Żeń-szeń prawdziwy czerwony
- Cena za 100g:97,16 zł
Żeń szeń prawdziwy – Panax ginseng
Żeń-szeń prawdziwy (Panax ginseng), zwany też czerwonym lub koreańskim, to jedna z najstarszych roślin zielarskich na świecie – stosowano go już ponad 4000 lat temu! Ceniła go tradycyjna medycyna chińska, koreańska i japońska. Jego nazwa rodzajowa panax znaczy panaceum, ale nie wszyscy zgadzają się co do tego, że pełnił rolę leku na wszystkie dolegliwości. Chodziło raczej o to, że uważano go za środek wybitnie wzmacniający, dlatego polecano go osobom przewlekle chorym lub rekonwalescentom.
Obecnie istnieje wiele roślin, które nazywane są żeń-szeniami – np. żeń-szeń syberyjski, indyjski – ashwagandha – lub brazylijski – korzeń suma. Są to jednak zupełnie inne gatunki roślin, niespokrewnione z żeń-szeniem prawdziwym, czyli Panax ginseng. Nazywane są tak ze względu na podobne właściwości. Jeśli jesteście ich ciekawi – wszystkie znajdziecie w naszym sklepie :)
Jest jeszcze żeń-szeń biały, który pozyskiwany jest z tej samej rośliny, co żeń-szeń czerwony. Różnica polega na tym, że biały suszony jest od razu, czerwony natomiast poddawany jest kąpieli w parze wodnej przed wysuszeniem. Sprawia to, że wykazuje silniejsze działanie energetyzujące i afrodyzyjne, a także zyskuje charakterystyczny, rudawy kolor.
Sprawdź też żeń-szeń czerwony w formie ekstraktu.

RED GINSENG – DZIAŁANIE
- Żeń-szeń czerwony stymuluje umysł i ciało.
- Zwiększa wydolność fizyczną i wytrzymałość.
- Wyostrza koncentrację, sprzyja nauce i pracy intelektualnej.
- Poprawia nastrój.
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.
- Działa adaptogennie.
- Wzmacnia odporność.
[1, 2, 3]

RED GINSENG – ZASTOSOWANIE
- energia
- aktywność fizyczna, sport
- nauka i praca umysłowa
- dobry nastrój
- odporność
- jako adaptogen
- prawidłowa glikemia

SKŁAD
Żeń-szeń prawdziwy (Panax ginseng) – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!

RED GINSENG – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Żeń-szeń czerwony – herbata (korzeń cięty):
4 plasterki żeń-szenia zalej szklanką wrzącej wody i gotuj pod przykryciem około 5-10 minut. Ten sam surowiec możesz zalać i wygotować drugi raz. Przygotowany wywar popijaj w pierwszej połowie dnia.
Żeń-szeń czerwony w proszku:
Pół łyżeczki mielonego żeń-szenia zalej niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypij razem z osadem. Stosuj do dwóch razy dziennie w pierwszej połowie dnia.
Nie stosuj żeń-szenia w porze wieczornej – może zakłócić zasypianie.

PRZECIWWSKAZANIA
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę, nadciśnienie, arytmia. W przypadku problemów ze snem zaleca się przyjmowanie umiarkowanych dawek i tylko z samego rana.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Żeń-szeń czerwony (Panax ginseng) należy do rodziny Araliaceae – araliowatych. Rośnie w górskich lasach na terenie Azji Wschodniej. Osiąga około 50-80 cm wysokości. Jego pokrój zmienia się wraz z wiekiem. Gdy jest młody, wytwarza tylko jeden, trójpalczasty liść. Potem liść staje się pięciopalczasty, a gdy żeń-szeń ma 10 lat, tworzy całą rozetę liści leżącą na ziemi. Kwiaty żeń-szenia są zazwyczaj białe, zebrane w baldachy złożone. Owoce są małe, czerwone i kuliste.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Żeń-szeń czerwony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

ŹRÓDŁA
1. Panax ginseng. https://examine.com/supplements/panax-ginseng/
2. Ginseng. https://en.wikipedia.org/wiki/Ginseng
3. Panax ginseng. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1000/panax-ginseng
4. Panax ginseng – C.A.Mey. https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Panax+ginseng