Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Mięta pieprzowa liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Mięta pieprzowa liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Mięta pieprzowa liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Mięta pieprzowa liść
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Mentha piperita

Mięta pieprzowa liść

  • W magazynie: -4 sztuk
    5,49
    W magazynie: -4 sztuk
    5,49
    W magazynie: 0 sztuk
    11,75
    W magazynie: 0 sztuk
    22,48
    W magazynie: 0 sztuk
    33,90
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to jedna z najbardziej aromatycznych odmian mięty. Powstała ze skrzyżowania mięty nawodnej (M. aquatica) i zielonej (M. spicata). Mięta znana jest od tysięcy lat i szeroko wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie stosowali miętę na bóle brzucha i niestrawność. Nazwa mięty pochodzi z greckiej mitologii od imienia nimfy Minthe, która spodobała się Hadesowi. Hades zamienił ją w ziele, aby uchronić nimfę od gniewu jego żony, Persefony.

Mięta wykorzystywana jest obecnie nie tylko w kuchni i zielarstwie lecz także w kosmetykach, mydłach, paście i płynach do zębów oraz w perfumach. Obecna jest również w wielu uniwersalnych maściach przeciwbólowych.

Rozmaite herbatki ekspresowe zawierające zmielone na pył ziele mięty są mało wartościowe, gdyż olejek eteryczny po rozdrobnieniu surowca szybko wietrzeje.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Mięta słynie ze swojego pozytywnego wpływu na pracę przewodu pokarmowego. Zawarte w niej substancje czynne wspierają działanie wątroby i pobudzają wydzielanie żółci, dzięki czemu ułatwiają trawienie tłuszczy. Składniki mięty działają też relaksująco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Warto sięgnąć po napar z mięty w przypadku bólu brzucha, zgagi, wzdęć i uczucia ciężkości po posiłku. Regularne picie miętowego naparu może przynieść ulgę osobom cierpiącym na syndrom wrażliwego jelita (IBS).
  • Napary z mięty mogą okazać się pomocne podczas kaszlu związanego z infekcjami. Mentol obecny w olejku eterycznym ułatwia oddychanie i wykazuje działanie wykrztuśne.
  • Tonizujący wpływ składników mięty na mięśnie gładkie znajduje również zastosowanie przy bolesnej menstruacji.


SKŁAD

Suszone ziele mięty 100%. Surowiec najwyższej jakości.


MIĘTA PIEPRZOWA DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Mięta pieprzowa herbata:

  • Napar

W celu przygotowania naparu z mięty należy 1-2 łyżeczki liści zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut do naciągnięcia. Do naparu można dodać imbir i kardamon, dobrze pasuje również trawa cytrynowa i lukrecja.


Inne sposoby użycia:

  • Mięta jest świetnym dodatkiem do yerba mate i herbaty zielonej. Można ją też parzyć razem z innymi ulubionymi ziołami.
  • Miętę pieprzową warto wykorzystywać do celów kulinarnych. Jej suszona postać jest popularna na Bałkanach i Bliskim Wschodzie, gdzie używa się jej do grillowanego mięsa, warzyw i ryżu. Posypuje się nią hummus i dania na bazie kaszy. Jest obecna w potrawie dolman, czyli w tureckich gołąbkach zawiniętych w liście winogron, a także w wielu sosach jogurtowych i w zupach. Suszoną miętę można dodawać też do ryb, makaronów, pizzy i sałatek.

Miętę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu z dala od światła i wilgoci.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Mięta pochodzi z rodziny jasnotowatych i tworzy ponad 40 gatunków. Występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest byliną, która osiąga od 10 cm do 1 m wysokości. Pod ziemią tworzy kłącze. Kwitnie od czerwca do lipca. Kwiaty mięty są drobne, koloru białego, liliowego lub różowego i zbierają się w kwiatostany na szczytach rośliny. Liście mięty wyrastają z łodygi naprzeciwlegle i mają eliptyczny kształt. Cała roślina intensywnie pachnie.


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Mięta pieprzowa liść dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.medicalnewstoday.com
2. http://www.globalhealingcenter.com
3. http://www.przyprawowy.pl
4. http://ogrodnik-amator.pl

***

Część rośliny: liść
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Sprawne jelita, Mocna wątroba
Zastosowanie: Bóle , Do kremów, balsamów, Inhalacje

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    KAMILA C., W dniu: 25.08.2016

    Polecam!

  • Ocena: (4/5)

    Oskar W., W dniu: 17.03.2016

    szkoda że taki miał.. aromat ok.

  • Ocena: (5/5)

    adam t., W dniu: 02.12.2015

    Jedni dodaja do herbatek, zona rowniez do wypiekow babeczek. W kazdym polaczeniu swietna.

  • Ocena: (5/5)

    Luiza P., W dniu: 01.10.2015

    Dobra mięta w dobrej cenie, polecam