Olejek z pieprzu czarnego 100% eteryczny Nanga
Olejek z pieprzu czarnego powstaje z wysuszonych owoców tropikalnego pnącza Piper nigrum, z którego pozyskuje się znane nam z kuchni ziarenka pieprzu czarnego, białego, czerwonego i zielonego.
Olejek ten słynie ze swoich właściwości energetyzujących. Zachęcamy, aby wypróbować go podczas pracy, treningu, jogi i na spotkaniach towarzyskich. Jego zapach pobudza i dodaje mocy, a jednocześnie roztacza w pomieszczeniu przyjemne wrażenie ciepła. Warto stosować go w różnych mieszankach – jego pieprzowa „ostrość” świetnie podkreśla inne zapachy.
Olejek z czarnego pieprzu jest popularnym składnikiem olejków do masażu sportowego, rozgrzewającego oraz do wszelkich masaży leczniczych. Jego ciepło koi zmęczone mięśnie i przenika głęboko do narządów wewnętrznych, wywierając na nie korzystny wpływ.
WŁAŚCIWOŚCI
- Olejek z czarnego pieprzu to znakomity olejek do masażu po intensywnym wysiłku fizycznym. Przynosi ulgę zmęczonym mięśniom, rozluźnia je, sprzyja regeneracji. Doskonale rozgrzewa i poprawia krążenie. Uśmierza bóle mięśni i stawów.
- Aromat olejku działa energetyzująco na ciało i umysł. Świetnie wspomaga zarówno aktywność fizyczną, jak i pracę intelektualną. Poprawia wytrzymałość i wyostrza koncentrację. Lepiej nie wdychać go przed snem.
- Olejek ten ceniony jest również za pobudzający wpływ na trawienie. Wmasowany w brzuch pomaga przyspieszyć pasaż treści pokarmowej, ale jednocześnie wpływa kojąco na jelita i łagodzi wzdęcia.
- Olejek z czarnego pieprzu warto rozpylać w pomieszczeniach w okresie obniżonej odporności. Zawarte w nim związki lotne działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspomagając nasz system immunologiczny.
Niektórzy uważają, że inhalacje z olejkiem z czarnego pieprzu pomagają rzucić palenie.
ZASTOSOWANIE
- do masażu zmęczonych, obolałych mięśni i bolących stawów
- na pobudzenie
- na trawienie
- na poprawę odporności
SPOSÓB UŻYCIA
- Kominek aromaterapeutyczny – do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 4 – 8 kropli olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.
- Inhalacja – 3 – 4 krople olejku dodaj do gorącej wody, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj unoszącą się parę przez 5-10 minut. Uważaj, aby para nie dostawała się do oczu. Możesz także nanieść kroplę olejku na chusteczkę i inhalować się nią kilka razy dziennie.
- Kąpiel – 5 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
- Masaż – 20 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. z pestek winogron) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Zastosuj do masażu sportowego, wcieraj w zmęczone mięśnie i stawy. Wmasuj w brzuch, aby poprawić trawienie.
SKŁAD
Olejek z pieprzu czarnego (Piper nigrum) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z
Olejkiem bergamotkowym, olejkiem goździkowym,olejkiem z szałwii dalmatyńskiej, olejkiem kolendrowym, olejkiem z kopru włoskiego, olejkiem grejpfrutowym, olejkiem mandarynkowym i olejkiem ylang ylang
CIEKAWOSTKI
Olejek z czarnego pieprzu popularny jest wśród atletów i osób bardzo aktywnych fizycznie.
OSTRZEŻENIA
Nie polecany kobietom w ciąży i karmiącym; unikać kontaktu z oczami, uszami i innymi wrażliwymi okolicami. Przyjmowany w dużych ilościach może powodować bezsenność, przegrzanie, zdenerwowanie lub wymioty.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Pieprz czarny (Piper nigrum) to wieloletnia roślina pnąca z rodziny pieprzowatych – Piperaceae. Pochodzi z Indii i jest uprawiany na plantacjach w klimacie tropikalnym. Jego długość sięga do 15 m. Liście pieprzu są ciemnozielone i mają lancetowaty lub sercowaty kształt. Kwiaty są białe i drobne, zebrane w długie, wiszące kwiatostany. Owocami pieprzu są małe, okrągłe jagody o wielkości kilku milimetrów, które tworzą owocostany w kształcie kiści. Z tej samej rośliny powstaje pieprz czarny, czerwony, biały i zielony. Zbiera się je w różnych stadiach dojrzałości i poddaje różnym metodom obróbki.
INFORMACJE TECHNICZNE
- Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodna
- Użyta część rośliny suche owoce (jagódki)
- Kolor bezbarwny do blado zielonożółtego
- Intensywność zapachu średnia
- Główne składniki b-kariofilen 24.2%, d-3karen: 14.2%
- Gęstość względna 0,879 g/ml
- Alergeny cytral < 1%, geraniol < 0,1%, linalol < 1%, limonen > 10 < 20%
BADANIA LABORATORYJNE
Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.
Do produktu olejek z pieprzu czarnego dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Specyfikację jakościową
- Certyfikat analizy
- Listę alergenów
- IFRA
- Kartę charakterystyki (SDS)
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
BIBLIOGRAFIA
1. Aromaterapia i inne terapie naturalne. Wyd. Rea. 2006
2. https://www.aromaweb.com
3. https://pl.wikipedia.org