• Biedrzeniec anyż
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Biedrzeniec anyż
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Biedrzeniec anyż
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Pimpinella anisum

Biedrzeniec anyż

  • W magazynie: 41 sztuk
    6,50
    W magazynie: 41 sztuk
    6,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum), czyli po prostu anyż lub anyżek, znany jest od dawna jako środek łagodzący dolegliwości trawienne oraz wykrztuśny i ułatwiający oddychanie w chorobach dróg oddechowych. Można go stosować także jako przyprawę, ale w Polsce jest to mało popularne. Anyżek wykorzystuje się w produkcji alkoholi, takich jak bułgarski likier mastika i francuski anisetta, bałkańska rakija, polska nalewka anyżówka, kolumbijski aguardiente i bliskowschodni arak.

Wykorzystanie medyczne i kulinarne anyżku szacuje się na 4000 lat. Nasiona te były bardzo cenione w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski sprowadzone zostały w średniowieczu przez mnichów benedyktyńskich.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Drogi oddechowe

Nasiona anyżu zawierają substancje, które pobudzają wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i ułatwiają odkrztuszanie oraz oddychanie w schorzeniach dróg oddechowych, takich jak kaszel, chrypka, nieżyt gardła i krtani oraz katar. Wpływają też na rozkurcz oskrzeli i przynoszą ulgę w zapaleniu oskrzeli.

  • Układ pokarmowy

Związki czynne obecne w anyżu pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego poprzez swoje działanie rozkurczowe. Pomagają złagodzić wzdęcia, bóle żołądka i skurcze jelit. Pobudzają wydzielanie enzymów oraz żółci, dzięki czemu przyczyniają się do lepszego trawienia i łagodzą dolegliwości takie jak zgaga, niestrawność i uczucie nadmiernej pełności po posiłku.

  • Laktacja

Napary z anyżku wspomagają wydzielanie mleka u karmiących matek.


ZASTOSOWANIE

  • Jako łagodny środek wykrztuśny w przypadku suchego kaszlu, w nieżytach gardła i krtani, chrypce, katarze, zapaleniu oskrzeli
  • Pobudzenie trawienia
  • Łagodzenie wzdęć, bólu brzucha i kolki jelitowej
  • zewnętrznie: płukanie gardła podczas anginy, kaszlu i zapalenia oskrzeli, inhalacje w celu ułatwienia oddychania w chorobach dróg oddechowych

Anyż biedrzeniec może być stosowany przez dzieci i osoby starsze.


SKŁAD

Nasiona anyżku 100%. Surowiec najwyższej jakości.


BIEDRZENIEC ANYŻ DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Biedrzeniec anyż herbata:

  • Napar

I. 1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka. Przykryć, odstawić na 20-30 minut i przecedzić. Można lekko posłodzić miodem. Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki w chorobach dróg oddechowych.

II. W garnku zagotować 1-1,5 litra wody i wsypać 1 łyżkę całych nasion. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Pić gorący napar kilka razy dziennie w przypadku dolegliwości trawiennych. Wodę można kilka razy uzupełniać, pamiętając o tym, żeby za każdym razem doprowadzić ją do wrzenia. Do nasion anyżku można dodać również całe nasiona kminu rzymskiego i/lub kolendry.


Inne sposoby użycia:

  • Nalewka

1 część rozdrobnionych nasion zalać 5 częściami alkoholu 40-70%. Odstawić na 2-3 tygodnie, po czym przecedzić. Zażywać 3-4 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka) rozpuszczone w mleku lub w wodzie z miodem.


  • Kulinarnie

Anyż biedrzeniec posiada ciekawy aromat, który warto wykorzystać w kuchni. Nasiona całe lub zmielone wykorzystuje się jako przyprawę do potraw warzywnych i mięsnych oraz sosów. Kilka zmielonych nasion można dodać do ciasta, owsianki lub kawy z mlekiem.


SYNERGIA

Drogi oddechowe: eukaliptus, nasiona kopru włoskiego, babka lancetowata.
Trawienie: nasiona kminu rzymskiego i kolendry.
Laktacja: kozieradka pospolita, rutwica lekarska, niepokalanek pospolity.


PRZECIWWSKAZANIA

Nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Anyż biedrzeniec należy do rodziny selerowatych. Obecnie uprawiany jest szeroko w krajach śródziemnomorskich i w północnej Afryce, a pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. W stanie naturalnym spotyka się go bardzo rzadko. Anyżek to roślina jednoroczna osiągająca do pół metra wysokości. Jego łodyga jest pusta w środku, a liście mają różne kształty w zależności od umiejscowienia na łodydze. Najniższe mają okrągły kształt i ząbkowane brzegi, środkowe są 3-5-sieczne i również ząbkowane, a górne mają kształt pierzasty. Kwiaty anyżku są białe, drobne i złożone z pięciu płatków. Tworzą baldachowe kwiatostany. Owocami anyżku są nasiona znajdujące się w rozłupni o jajowatym lub gruszkowatym kształcie.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.doz.pl
2. http://rozanski.li
3. http://www.dobreziola.com
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: słodki, przyjemny
Zdrowie: Pobudzanie laktacji, Trawienie, Układ oddechowy
Zastosowanie: Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Bezpieczny dla starszych dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata ., W dniu: 08.10.2018

    towar zgodny z opisem,szybka realizacja

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata ., W dniu: 08.10.2018

    towar zgodny z opisem,szybka realizacja

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK