Copaifera officinalis

Olejek copaiba 100% eteryczny Nanga spożywczy

Niezwykły olejek o delikatnym, balsamicznym zapachu. To sprzymierzeniec wymagającej skóry: łagodzi stany zapalne i alergiczne, likwiduje trądzik, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

    • ; 1
  • W magazynie: 118 sztuk
    18,25
    W magazynie: 118 sztuk
    18,25
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek copaiba 100% eteryczny Nanga SPOŻYWCZY

Olejek eteryczny copaiba (czyt. “kopaiwa” lub “kopaiba”) powstaje podczas destylacji parowej oleożywicy z drzewa Copaifera officinalis. Jego zapach jest balsamiczny, słodki i delikatnie drzewny. W aromaterapii doceniany jest przede wszystkim ze względu na swoje przeciwzapalne oraz przeciwdrobnoustrojowe właściwości, szczególnie przydatne w leczeniu dolegliwości skórnych.

Oleożywica pozyskiwana z drzewa Copaifera, zwana balsamem copaiba, zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie amazońskiej, jako skuteczny środek przeciwzapalny, przyspieszający gojenie się ran, remedium na choroby skórne, a także na schorzenia układu oddechowego i moczowego. Olejek eteryczny copaiba jest jednym z najczęściej stosowanych środków naturalnych w brazylijskiej medycynie ludowej.

Jak wyglądają zbiory balsamu copaiba?

Zbieracze wiercą dziurę w drzewie na wysokości około 1 metra od ziemi, a oleożywica wypływa z otworu; trwa to zazwyczaj od kilku godzin do kilku dni. Po zakończeniu procesu, dziurę szczelnie zatyka się kawałkiem drewna lub plastiku. Czasem wierci się kolejny otwór w odległości mniej więcej 3 do 7 metrów powyżej pierwszego. Zbiory odbywają się dwa razy do roku.

Nie należy mylić olejku eterycznego copaiba z balsamem copaiba, będącym czystą oleożywicą prosto z drzewa. Słowo oleożywica lub zamiennie oleorezyna (ang. resin) podpowiada nam, że jest to mieszanina olejku eterycznego oraz kwasów żywicznych. Oleożywicę poddaje się destylacji z parą wodną i w taki sposób oddziela się olejek eteryczny od reszty; jego zawartość mieści się w granicach 30-55%.

Beta-kariofilen – najważniejszy składnik olejku eterycznego copaiba

Wyjątkowość olejku eterycznego copaiba wynika z wysokiej zawartości beta-kariofilenu, związku chemicznego z grupy seskwiterpenów, będącego kannabinoidem obecnym także w konopiach. Olejek eteryczny copaiba, który oferujemy, posiada aż 51,7% beta-kariofilenu. Inne olejki eteryczne także posiadają w swoim składzie tę substancję jednak w o wiele mniejszych ilościach np. olejek ylang-ylang (ok. 10-20%), olejek goździkowy (do ok. 12%), czy olejek z pieprzu czarnego (ok. 9-30%).

To właśnie beta-kariofilen odpowiada w dużej mierze za charakter tego olejku, m.in. za jego przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości.

Zarówno beta-kariofilen, jak i cały olejek eteryczny copaiba są bezpieczne przy zastosowaniu wewnętrznym i zostały zatwierdzone jako środek do aromatyzowania żywności i napojów. Oczywiście, tak jak przy zastosowaniu zewnętrznym (na skórę) należy pamiętać o odpowiednim rozcieńczeniu.

Olejek copaiba uważany jest za jeden z najbardziej bezpiecznych, także przy użyciu miejscowym na skórę. Nie zawiera w składzie związków uznawanych za alergeny, w literaturze brak znanych przeciwwskazań do stosowania olejku.


WŁAŚCIWOŚCI:

  • przeciwbólowy
  • przeciwgrzybiczy
  • antybakteryjny
  • przeciwzapalny
  • antyseptyczny
  • ułatwiający gojenie się ran
  • moczopędny
  • wykrztuśny


ZASTOSOWANIE

  • Inhalacja olejkiem działa antyseptycznie i wspomaga kurację infekcji układu oddechowego. Sprawdza się w trakcie kaszlu, zapalenia oskrzeli i przeziębienia.
  • To wspaniały dodatek do kosmetyków naturalnych; szczególnie tych do cery problematycznej i trądzikowej. Dla wzmocnienia efektu, warto połączyć z olejkiem z drzewa herbacianego.
  • Masaż oraz kąpiel z dodatkiem olejku copaiba działają przeciwzapalnie i koją bóle stawów oraz mięśni. Ponadto, wspomagają kurację pasożytniczych infekcji skóry. Dla wzmocnienia efektu przeciwbólowego warto połączyć go z olejkiem z mięty pieprzowej i rozmarynowym.
  • Delikatny masaż w okolicy brzucha z dodatkiem olejku copaiba przynosi ulgę podczas problemów żołądkowo-jelitowych np. skurczu jelit, czy dyskomfortu w okolicy żołądka.
  • Warto stosować go w terapii skóry objętej stanem zapalnym. Działa przeciwzapalnie i antyseptycznie; jest bardzo przydatny podczas leczenia trądziku oraz stanów zapalnych pochodzenia bakteryjnego oraz grzybiczego.
  • Jest skuteczny w walce z grzybicą stóp (tzw. stopa atlety) oraz grzybicą skóry i paznokci.
  • Sprawdza się jako składnik naturalnych perfum (nuta bazy).
  • Do aromatyzacji pomieszczeń – choć zapach sam w sobie jest bardzo delikatny, świetnie komponuje się z wieloma olejkami np. kwiatowymi (geranium, ylang-ylang) czy też innymi drzewnymi zapachami (z jodły syberyjskiej, sosny, cedru atlaskiego).


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel olejku do wody w parowniku aromaterapeutycznym. Połącz z innymi olejkami, których zapach Ci odpowiada. Eksperymentuj!
  • Masaż pielęgnacyjno-relaksacyjny – 10 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów. Działa przeciwbólowo i pielęgnacyjnie.
  • Kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry trądzikowej.
  • Zastosowanie wewnętrzne – rozpuść 1 kroplę olejku copaiba w łyżce stołowej oliwy z oliwek lub miodu. Stosuj by wesprzeć układ odpornościowy podczas infekcji oraz problemów żołądkowo-jelitowych.


SKŁAD


Olejek eteryczny copaiba 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


CIEKAWOSTKI


Pierwsza wzmianka w zachodnim świecie na temat balsamu copaiba miała miejsce w 1534 roku, w raporcie złożonym Papieżowi Leonowi X. Następnie w 1625 roku, wśród pism portugalskiego mnicha o brazylijskich produktach naturalnych, odnotowano lek o nazwie “cupayba”. W Farmakopei Londyńskiej po raz pierwszy drzewo copaiba zostało wymienione w 1677 roku. Słynny przyrodnik Karol Linneusz, opisał rodzaj Copaifera w 1762 roku.

Co ciekawe, balsam copaiba to także biopaliwo o wysokiej wydajności. Z każdego drzewa można zebrać około 40 litrów rocznie, co daje około 12 tys. litrów z jednego hektara.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


olejkiem lawendowym, kajeputowym, kardamonowym, kolendrowym, z rumianku rzymskiego, elemi, geraniowym, imbirowym, cytrynowym, niaouli oraz may chang.


OSTRZEŻENIA


Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Stosować rozcieńczony.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Copaifera officinalis to tropikalne, silnie rozgałęzione wiecznie zielone drzewo liściaste z rodziny bobowatych. Występuje naturalnie na terenach Brazylii, Boliwii i Wenezueli i dorasta do około 30 metrów wysokości. Owocem drzew z rodzaju kopaiwa (Copaifera) są strąki, zawierające jedno nasiono. Tylko na terenie samej Brazylii opisano aż 16 gatunków z rodzaju Copaifera. Drzewa znane są przede wszystkim jako źródło cennej oleorezyny oraz destylowanego z niej olejku eterycznego.


INFORMACJE TECHNICZNE


Kraj pochodzenia Brazylia

Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną

Użyta część rośliny oleożywica

Kolor bezbarwny

Zapach balsamiczny, delikatny

Konsystencja rzadka

Temperatura zapłonu 103 °C

Gęstość względna 0,902 g/ml

Alergeny brak


BIBLIOGRAFIA


1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2nd edition, 2014
2. V.A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
3. K. C. O. de Albuquerque i in., Brazilian Amazon Traditional Medicine and the Treatment of Difficult to Heal Leishmaniasis Wounds with Copaifera, Hindawi, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2017, Article ID 8350320
4. A. E. Belotto Morguette i in., Hydrogel Containing Oleoresin From Copaifera officinalis Presents Antibacterial Activity Against Streptococcus agalactiae, Frontiers in Microbiology, 2019, 10: 2806
5. P. Campbell, The Ethnobotany of Copaiba (Copaifera) Oleoresin in the Amazon, Economic Botany Vol. 58, No. 4 (Winter, 2004), pp. 729-733
6. https://en.wikipedia.org/wiki/Copaifera_officinalis



Kraj pochodzenia: Brazylia
Aromat: balsamiczny, delikatny
Zastosowanie: działanie przeciwzapalne, działanie antyseptyczne, działanie przeciwgrzybicze, pielęgnacja skóry trądzikowej i problematycznej, inhalacje podczas infekcji układu oddechowego, masaże i kąpiele pielęgnacyjne, jako suplement diety przy obniżonej odporności i podczas problemów żołądkowo-jelitowych
Ostrzeżenia: stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    kinga_ireland@o2.pl, W dniu: 14.12.2022

    Świetny produkt. Polecam!

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK