Olejek z liści curry pozyskiwany jest na drodze destylacji parowej z liści drzewa o łacińskiej nazwie Murraya (lub Bergera) koenigii.
Drzewo curry występuje naturalnie w Azji Wschodniej. Uprawiane jest głównie dla swoich aromatycznych liści, ale także dla kory i korzeni. Wszystkie te części znajdują zastosowanie w tradycyjnej medycynie, a liście są ponadto szeroko wykorzystywane kulinarnie, szczególnie w kuchni południowych Indii. Mieszkańcy Kerali nie wyobrażają sobie dania curry bez liści curry :) Chociaż warto wspomnieć, że nazewnictwo może być tutaj mylące, ponieważ słowo curry ma trzy znaczenia – pierwsze to liście curry, drugie to przyprawa curry, w której skład wcale nie muszą wchodzić (i zwykle nie wchodzą) liście curry… A trzecie to typowa, indyjska potrawa o nazwie curry, czyli aromatyczne danie na bazie warzyw. Jej nazwa pochodzi od tamilskiego słowa „kari”, czyli dosłownie „warzywa” (etymologia tej nazwy nie jest do końca rozstrzygnięta).
Liście curry pobudzają produkcję soków trawiennych i łagodzą mdłości, dlatego stosowano je dawniej w różnych dolegliwościach trawiennych: w niestrawności, zaparciach, biegunkach i przy wymiotach. Sporządzano z nich także wywary do przemywania ran, oparzeń i ukąszeń owadów, ponieważ wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Podobne działanie ma pozyskany z nich olejek.
Jeśli znacie zapach liści curry, to zapach olejku może Was trochę zaskoczyć. Mnie zaskoczył – w moim odczuciu jest dużo bardziej kamforowo-mentolowy i brakuje w nim charakterystycznej, orientalnej słodyczy, za którą tak uwielbiam te liście. Olejek ma w sobie jednak mnóstwo intrygującej świeżości i lekkości, która świetnie komponuje się z olejkami o zapachach słodkich, ziołowych i cytrusowych.
Olejek eteryczny z liści curry 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
Z olejkami cytrusowymi, olejkiem ylang ylang, olejkiem paczuli, olejkiem z kocimiętki, olejkiem z mięty zielonej, olejkiem lawendowym, olejkiem geraniowym.
Olejek nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz dzieci.
Drzewo curry, czyli Murraya koenigii lub też Bergera koenigii, należy do rodziny rutowatych. Występuje w Azji Wschodniej: w Indiach, Chinach, Birmie, Tajlandii, Laosie i Wietnamie. Rośnie naturalnie na nizinach w wilgotnych, tropikalnych lasach. Osiąga 4-6 m wysokości. Jego liście składają się z kilkunastu mniejszych listków o lancetowatym kształcie i połyskującej powierzchni. Wydzielają niezwykle przyjemny zapach. Kwiaty drzewa curry są drobniutkie i białe, mają po 6 płatków odwiniętych do tyłu, zielone słupki i białe pręciki. Zebrane są w baldachy. Owoce są owalne lub okrągłe, mają lśniącą skórkę, a w środku nasiona. Przypominają czarne oliwki, z tym że są od nich dużo mniejsze.
Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.
Do produktu olejek z liści curry dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. http://ayurvedicoils.com
2. http://www.tropical.theferns.info
3. https://en.wikipedia.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas