubionych herbat liściastych i ziołowych. Dobrze komponują się z rumiankiem, suszonymi malinami i miętą. Owoce te można wykorzystać również do aromatyzowania alkoholi oraz dodawać do wypieków, naleśników i owsianek.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na owoce bzu czarnego.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Czarny bez należy do rodziny piżmaczkowatych. Nazywany bywa również bzem leczniczym i bzem dzikim. Występuje w całej Europie, a także w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. W Polsce jest pospolity. Czarny bez to rozłożysty krzew dorastający do wysokości 10 m. Jego liście składają się zwykle z 5 mniejszych listków o eliptycznym kształcie i ostrych końcach, których długość wynosi od 3 do 9 cm. Kwiaty bzu czarnego są drobne, białe i złożone z 5 płatków. Tworzą charakterystyczne, płaskie kwiatostany nazywane baldachogronami. Owocami bzu są okrągłe pestkowce w kolorze fioletowo-czarnym, o średnicy 6-8 mm. Wszystkie części bzu czarnego zawierają trującą sambunigrynę i sambucynę.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW

Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Czarny bez owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://farmaceuta-radzi.pl
2. http://klaudynahebda.pl
3. https://wellnessmama.com
4. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: słodki, kwaśny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Sprawne jelita, Zdrowe serce, Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Choroba: Przeziębienie, Grypa
Zastosowanie: Oczyszczanie organizmu

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Adrian L., W dniu: 02.12.2018

    Perfect :)