Olejek z cedru wirginijskiego 100% eteryczny Nanga

Czaruje głębokim, drzewnym aromatem o charakterze sedatywnym. Skutecznie odstrasza owady, a w szczególności komary.

    • ; 1
  • W magazynie: 115 sztuk
    10,00
    W magazynie: 115 sztuk
    10,00
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z cedru wirginijskiego 100% eteryczny Nanga (Juniperus virginiana)

Olejek eteryczny z cedru wirginijskiego otrzymywany jest z drewna gatunku Juniperus virginiana, występującego naturalnie na terenach Ameryki Północnej. Posiada głęboki, ciepły i drzewny aromat o charakterze sedatywnym; świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich technik relaksacyjnych, takich jak masaż, joga, czy medytacja. Z powodzeniem odstrasza owady, a w szczególności komary; warto dyfuzować go w pomieszczeniach latem, a także przygotować naturalny repelent z jego dodatkiem. Posiada właściwości antyseptyczne i oczyszczające skórę – docenią je osoby z cerą tłustą i trądzikową. Masaże oraz kąpiele wzbogacone o olejek z cedru wirginijskiego działają antycellulitowo, łagodzą napięcie nerwowe i stres; to doskonały sposób na wyciszenie lub zakończenie ciężkiego dnia.


WŁAŚCIWOŚCI

  • antyseptyczny
  • oczyszczający
  • odstraszający owady
  • wykrztuśny
  • moczopędny
  • uspokajający
  • ułatwiający zasypianie


ZASTOSOWANIE

  • Doskonale sprawdza się jako środek odstraszający owady – nie znoszą go szczególnie komary. Można rozpylać w pomieszczeniach, jak i stosować na skórę.
  • Wdychanie tego olejku działa antyseptycznie i wspiera organizm podczas infekcji dróg oddechowych; warto wzbogacić nim inhalację parową.
  • Do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Świetnie oczyszcza skórę.
  • Kąpiel z jego dodatkiem odpręża i łagodzi stany zapalne skóry, z kolei masaż działa antycellulitowo.
  • Do aromatyzacji pomieszczeń – wprowadza relaksującą atmosferę i dezynfekuje powietrze, nadając mu głębokiego, drzewnego aromatu.
  • Sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków, w tym naturalnych perfum (nuta bazy).


SPOSÓB UŻYCIA

  • Naturalny repelent – do buteleczki z atomizerem wlej 50 ml wódki, dodaj 40 kropli olejku (lub mieszaniny olejków), a następnie zamknij pojemnik i wstrząśnij; płyn powinien naturalnie zmętnieć. Używaj do spryskiwania odzieży oraz ciała. Inne olejki o działaniu odstraszającym owady to: cytronela, eukaliptus cytrynowy, geranium, litsea cubeba, lawenda, paczula.
  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel olejku do wody w parowniku aromaterapeutycznym. Rozpylony w powietrzu dezynfekuje je i nadaje mu głęboki, drzewny aromat.
  • Masaż antycellulitowy i poprawiający krążenie – 15-20 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów lub z pestek winogron) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów.
  • Inhalacja parowa – 3 – 5 kropli olejku wkrop do miski z gorącą wodą; opary wdychaj pod przykryciem z ręcznika z zamkniętymi oczami. Stosuj podczas infekcji dróg oddechowych.
  • Relaksująca kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.


SKŁAD


Olejek z drewna cedru wirginijskiego (Juniperus virginiana) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


CIEKAWOSTKI


W handlu dość lekko traktuje się nazewnictwo roślin oraz wytwarzanych z nich olejków eterycznych. Bardzo często stosuje się nazwy zwyczajowe, które mogą być mylące; stąd też nazwa “cedr wirginijski”, choć w rzeczywistości jest to jałowiec wirginijski. Zdecydowaliśmy się zostać przy nazwie zwyczajowej, ponieważ to ona jest najczęściej spotykana na rynku.

To bardzo istotne, aby w aromaterapii kierować się nazwą botaniczną: wtedy mamy pewność z jakiej rośliny powstał dany olejek eteryczny. Pod terminem “cedr” może kryć się aż 7 różnych gatunków drzew i krzewów, w tym: cedry, jałowce i żywotniki. Dlatego na każdej naszej buteleczce znajduje się nazwa łacińska konkretnego gatunku.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


olejkiem bazyliowym, cyprysowym, lawendowym, paczulowym, geraniowym, ylang-ylang, z szałwii muszkatołowej, z pieprzu czarnego, frankincense oraz olejkami cytrusowymi ( np. z bergamotki sycylijskiej ).


OSTRZEŻENIA


Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. Może działać drażniąco na skórę, przed użyciem rozcieńczyć. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Cedr wirginijski, a właściwie jałowiec wirginijski (Juniperus virginiana) to wiecznie zielone drzewo iglaste z rodziny cyprysowatych (Cupressaceae); występuje naturalnie w Ameryce Północnej, gdzie dorasta nawet do 40 m wysokości. Charakteryzuje je trwałe, aromatyczne drewno o czerwonej barwie – stąd jego nazwa zwyczajowa “cedr czerwony” (ang. red cedar). Posiada dwa typy igieł: szpilkowate i łuskowate; wytwarza szyszkojagody o brązowej barwie z niebieskim nalotem.


INFORMACJE TECHNICZNE


Kraj pochodzenia USA

Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną

Użyta część rośliny drewno cedru wirginijskiego

Kolor od bezbarwnego do jasnożółtego

Zapach drzewny, słodki, balsamiczny (nuta bazy)

Główne składniki alfa-cedrol 32%, alfa-cedren 20%, beta-cedren 6%, kariofilen 3%

Konsystencja gęsty

Temperatura zapłonu >65 °C

Gęstość względna 0,951 g/ml

Alergeny brak


BIBLIOGRAFIA


1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%82owiec_wirginijski
2. https://drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/jalowiec/jalowiec.php
3. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
4. A. Huete, Aromaterapia praktyczny przewodnik po olejkach eterycznych, Wydawnictwo Jedność, 2015
5. K. Zhang, L.Yao, The anxiolytic effect of Juniperus virginiana L. essential oil and determination of its active constituents, Physiology & Behavior, January 2018
6. I. B. Semerdjieva, S. Shiwakoti, C. L. Cantrell, V. D. Zheljazkov, T. Astatkie, V. Schlegel, T. Radoukova, Hydrodistillation Extraction Kinetics Regression Models for Essential Oil Yield and Composition in Juniperus virginiana, J. excelsa, and J. sabina, Molecules, March 2019



Kraj pochodzenia: USA
Aromat: słodki, drzewny, balsamiczny
Zastosowanie: aromatyzacja pomieszczeń, inhalacje podczas infekcji górnych dróg oddechowych, pielęgnacja cery tłustej i problematycznej, antycellulitowe masaże i kąpiele, jako naturalny repelent
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami i uchem wewnętrznym

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK