Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.

  OK
  • Hibiskus kwiat
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Hibiskus kwiat
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Hibiskus kwiat
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Hibiskus kwiat
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Hibiskus kwiat
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Hibiscus sabdariffa

Hibiskus kwiat

  • W magazynie: 0 sztuk
    9,80
    W magazynie: 0 sztuk
    9,80
    W magazynie: 132 sztuk
    9,20
    W magazynie: 21 sztuk
    18,91
    W magazynie: 3 sztuk
    49,00
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Hibiskus ( Hibiscus sabdariffa), zwany też ketmią lub malwą sudańską, rośnie w klimacie tropikalnym. Rodzi piękne, intensywnie czerwone kwiaty o charakterystycznym, kwaśnym smaku, które są wykorzystywane do przygotowywania orzeźwiających napojów, a także deserów, dżemów i wina. Są też składnikiem kompozycji ziołowych, używanych w medycynie naturalnej. Kwiaty hibiskusa są szczególnie lubiane w Egipcie i w innych krajach arabskich oraz w Indiach.

Napar z hibiskusa odgrywa ważną rolę w kulturze krajów muzułmańskich, gdzie nazywany jest karkade lub czerwonym złotem faraonów. Pija się go tam na ciepło lub na zimno. Muzułmanie nie mogą spożywać alkoholu, dlatego długo parzony, intensywny i bardzo słodki napar z hibiskusa zastępuje im wino i popijany jest z kieliszków podczas ważnych uroczystości.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Do bioaktywnych substancji zawartych w kwiatach hibiskusa należą kwasy organiczne, flawonoidy, antocyjany, kwas protokatechowy, polisacharydy i olejki eteryczne. Flawonoidy, antocyjany i kwas prokatechowy wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Dzięki obecności związków aktywnych, regularnie spożywany napar z hibiskusa:

  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Wspomaga kontrolę masy ciała
  • Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby
  • Stanowi dobrą profilaktykę nowotworów


SKŁAD

Suszone kwiaty hibiskusa, całe, 100%. Surowiec najwyższej jakości.


SPOSÓB UŻYCIA

Aby przygotować napój karkade, zwany też też egipską herbatą, należy zalać wrzącą wodą 1 część kwiatów i 1 część cukru i parzyć przez 5-15 minut. Im dłuższe parzenie, tym kwaśniejszy smak. Proporcje składników można zmieniać według własnych upodobań. Hibiskus pija się na ciepło lub na zimno po wystudzeniu, albo po zalaniu kwiatów zimną wodą. Można wykorzystać wodę gazowaną, kostki lodu, miód lub syrop cukrowy.

Do naparu z hibiskusa można dodać nieco kardamonu, imbiru, cynamonu lub wanilii. Na Bliskim Wschodzie do zimnej wersji napoju dodaje się wodę różaną lub pomarańczową, soki z cytrusów albo listki świeżej mięty. Zazwyczaj stosuje się tylko jeden z wymienionych dodatków, aby nie przyćmić smaku hibiskusa.


PRZECIWWSKAZANIA

Kwiat hibiskusa jest bezpieczny. Nie ma przeciwwskazań do jego stosowania.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Hibiskus to rodzaj roślin należących do rodziny ślazowatych. Tworzy ponad 200 gatunków. Polska nazwa botaniczna gatunku Hibiscus sabdariffa to ketmia szczawiowa. Przypuszcza się, że roślina ta pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki, lecz obecnie raczej nie spotyka się jej dziko. Jest uprawiana w krajach o gorącym klimacie, głównie w Sudanie, Egipcie, Meksyku, Chinach i Tajlandii.

Osiąga do 3m wysokości i rodzi piękne, okazałe kwiaty, dlatego jest nie tylko rośliną zielarską lecz także ozdobną. Kwiat ketmii szczawiowej ma kształt pucharu i składa się z pięciu biało-purpurowych płatków. Inne odmiany hibiskusa mają kwiaty czerwone, różowe, fioletowe lub białe. Wewnątrz kielicha znajduje się duży gruczoł nektarowy. Surowcem zielarskim są kielichy i kieliszki kwiatów hibiskusa zbierane podczas dojrzewania owoców.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.czytelniamedyczna.pl
2. http://www.czajnikowy.com.pl
3. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: kwiat
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Nigeria
Smak: przyjemny

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 07.02.2016

    Pyszna i zdrowa herbata!

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Łukasz W., W dniu: 07.02.2016

    Pyszna i zdrowa herbata!