Olejek cytrynowy zimnotłoczony ze skórki 100% Nanga

  • W magazynie: 46 sztuk
    7,55
    W magazynie: 46 sztuk
    7,55
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Cytrynowy 100% Nanga

Olejek eteryczny cytrynowy wytłacza się na zimno ze skórek cytrynowych. Jest to jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych, o wszechstronnym zastosowaniu w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym, farmaceutycznym i chemicznym.

Nietrudno zgadnąć, jak pachnie olejek cytrynowy. Trzeba jednak podkreślić, że jego soczysty i orzeźwiający zapach jest tak autentyczny, że aż pobudza wydzielanie śliny, tak jakby się miało zaraz zjeść cytrynę lub wypić cytrynowy sok. Olejek ten z początku wydawał mi się… nudny. Wszędzie można spotkać coś o cytrynowym zapachu lub smaku. Jednak jego czysta, niczym niezakłócona, intensywna, słodko-kwaśna „cytrynowość” jest tak przyjemna, że naprawdę go polubiłam. Olejek cytrynowy wyjątkowo dobrze komponuje się z olejkami o zapachach korzennych i słodkich. Wypróbujcie jego połączenie z cynamonem, melisą lub ylang ylang.

Cytryna pochodzi z Chin, ale dziś już tam nie występuje, nawet w uprawie. Z Azji w V w. n.e. trafiła do Mezopotamii, a później do Palestyny i Egiptu za sprawą Arabów. Następnie odkryli ją Europejczycy, którzy podbijali Bliski Wschód, i zapoczątkowali jej uprawę we wszystkich krajach śródziemnomorskich. Do Ameryki z kolei zawiózł cytrynę Krzysztof Kolumb.


WŁAŚCIWOŚCI


  • Olejek cytrynowy nazywany bywa „płynnym słońcem”. I nie bez powodu, gdyż jego zapach redukuje niepokój i stres, a także podnosi nastrój. Dobrze wpływa też na koncentrację, sprzyjając nauce i pracy intelektualnej.

Warto tu przytoczyć badanie Farhad i wsp., w którym sprawdzano wpływ olejku cytrynowego na nastrój pacjentów pooperacyjnych. Okazało się, że aromaterapia z olejkiem cytrynowym wpłynęła na zmniejszenie lęku i niepokoju, które często pojawiają się u pacjentów po poważnych operacjach [1]. W badaniu na szczurach z 2006 r. wykazano, że olejek cytrynowy działa antydepresyjnie poprzez wpływ na receptory serotoninowe [2]. Jeszcze inne badanie pokazało, że olejek cytrynowy może poprawiać funkcje poznawcze [3].

  • Olejek cytrynowy działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Jest świetnym dodatkiem do kremu lub toniku do cery trądzikowej – oczyszcza skórę z bakterii, rozjaśnia cerę, a dodatkowo wspomaga gojenie się i znikanie pryszczy. Można go też nanosić (w rozcieńczeniu) na dłonie i stopy dotknięte grzybicą. Należy tylko pamiętać, aby skóry po olejku cytrynowym nie wystawiać na słońce – olejek jest fotouczulający.
  • Co ciekawe, olejek cytrynowy może przydać się kobietom ciężarnym, które doświadczają porannych mdłości. Przeprowadzono nawet badanie na ten temat, w którym 100 kobiet we wczesnej ciąży, doznających mdłości i wymiotów, poddawano aromaterapii z użyciem olejku cytrynowego. Spowodowało to znaczne zmniejszenie nieprzyjemnych objawów, utrzymujące się przez kilka kolejnych dni [4].


ZASTOSOWANIE

  • W aromaterapii dla poprawy nastroju, złagodzenia stresu, niepokoju i napięcia
  • Do nauki i pracy intelektualnej
  • Przy mdłościach i wymiotach
  • Do pielęgnacji cery, zwłaszcza trądzikowej
  • Na grzybicę dłoni i stóp


SPOSÓB UŻYCIA


Kominek aromaterapeutyczny

Nie zaleca się podgrzewania olejków cytrusowych, gdyż tracą wtedy swoje walory aromatyczne i prozdrowotne. Najlepiej umieszczać je w dyfuzorze. Jeśli nie masz dyfuzora, skrop olejkiem chusteczkę, tkaninę, ręcznik, koc. To wystarczy, żeby w pomieszczeniu „rozeszły się” związki lotne i piękny zapach.

Inhalacja

Nanieś kilka kropli olejku na chusteczkę i inhaluj się nią kilka razy dziennie.

Kąpiel

3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj.


SKŁAD

Olejek eteryczny cytrynowy 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


OSTRZEŻENIA

Olejek działa fotouczulająco, co oznacza, że jeśli zaaplikujemy go na skórę, a potem wystawimy się na słońce lub pójdziemy do solarium, na naszej skórze pojawią się nieestetyczne przebarwienia.

Nie stosować przy nadwrażliwości na olejek.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z

Cynamon, anyż, koper włoski, goździk, ylang ylang, eukaliptus, frankincense, bergamotka, imbir, lawenda, pomarańcza gorzka, róża, rozmaryn, drzewo sandałowe, jałowiec.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Cytryna zwyczajna (Citrus limon) to drzewko lub krzew z rodziny rutowatych. Pochodzi z Chin, ale co ciekawe, dziś już tam nie występuje ani naturalnie, ani w uprawie. Przypuszcza się, że powstała w wyniku skrzyżowania limonki (Citrus aurantifolia) z cytronem (Citrus medica). Dorasta do 5, rzadziej 10 m wysokości. Jej gałęzie pokryte są kolcami. Liście są duże, lśniące, o kształcie jajowatym i piłkowanych brzegach. Kwiaty pięciokrotne, o wąskich, białych płatkach, intensywnie pachnące. Owoce – każdy zna.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Włochy
  • Metoda pozyskiwania tłoczony na zimno
  • Użyta część rośliny skórka owocu
  • Kolor jasnożółty
  • Intensywność zapachu świeża cytryna
  • Główne składniki citral 3%, limonen 88%, linalol 0,10%
  • Konsystencja lekki


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek brzozowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. Effect of aromatherapy with lemon essential oil on anxiety after orthopedic surgery. https://www.sid.ir
2. Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Effect of aromatherapy on patients with Alzheimer’s disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. The Effect of Lemon Inhalation Aromatherapy on Nausea and Vomiting of Pregnancy: A Double-Blinded, Randomized, Controlled Clinical Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. https://pl.wikipedia.org

***

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Aromat: cytrusowy, świeży
Zastosowanie: Do kąpieli, Do kremów, balsamów, Do kominków, Do środków czystości, Oczyszczanie organizmu, Przyspieszanie metabolizmu, Odprężenie i nastrój
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego, Fotouczulający, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Paulina K., W dniu: 04.07.2019

    Bardzo intensywny zapach, w tej kategorii cenowej bezkonkurencyjny :)

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK