Nanga

Pieprz syczuański

Zanthoxylum piperitumTo tak naprawdę nie pieprz, lecz łupiny owoców żółtodrzewu pieprzowego. Pachną cytrynowo-pieprznie i powodują drętwienie języka.
19,13 zł
  • Cena za 100g:38,26 zł
Wybierz opcję
Produkt niedostępny

Powiadom mnie o dostępności mailem.

Pieprz syczuański
Pieprz syczuański
Pieprz syczuański
Pieprz syczuański
Pieprz syczuański
Pieprz syczuański

Opis produktu

Pieprz syczuański (Zanthoxylum piperitum)

To przyprawa o niespotykanym i bardzo złożonym aromacie. Wbrew pozorom i nazwie nie jest spokrewniony z pozostałymi odmianami pieprzu. Przyprawę tę stanowią łupiny jagód pochodzące z drzewa o nazwie żółtodrzew pieprzowy, którego odmiany występują w Chinach, w Japonii, na terenie Himalajów i w Ameryce Północnej.

Pieprz syczuański to łupiny w różnych odcieniach czerwieni, od jasnej do bardzo ciemnej, wpadającej w czerń. Mają one nieregularną powierzchnię i wyglądają, jakby były pokryte małymi kolcami. Na ich bogaty aromat składają się zapachy korzenno-cytrusowe i pikantny, lekko pieprzny smak. Rozgryzienie łupin powoduje uczucie charakterystycznego mrowienia i drętwienia w ustach i na języku, a to za sprawą obecnej w nich substancji zwanej nowokainą.

Pieprz syczuański jest bardzo popularny w Chinach i wchodzi w skład mieszanki pięciu chińskich przypraw. Stosuje się go również w Japonii, gdzie obecny jest w mieszance Shichimi Togarashi. Szczególnie ważną rolę odgrywa w kuchni himalajskiej, gdzie wybór przypraw jest znacznie mniejszy ze względu na trudne warunki uprawy. Tybetańczycy i Bhutańczycy dodają go m.in. do momosów, czyli okrągłych pierożków nadziewanych warzywami lub mięsem i podawanych z bardzo pikantnym sosem.


PIEPRZ SYCZUAŃSKIJAK STOSOWAĆ?


Aby wydobyć pełnię aromatu z tej przyprawy, należy łupiny podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić na proszek lub rozetrzeć w moździerzu. Do zmielenia należy przeznaczyć tylko taką ilość, która zostanie od razu wykorzystana, gdyż pieprz przechowywany w postaci zmielonej bardzo szybko straci swój aromat.

Pieprz syczuański doskonale komponuje się z potrawami ostrymi i wspaniale dopełnia smak chilli. W chińskiej prowincji Syczuan, od której pochodzi nazwa pieprzu, wykorzystywany jest niemal w każdej potrawie. Pasuje szczególnie do ryb, drobiu, mięs, sałatek i zup. Dobrze komponuje się z tofu i z tempehem, a także z ryżem i warzywami. Warto spróbować połączyć go z chilli, imbirem i anyżem.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Pieprz syczuański dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.przyprawowy.pl
2. http://readeat.pl
3. http://tymrazem.pl



Właściwości

Opinie (6)

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.

Wprowadzając i zatwierdzając swoje dane, wyrażasz zgodę na otrzymywanie newslettera na zasadach określonych w Regulaminie

O nas
Uwielbiamy zioła i chcemy dzielić się nimi z Wami! Współpracując z producentami z Polski oraz z różnych zakątków świata, stale rozwijamy naszą unikalną, bardzo bogatą ofertę. Dodatkowo współdziałamy z lokalnymi zielarzami, którzy pozyskują dla nas dzikie, rodzime zioła szanując zasady zrównoważonego zbioru. Zajmujemy się również uprawą wybranych roślin na naszym ekologicznym polu w Wiśniewce. Obecnie nie tylko sprowadzamy, uprawiamy, zbieramy i sprzedajemy zioła, ale także dzielimy się wiedzą na ich temat. Zajrzyj na nasz Magiczny Blogród, aby dowiedzieć się więcej!
Kontakt

Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00

Obserwuj nas

© MagicznyOgród 2025. All Right Reserved.
e-commerce platform by

Metody dostawy
InPost
GLS
DPD
Poczta Polska
Metody płatności
Visa
MasterCard
Przelewy24
BLIK
PayPal
more