Bez czarny – owoc suszony
Owoce bzu czarnego (Sambuci Fructus) to bogactwo antyoksydantów o pozytywnym wpływie na odporność, układ krążenia i układ pokarmowy. Warto pamiętać o tym, że świeże, szczególnie niedojrzałe owoce spożyte na surowo mogą spowodować problemy żołądkowe ze względu na obecność sambunigryny i sambucyny, które zaliczane są do glikozydów cyjanogennych. Obróbka termiczna niszczy te substancje, dlatego owoce ugotowane lub wysuszone są bezpieczne.
Bez czarny (Sambucus nigra) to roślina znajdująca wszechstronne zastosowanie medyczne, kosmetyczne i ozdobne. Wykorzystuje się jej owoce, kwiaty i korę. Czarny bez ceniony jest od bardzo wielu lat i był dawniej otaczany ogromnym szacunkiem. Wierzono, że posiada magiczną moc ochronną, dlatego sadzono go przy domach i noszono amulety wytwarzane z jego drewna.
OWOCE CZARNEGO BZU – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Owoce bzu czarnego są niezwykle bogate w substancje bioaktywne o działaniu prozdrowotnym. Zawierają antocyjany, które nadają im ciemny kolor, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminę C i witaminy z grupy B oraz pektyny.
Dzięki nim, owoce bzu czarnego:
- wspierają naturalną odporność organizmu,
- pozytywnie wpływają na funkcjonowanie serca i układu krążenia,
- wspomagają detoksykację organizmu poprzez działanie moczopędne i napotne,
- wspierają prawidłową pracę jelit – mogą ją pobudzić przy zaparciach lub zahamować przy biegunce.

SKŁAD
Czarny bez – owoce suszone 100%.

DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Czarny bez owoce – napar:
1-2 łyżeczki suszonych owoców czarnego bzu zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do naciągnięcia na 10-15 minut. Napar można pić kilka razy dziennie po szklance.
Napar z czarnego bzu, cynamonu i kurkumy:
Składniki:
- pół litra wody
- 2 łyżki suszonych owoców bzu czarnego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- opcjonalnie 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki oprócz miodu umieścić w niewielkim garnku i doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do wystudzenia. Na koniec dodać miód, wymieszać, odcedzić i wypić. Napar można schłodzić i spożywać na zimno.
Jako dodatek:
Suszone owoce czarnego bzu nadają naparom przyjemny, delikatnie słodko-kwaśny smak. Warto dodawać je do ulubionych herbat liściastych i ziołowych. Dobrze komponują się z rumiankiem, suszonymi malinami i miętą. Owoce te można wykorzystać również do aromatyzowania alkoholi oraz dodawać do wypieków, naleśników i owsianek, najlepiej po namoczeniu.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na owoce bzu czarnego.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Czarny bez należy do rodziny piżmaczkowatych. Nazywany bywa również bzem leczniczym i bzem dzikim. Występuje w całej Europie, a także w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. W Polsce jest pospolity. Czarny bez to rozłożysty krzew dorastający do wysokości 10 m. Jego liście składają się zwykle z 5 mniejszych listków o eliptycznym kształcie i ostrych końcach, których długość wynosi od 3 do 9 cm. Kwiaty bzu czarnego są drobne, białe i złożone z 5 płatków. Tworzą charakterystyczne, płaskie kwiatostany nazywane baldachogronami. Owocami bzu są okrągłe pestkowce w kolorze fioletowo-czarnym, o średnicy 6-8 mm. Wszystkie części bzu czarnego zawierają trującą sambunigrynę i sambucynę.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Czarny bez owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.

BIBLIOGRAFIA
1. http://farmaceuta-radzi.pl
2. http://klaudynahebda.pl
3. https://wellnessmama.com
4. https://pl.wikipedia.org
***