Muira puama (Ptychopetalum olacoides) to niewysokie drzewo rosnące naturalnie w amazońskich lasach deszczowych, szczególnie na terenie Brazylii. Inne jej nazwy to marapuama lub potency tree, czyli drzewo potencji. Po tej drugiej nazwie nietrudno się domyśleć, do czego jest wykorzystywana :)
Jej korzenie i kora pełnią przede wszystkim rolę afrodyzjaka, przeznaczonego zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Od setek lat używają go rdzenni Indianie z Ameryki Południowej, przygotowując z muiry puamy magiczne napoje miłosne. Ale to nie wszystko – roślina ta ceniona jest w swojej ojczyźnie także za pozytywny wpływ na mózg i układ nerwowy oraz właściwości adaptogenne. Dawniej herbatę z muiry puamy spożywano przy osłabionej czynności serca i układu pokarmowego. Oprócz wywarów do picia, sporządzano z niej także kąpiele, które miały pomagać w przypadku nerwobóli, bóli i skurczów mięśni, reumatyzmu, paraliżu, a nawet choroby beri-beri.
Muira puama bardzo spodobała się osadnikom z Europy, którzy zaobserwowali, jak stosują ją Indianie, a potem zawieźli ją na Stary Kontynent. Szybko przyjęła się zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, gdzie w latach 50. ubiegłego wieku wpisano ją do Brytyjskiej Farmakopei. Widnieje tam do dziś jako środek na impotencję, bezpłodność, nerwobóle i zaburzenia menstruacyjne.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2, 3]
Muira puama (Ptychopetalum olacoides) – kora 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Muira puama – herbata:
1-2 łyżeczki kory zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut pod przykryciem. Wypijaj do 2 szklanek dziennie.
Muira puama w proszku:
¼ – ½ łyżeczki mielonej kory zalej niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypij razem z korą. Stosuj 2 razy dziennie, najlepiej podczas posiłku.
Muira puama – nalewka:
Korę zalej alkoholem 70% w proporcji 1:5. Pozostaw do maceracji na minimum 2 tygodnie. Przefiltruj. Zażywaj po 5 ml (około 1 łyżeczka) 2-3 razy dziennie.
Nalewka jest najbardziej zalecanym sposobem na przyjmowanie muiry puamy, ponieważ wiele z jej składników aktywnych nie rozpuszcza się w wodzie, lecz w alkoholu.
Muira puama może wykazywać większą siłę w zestawieniu z żeń-szeniem syberyjskim, żeń-szeniem czerwonym, guaraną w proszku, imbirem, damianą, catuabą.
Muira puama (Ptychopetalum olacoides) należy do rodziny Olacaceae – przemierżlowatych. Występuje naturalnie w amazońskiej puszczy, gdzie wybiera stanowiska wilgotne i niezbyt zacienione. Dorasta do 5 m wysokości. Wytwarza ciemnozielone liście o żółtawym unerwieniu, lancetowatym kształcie i gładkiej, połyskującej powierzchni. Rodzi drobne, żółto-zielonkawe kwiaty o zapachu podobnym do kwiatów jaśminu, zebrane w gęste grona. Jej owoce są owalne i po dojrzeniu jasnoczerwone.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Muira puama kora cięta (mielona) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. Muira puama. https://rain-tree.com
2. Ptychopetalum olacoides – Benth.https://pfaf.org
3. Muira puama. https://www.webmd.com
4. Muira puama. https://examine.com
5. Ptychopetalum olacoides.http://tropical.theferns.info
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas