Olejek copaiba 100% eteryczny Nanga SPOŻYWCZY
Olejek eteryczny copaiba (czyt. “kopaiwa” lub “kopaiba”) powstaje podczas destylacji parowej oleożywicy z drzewa Copaifera officinalis. Jego zapach jest balsamiczny, słodki i delikatnie drzewny.
Jak wyglądają zbiory balsamu copaiba?
Zbieracze wiercą dziurę w drzewie na wysokości około 1 metra od ziemi, a oleożywica wypływa z otworu; trwa to zazwyczaj od kilku godzin do kilku dni. Po zakończeniu procesu, dziurę szczelnie zatyka się kawałkiem drewna lub plastiku. Czasem wierci się kolejny otwór w odległości mniej więcej 3 do 7 metrów powyżej pierwszego. Zbiory odbywają się dwa razy do roku.
Nie należy mylić olejku eterycznego copaiba z balsamem copaiba, będącym czystą oleożywicą prosto z drzewa. Słowo oleożywica lub zamiennie oleorezyna (ang. resin) podpowiada nam, że jest to mieszanina olejku eterycznego oraz kwasów żywicznych. Oleożywicę poddaje się destylacji z parą wodną i w taki sposób oddziela się olejek eteryczny od reszty; jego zawartość mieści się w granicach 30-55%.
Beta-kariofilen – najważniejszy składnik olejku eterycznego copaiba
Wyjątkowość olejku eterycznego copaiba wynika z wysokiej zawartości beta-kariofilenu, związku chemicznego z grupy seskwiterpenów, będącego kannabinoidem obecnym także w konopiach. Olejek eteryczny copaiba, który oferujemy, posiada aż 51,7% beta-kariofilenu. Inne olejki eteryczne także posiadają w swoim składzie tę substancję jednak w o wiele mniejszych ilościach np. olejek ylang-ylang (ok. 10-20%), olejek goździkowy (do ok. 12%), czy olejek z pieprzu czarnego (ok. 9-30%).
Zarówno beta-kariofilen, jak i cały olejek eteryczny copaiba są bezpieczne przy zastosowaniu wewnętrznym i zostały zatwierdzone jako środek do aromatyzowania żywności i napojów. Oczywiście, tak jak przy zastosowaniu zewnętrznym (na skórę) należy pamiętać o odpowiednim rozcieńczeniu.
Olejek copaiba uważany jest za jeden z najbardziej bezpiecznych, także przy użyciu miejscowym na skórę. Nie zawiera w składzie związków uznawanych za alergeny, w literaturze brak znanych przeciwwskazań do stosowania olejku.
WŁAŚCIWOŚCI:
ZASTOSOWANIE
SPOSÓB UŻYCIA
- Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel olejku do wody w parowniku aromaterapeutycznym. Połącz z innymi olejkami, których zapach Ci odpowiada. Eksperymentuj!
- Masaż pielęgnacyjno-relaksacyjny – 10 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów. Działa przeciwbólowo i pielęgnacyjnie.
- Kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
- Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry trądzikowej.
- Zastosowanie wewnętrzne – rozpuść 1 kroplę olejku copaiba w łyżce stołowej oliwy z oliwek lub miodu. Stosuj by wesprzeć układ odpornościowy podczas infekcji oraz problemów żołądkowo-jelitowych.
SKŁAD
Olejek eteryczny copaiba 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
CIEKAWOSTKI
Pierwsza wzmianka w zachodnim świecie na temat balsamu copaiba miała miejsce w 1534 roku, w raporcie złożonym Papieżowi Leonowi X. Następnie w 1625 roku, wśród pism portugalskiego mnicha o brazylijskich produktach naturalnych, odnotowano lek o nazwie “cupayba”. W Farmakopei Londyńskiej po raz pierwszy drzewo copaiba zostało wymienione w 1677 roku. Słynny przyrodnik Karol Linneusz, opisał rodzaj Copaifera w 1762 roku.
Co ciekawe, balsam copaiba to także biopaliwo o wysokiej wydajności. Z każdego drzewa można zebrać około 40 litrów rocznie, co daje około 12 tys. litrów z jednego hektara.
DOBRZE ŁĄCZYĆ Z
olejkiem lawendowym, olejkiem kajeputowym, olejkiem kardamonowym, olejkiem kolendrowym, z rumianku rzymskiego, olejkiem elemi, olejkiem geraniowym, olejkiem imbirowym, olejkiem cytrynowym, olejkiem niaouli oraz olejkiem may chang.
OSTRZEŻENIA
Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Stosować rozcieńczony.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Copaifera officinalis to tropikalne, silnie rozgałęzione wiecznie zielone drzewo liściaste z rodziny bobowatych. Występuje naturalnie na terenach Brazylii, Boliwii i Wenezueli i dorasta do około 30 metrów wysokości. Owocem drzew z rodzaju kopaiwa (Copaifera) są strąki, zawierające jedno nasiono. Tylko na terenie samej Brazylii opisano aż 16 gatunków z rodzaju Copaifera. Drzewa znane są przede wszystkim jako źródło cennej oleorezyny oraz destylowanego z niej olejku eterycznego.
INFORMACJE TECHNICZNE
Kraj pochodzenia Brazylia
Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
Użyta część rośliny oleożywica
Kolor bezbarwny
Zapach balsamiczny, delikatny
Konsystencja rzadka
Temperatura zapłonu 103 °C
Gęstość względna 0,902 g/ml
Alergeny brak
BIBLIOGRAFIA
1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals, 2nd edition, 2014
2. V.A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
3. K. C. O. de Albuquerque i in., Brazilian Amazon Traditional Medicine and the Treatment of Difficult to Heal Leishmaniasis Wounds with Copaifera, Hindawi, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2017, Article ID 8350320
4. A. E. Belotto Morguette i in., Hydrogel Containing Oleoresin From Copaifera officinalis Presents Antibacterial Activity Against Streptococcus agalactiae, Frontiers in Microbiology, 2019, 10: 2806
5. P. Campbell, The Ethnobotany of Copaiba (Copaifera) Oleoresin in the Amazon, Economic Botany Vol. 58, No. 4 (Winter, 2004), pp. 729-733
6. https://en.wikipedia.org/wiki/Copaifera_officinalis